iStock

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΣΟΥ ΑΝ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΓΕΝΕΙΑ

Άμυνα ή επίθεση; Ποια είναι η καλύτερη τακτική για να αντιμετωπίσεις τα πεθερικά σου, αν γίνονται ενοχλητικά ή αγενή με τα σχόλια και τις ερωτήσεις τους;

Λίγες είναι οι φορές στη ζωή που το «μη μιλάς» είναι σωστή συμβουλή. Τουναντίον, γίνεται μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να αποτινάσσουν τον φόβο και τις συστολές και να εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη, την ένσταση, τη διαφωνία τους, αλλά και την υποστήριξή τους προς άλλους ανθρώπους.

Ειδικά οι γυναίκες, που συχνά μεγαλώνουν με το στερεότυπο της καλής και ευγενικής δεσποινίδας που είναι πάντα καλόβολη, ευπροσήγορη και προσήνης, αναγκάζονται να διασχίσουν μεγάλη απόσταση για να καταφέρουν να πουν ένα φαρδύ-πλατύ «όχι» όταν θέλουν να κάνουν σαφή τη μη συναίνεσή τους.

Η αλληλεπίδρασή με τα πεθερικά, ωστόσο, δεν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς απαντάς στα πεθερικά αν σου μιλήσουν με αγένεια

Η σχέση μας με τα πεθερικά μας είναι από αυτές που δεν έχουν πάντα ξεκάθαρο πλαίσιο. Κάποιοι ειλικρινά νιώθουν τα πεθερικά τους σαν δεύτερους γονείς και μπορεί τα συναισθήματά αυτά να είναι αμοιβαία, μα κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν να περνούν μαζί τους ούτε λίγα λεπτά. Αν ανήκεις στους δεύτερους, θα απορείς σίγουρα πώς γίνεται από αυτούς τους γονείς να βγήκε αυτός ο άνθρωπος με τον οποίον επέλεξες να μοιραστείς τη ζωή σου. (Λες να γίνει σαν τους γονείς του μεγαλώνοντας;)

Σε κάθε περίπτωση, για λόγους που δεν θα εξετάσουμε τώρα, τον επέλεξες και το τελευταίο πράγμα που θέλεις να επισκιάσει τη σχέση σας είναι μια ρήξη με τους ανθρώπους που τον μεγάλωσαν. Όσο άδικο κι αν σου ακούγεται, είναι στο χέρι σου να μη συμβεί αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις στα πεθερικά αν σου μιλήσουν με αγένεια
iStock

Η Sara Jane Ho δηλώνει «etiquette expert» («ειδική στα εθιμοτυπικά») και υποστηρίζει ότι έχει τις κατάλληλες συμβουλές για να αντιμετωπίζεις με άνεση και χάρη ακόμα και τις πιο άβολες καταστάσεις. Έχει σπουδάσει Αγγλική φιλολογία, έχει ολοκληρώσει το MBA της στο Harvard και έχει αποφοιτήσει από το ελβετικό σχολείο Institut Villa Pierrefeu, το παλαιότερο και τελευταίο σχολείο της χώρας όπου διδάσκονται τα εθιμοτυπικά των γαλαζοαίματων. Τα τελευταία χρόνια διοικεί η ίδια τα δικά της τέτοια σχολεία στο Πεκίνο και τη Σανγκάη, παρουσιάζει την εκπομπή «Mind Your Manners» στο Netflix, ενώ μόλις κυκλοφόρησε και το ομότιτλο βιβλίο.

«Μη μιλήσεις»

Η ειδικός υποστηρίζει πως η καλύτερη αντίδραση σε ένα ενοχλητικό ή ακόμα και αγενές σχόλιο των πεθερικών σου είναι… η ευγένεια. «Μπορείς απλά να κουνήσεις καταφατικά το κεφάλι και να χαμογελάσεις, αν το σχόλιο είναι απλά παθητικά επιθετικό. Το χαμόγελο είναι πάντα το καλύτερο όπλο σου», προτείνει η ίδια. «Αν, όμως, πρόκειται για ένα πραγματικά αγενές σχόλιο, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Απλά μείνε αμίλητη».

Και εξηγεί: «Όσο αγενείς κι αν είναι οι γονείς του συντρόφου σου, δεν είναι δική σου δουλειά να τους επιπλήξεις. Είναι δουλειά του συντρόφου σου».

«Αν θέλεις, λοιπόν, να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου στα πεθερικά σου, μην εμπλακείς εσύ. Άσε τον σύντροφό σου να το κάνει», συμπληρώνει η Ho. Το ίδιο, όπως λέει, οφείλεις να κάνεις και εσύ στην αντίστροφη περίπτωση. Αν, δηλαδή, οι γονείς σου πουν στον σύντροφό σου κάτι που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση, οφείλεις εσύ να τους επισημάνεις το ατόπημα.

Μιλώντας στο CNBC, η Ho λέει πως πολλές φορές το να απαντάς με αδιαφορία στην αγένεια είναι η καλύτερη τακτική: «Άσε τους άλλους να βυθίζονται στην άσχημη συμπεριφορά τους. Μην πέφτεις στην παγίδα τους. Και σίγουρα μην αφήνεις τα ενοχλητικά σχόλια ή τις αδιάκριτες ερωτήσεις να σου χαλούν τη διάθεση. Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείχνεις στους αγενείς ανθρώπους ότι δεν έχουν καμία ισχύ πάνω σου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.