Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΗΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;

Ανήκεις σε αυτούς που πρώτα σκέφτονται και μετά πράττουν ή σε αυτούς που πρώτα πράττουν και μετά σκέφτονται; Διάβασε τι σημαίνει η παραπάνω σειρά στη λήψη αποφάσεων.

Υπάρχουν αυτοί που έχουν την τάση να μεταθέτουν διάφορες εργασίες για κάποια άλλη στιγμή. Συνήθως τους χαρακτηρίζουμε αναβλητικούς και η τάση αυτή στα αγγλικά λέγεται procrastination (αναβλητικότητα). Υπάρχουν, όμως, και οι άλλοι. Αυτοί που έχουν την τάση να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρώσουν την όποια υποχρέωσή τους το συντομότερο δυνατόν.

Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, λένε ειδικοί, προκύπτει ένα ερώτημα: Γιατί βιάζονται; Βιάζονται να ολοκληρώσουμε μια εργασία, επειδή θέλουν να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατόν και να ασχοληθούν με το κομμάτι που αφορά τη λήψη αποφάσεων σε δεύτερο χρόνο; Ή μήπως θέλουν να πάρουν μια ώρα αρχύτερα τις όποιες αποφάσεις χρειάζεται, ώστε να μην έχουν να ασχοληθούν με αυτές στην πορεία;

Πειράματα για τη λήψη αποφάσεων

Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μπορεί να έχει την απάντηση, η οποία μας ανοίγει άλλη μία πόρτα για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς (και ίσως βοηθήσει κάποιους από εσάς να αποκωδικοιποιήσετε ορισμένες συμπεριφορές σας).

Σε τρία ξεχωριστά πειράματα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας David Rosenbaum, έδειξαν σε εθελοντές μια σειρά από αριθμούς και έπειτα τους ζήτησαν να αποφασίσουν αν π.χ. οι αριθμοί ήταν αύξοντες ή φθίνοντες ή αν κάποιοι επαναλαμβάνονταν; Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν την απάντησή τους και αμέσως μετά έπρεπε να υποβάλλουν εκ νέου μια απάντηση είτε ίδια με την πρώτη είτε διαφορετική από αυτήν.

λήψη αποφάσεων
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για την πρώτη απάντηση σε σχέση με τη δεύτερη και σπάνια άλλαζαν γνώμη, ακόμη και όταν δίναμε έμφαση στην σημασία της δεύτερης απάντησης», δήλωσε ο Rosenbaum. «Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήθελαν να αποφασίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα αντί να ενεργήσουν γρήγορα και μετά να πρέπει να σκεφτούν ή να ξανασκεφτούν. Αυτό υποδηλώνει ότι παρόλο που οι άνθρωποι φαίνεται να λαμβάνουν παρορμητικά αποφάσεις, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν προδιάθεση να περιορίσουν την τάση αυτή».

«Έπρεπε να δώσουν δύο απαντήσεις, που σημαίνει ότι έπρεπε να απαντήσουν γρήγορα και μετά έπρεπε να σκεφτούν αν ήθελαν να αλλάξουν γνώμη. Τα πειράματα έδειξαν ότι ακόμη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιλέγουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις νωρίς, ώστε να έχουμε καθαρό μυαλό για άλλα πράγματα», λέει ο Hunter Sturgill, ένας από τους συγγραφείς. «Η δουλειά μας έδειξε ότι η επιθυμία να “καθαρίζουμε” το μυαλό μας είναι μια θεμελιώδης τάση στους ανθρώπους. Κάτι που δεν γνωρίζαμε πριν», συμπληρώνει ο Iman Feghhi, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΜΟΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ, ΑΣ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

«Οι άνθρωποι θα ξοδέψουν χρόνο στην αρχή για να φτιάξουν ένα πλάνο δράσης. Αν π.χ. θέλουν να πλύνουν το αυτοκίνητό τους, θα αναρωτηθούν: Να ξεκινήσω από το πάνω μέρος ή από τους τροχούς; Αφιερώνουν χρόνο στην αρχή, αποφασίζοντας ποια πράγματα θα κάνουν αντί απλά να αρπάξουν το σφουγγάρι και να αρχίσουν το καθάρισμα», εξηγεί.

Επομένως, σε έναν κόσμο όπου η βιασύνη μοιάζει να είναι ο κανόνας, το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να λάβουμε προσεκτικές αποφάσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.