Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΔΕΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ PEOPLE PLEASER ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ

Μήπως προσπαθείς διαρκώς να ευχαριστείς τους γύρω σου και λες σε όλα «ναι»; Διάβασε πού μπορεί να οφείλεται το λεγόμενο people pleasing και πώς μπορείς να το περιορίσεις.

Προσήνεια. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν άνθρωπο πράο, καταδεκτικό, με ευγενική και φιλική συμπεριφορά, που βάζει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας των ανθρώπων και συνδέεται με την συμπόνια, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη στους άλλους, τον αλτρουισμό. Είναι, λοιπόν, ένα χαρακτηριστικό που θα θέλαμε όλοι γύρω μας να έχουν.

Όμως, ακόμα και κάτι τόσο θετικό μπορεί να έχει τη σκοτεινή του πλευρά, αν το φτάσεις στα άκρα. Μπορεί να σε εξαντλήσει, να σου προκαλέσει αγανάκτηση και να σε κάνει να νιώθεις ότι σε υποτιμούν και σε θεωρούν δεδομένο.

Πού μπορεί να οφείλεται το people pleasing

Η τάση αυτή, εξηγεί η ψυχολόγος Rachel Allyn, θεωρείται πλέον μια αντίδραση στο τραύμα. Μπορεί να συνδέεται με φόβο εγκατάλειψης που προκλήθηκε στην παιδική ή νεανική ηλικία από σχεσιακό τραύμα, με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει την εμπιστοσύνη του στις σχέσεις. Κάποια στιγμή στη ζωή του το άτομο αυτό έμαθε ότι το να έχει όρια, να διεκδικεί όσα έχει ανάγκη και να δείχνει τα αληθινά του συναισθήματα οδηγεί σε ενοχή, ντροπή, κριτική ή εγκατάλειψη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες αιτίες στις οποίες μπορεί να ριζώνει το people pleasing, όπως η μεγάλη επιθυμία για κοινωνική αποδοχή, που μπορεί να συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ευαισθησία στην απόρριψη.

people pleasing
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς θα καταλάβεις αν ανήκεις στους ανθρώπους αυτούς

  • Ζητάς συνέχεια συγγνώμη, ακόμα και για μικρά λάθη ή ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος.
  • Αισθάνεσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων και προσπαθείς να τα «διορθώσεις», ακόμα κι όταν αυτό σε πληγώνει.
  • Υποστηρίζεις τις απόψεις και τις προτιμήσεις άλλων, ακόμα και όταν διαφωνείς.
  • Δυσκολεύεσαι να πεις όχι.
  • Λες «ναι» χωρίς σκέψη ή για να αποφύγεις μια ενδεχόμενη σύγκρουση.
  • Βάζεις τις επιθυμίες των άλλων πάνω από τις δικές σου.
  • Δυσκολεύεσαι να κάνεις κριτική ή να εκφράσεις τη διαφωνία σου.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.

Πώς μπορείς να περιορίσεις το people pleasing

Οι άνθρωποι που ασχολούνται περισσότερο με το να ευχαριστούν τους άλλους είναι συχνά σκληροί με τον εαυτό τους. Καλλιέργησε, λοιπόν, την αυτοσυμπόνια, εντοπίζοντας πράγματα που στρέφουν τη φροντίδα προς τα εσένα, όπως μια βόλτα με το αγαπημένο σου κατοικίδιο.

Μάθε να λες «όχι», ξεκινώντας από περιστάσεις όπου νιώθεις ασφαλής, όπως η πρόσκληση σε γεύμα με έναν φίλο. Χρειάζεται εξάσκηση, γι’ αυτό μην εγκαταλείψεις στην πρώτη δυσκολία. Αν και στην αρχή οι γύρω σου μπορεί να δυσανασχετήσουν, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν έχεις το δικαίωμα να λες «όχι».

Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιες είναι οι συνθήκες που πυροδοτούν τη συμπεριφορά αυτή, μπορεί π.χ. να είναι η συναναστροφή με συγκεκριμένα άτομα. Μόλις τις εντοπίσεις, αναζήτησε υποστήριξη από συγγενείς και φίλους ή από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις.

Αποδέξου ότι στον πλανήτη αυτό υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε όλοι αυτοί να μας συμπαθούν;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.