Unsplash Tim Marshall

Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ: «ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑ»

Ο καλύτερος στόχος που μπορούμε να βάλουμε για την καινούργια χρονιά –και για πάντα– είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, όποτε χρειάζεται, για αληθινή υγεία στο σώμα και την ψυχή μας.

Τι θα περίμενε κανείς να γράψει μια ψυχολόγος στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς; Ίσως κείμενα για στόχους, αποφάσεις για καλύτερη ζωή ή τέλος πάντων κάτι παρεμφερές.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να το «παζαρεύω» να γράψω κάτι τέτοιο. Αλλά... κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Είναι σαν να προσπαθώ να πουλήσω κάτι που ούτε η ίδια δεν θα αγόραζα, σαν να διδάσκω κάτι που δεν κάνω πράξη.

Θα αναρωτιέστε τώρα: «Δηλαδή δεν βάζεις στόχους εσύ με την καινούρια χρονιά;» Η απάντηση είναι: Και ναι και όχι.

Μην αγνοείτε τα σημάδια

Βάζω στόχους, εννοείται, αλλά όχι μόνο τέτοια εποχή. Το κάνω όποτε μου έρθει όρεξη. Ή, για να είμαι ακόμα πιο ακριβής, το κάνω όταν νιώθω ότι με «έχω χάσει» και χρειάζεται να με «ξαναβρώ». Οπότε, πάνω απ’ όλα, οι στόχοι οι δικοί μου έχουν έναν απώτερο στόχο: Να είμαι καλά ουσιαστικά.

Αυτό είναι για μένα το καλύτερο new year’s resolution που μπορείς να θέσεις για την καινούρια χρονιά. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, σε κάθε στιγμή που χρειάζεται, για αληθινή υγεία στο σώμα και την ψυχή. Πώς γίνεται αυτό, αλήθεια;

γελαστό κορίτσι
Unsplash Jamie Brown

Θα μείνω μόνο στη ψυχή, αν και ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το σώμα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την αυτοπαρατήρηση. Μαθαίνουμε να «ακούμε» τα σήματα. Η ψυχή μάς δίνει σημάδια με διάφορους τρόπους – πολύ συχνά και με το σώμα. Έχουμε να μάθουμε να μην τα αγνοούμε.

Μια απλή «προπόνηση» είναι να ρωτάω καθημερινά, σε διάφορες στιγμές και περιστάσεις τον εαυτό μου: «Πώς νιώθεις τώρα; Πώς νιώθεις με αυτόν τον άνθρωπο, σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την παρέα, αυτή την ώρα; Τι σου αρέσει και τι όχι;»

Και, επιπλέον: «Αυτό που νιώθεις πώς το λένε; Ποιο είναι το όνομα του συναισθήματός σου;»

Νιώθω ηρεμία όταν είμαι π.χ. με τη Βάσω γιατί οι συζητήσεις που κάνουμε έχουν πάντα ουσία και βάθος. Νιώθω χαλαρά όταν είμαι με τον Γιάννη, γιατί με κάνει να γελάω. Νιώθω εκνευρισμό όταν δουλεύω με τη Νεκταρία, γιατί δεν είναι συνεπής. Νιώθω ευγνωμοσύνη όταν είμαι με την παρέα των εφηβικών μου φιλενάδων, γιατί γνωρίζουμε η μία την άλλη πάνω από 30 χρόνια κι αυτό είναι μοναδικό.

Unsplash Kinga Cichewicz

Ο στόχος είναι το ταξίδι

Το ίδιο να κάνουμε και με τις δραστηριότητες μας, με τις συνεργασίες που αναλαμβάνουμε, με τα μέρη που επιλέγουμε για να ταξιδέψουμε.

Πριν από πολλά χρόνια, πήγαμε με τον άντρα μου στη Ρώμη για ένα τριήμερο. Δεν είχα ξαναπάει και βέβαια καθένας θέλει να δει τη Ρώμη. Δεν το μετάνιωσα, εννοείται. Είναι μια πόλη σύμβολο και κάποια μνημεία της έμειναν στη μνήμη μου με δέος.

Αλλά η Ρώμη δεν είναι μία πόλη που μου ταιριάζει. Δεν είναι μια πόλη που έκανε «κλικ» στην ψυχή μου. Είναι πολύ μεγαλοπρεπής για μένα. Προτιμώ τις μικρότερες πόλεις στην Ευρώπη, με λίγο κόσμο, ησυχία, λιγότερα αξιοθέατα.

Δεν ωφελεί να «ταξιδεύεις» –κυριολεκτικά και μεταφορικά– ξανά και ξανά σε μέρη που δεν γεμίζουν την καρδιά σου, μόνο και μόνο επειδή «ξέχασες» να ρωτήσεις το μέσα σου τι προτιμάει. Το ίδιο ισχύει με όλα τα άλλα πράγματα που θα έρθουν τη χρονιά που ξεκίνησε.

πυξίδα
Unsplash Mariah Hewines

Άρα, για να ξαναγυρίσουμε στους στόχους, φανταστείτε αυτή την ικανότητα αυτοπαρατήρησης σαν μια πυξίδα που θα σας οδηγεί ανά πάσα στιγμή προς τη σωστή κατεύθυνση – το να είστε δηλαδή καλά ψυχικά. Μια πυξίδα που σας οδηγεί στο να μετακινείτε «το πλοίο της ψυχής σας» ανάλογα με τα εμπόδια, τις φουρτούνες και τις μπουνάτσες. Είναι σαν να έχετε έναν εσωτερικό μπούσουλα (bussola, η πυξίδα στα Ιταλικά) που σας ωθεί να φέρνετε εις πέρας, κάθε φορά, το εκάστοτε ταξίδι σας ανάλογα με ό,τι θα φέρει η πορεία.

Και, να, εν τέλει αυτό που μάλλον διάλεξα να γράψω για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι για το ταξίδι.

Η ζωή είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Είναι η καθημερινότητα στη δουλειά, είναι τα βράδια μας, είναι τα Σάββατα και οι Κυριακές μας. Είναι οι φίλοι μας και οι γείτονες μας και η οικογένεια μας και το σπίτι μας.

Οπότε, προτείνω, αντί για new year’s resolutions, να βάλετε στόχο την αυτογνωσία της κάθε μέρας, να βάλετε στόχο «να μην χάνετε την πορεία πλεύσης σας». Καλή Χρονιά!

Η Άννυ Μπενέτου είναι ψυχολόγος (Msc, Phd)  και ασχολείται με τη Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.