Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΟΙ 5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΖΩΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ CARL JUNG

60 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι θεωρίες του κορυφαίου ψυχιάτρου Carl Jung παραμένουν επίκαιρες και χρήσιμες για τη ζωή μας.

Αν έχει τύχει ποτέ να διαβάσεις κείμενα του κορυφαίου ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Carl Jung, θα συμφωνήσεις ότι η κατανόησή τους δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές μιλά με παραβολές που απαιτούν περαιτέρω αναλύσεις από τους μελετητές του, αν θέλεις να κατανοήσεις πραγματικά τις θεωρίες του και να επωφεληθείς από αυτές.

Όπως η παρατήρηση που έκανε τη δεκαετία του ’60 σχετικά με το πώς να ζει κανείς «καλά»: «Η διαφορά ανάμεσα σε μία καλή ζωή και μία κακή ζωή είναι το πόσο καλά περπατάς μέσα από τη φωτιά».

Κατά τη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η φωτιά αντιπροσωπεύει τα άγχη, τις απώλειες, τις κρυφές συνειδήσεις, τις λύπες και τις υπαρξιακές κρίσεις που απειλούν να μας καταβροχθίσουν. Εντελώς απλουστευμένα: Ζεις καλά όταν μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τα δύσκολα.

Μην ανησυχείς. Δεν έμεινε εκεί.

5 παράγοντες που καθορίζουν μια καλή ζωή σύμφωνα με τον Carl Jung

Στο βιβλίο «C.G. Jung Speaking: Interviews and Encounters» καταγράφεται η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Ελβετός ψυχίατρος λίγο πριν αποχαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο (τον Ιούνιο του 1961, στα 86 του) στον δημοσιογράφο Gordon Young. Μεταξύ άλλων, ο Young τον ρώτησε: Ποιοι πιστεύετε πως είναι οι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία, όπως την αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Ο Jung ανέφερε 5 από αυτούς:

1. Καλή σωματική και ψυχική υγεία

Ο Carl Jung έδωσε μεγάλη έμφαση στην καλή σωματική και ψυχική υγεία ως θεμέλιο για μια χαρούμενη ζωή. Υιοθετούσε πολύ συχνά τη φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και πίστευε ότι χωρίς ζωτικότητα στο μυαλό και το σώμα η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου θα είναι πάντα μειωμένη.

2. Καλές διαπροσωπικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Jung, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και έχει έμφυτη την ανάγκη για σύνδεση. Οι άνθρωποι αξιοποιούν τις «κρίσιμες εξωτερικές αντανακλάσεις» του εαυτού τους καλλιεργώντας κατανόηση και ενσυναίσθηση για τους άλλους. Αυτό προάγει όχι μόνο την οικειότητα, αλλά και την ατομική ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, από την καλή σχέση με τους άλλους δεν «τρέφεται» μόνο η ίδια η σχέση, αλλά και η ψυχή μας.

Οι 5 παράγοντες που καθορίζουν μια καλή ζωή σύμφωνα με τον Carl Jung
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Εκτίμηση της ομορφιάς στις Τέχνες και τη Φύση

Το να έχει κανείς την ευαισθησία να εκτιμήσει την ομορφιά στις Τέχνες και στη Φύση αποτελεί τροφή για την ψυχή και καταλύτη για την έμπνευση. Το να εκτιμάς ειλικρινά την αισθητική γεμίζει τα «εσωτερικά σου πηγάδια» με νόημα, τροφοδοτεί τη ζωτικότητα και οδηγεί τη δημιουργικότητά σου πέρα από το «εγώ». Σταματάς, δηλαδή, να νιώθεις πως είσαι το επίκεντρο του σύμπαντος.

4. Λογικά πρότυπα διαβίωσης και ικανοποιητική εργασία

Προειδοποιώντας μεν για τους κινδύνους του υλισμού, ο Jung αναγνωρίζει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών μας ως προϋπόθεση για σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς επαρκείς πόρους για τα προς το ζην, ο κίνδυνος του στρες εντείνεται.

Ο Carl Jung αποκαλούσε, επίσης, την εργασία ως μία από τις «ουσιαστικές χαρές της ζωής», καθώς δομεί τον χρόνο και προσφέρει μία αίσθηση σκοπού.

5. Πίστη: Φιλοσοφική ή θρησκευτική

Ο Carl Jung αναγνώριζε την αξία του να αναπτύσσει κάποιος την προσωπική του πίστη, η οποία προσφέρει προοπτική στην ύπαρξη και εμποτίζει τη ζωή μας με νόημα. Είτε πρόκειται για θρησκευτική είτε για φιλοσοφική πεποίθηση, ο ψυχίατρος πίστευε ότι μια «αντανακλαστική» κοσμοθεωρία επιτρέπει την υπέρβαση των καθημερινών προβλημάτων και τη σύνδεση με κάτι πιο σημαντικό από τον εαυτό μας.

«Η βέλτιστη ψυχολογική υγεία δεν είναι εφικτή όταν η συνείδηση χάνει την ενδοψυχική σύνδεσή της με τον ρυθμιστικό θρησκευτικό παράγοντα», έλεγε χαρακτηριστικά, δίνοντας αξία στο να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο από εσένα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.