iStock

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΑΜΟΥ

Ένας σύμβουλος γάμου –όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που είναι εκπαιδευμένος στη συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους– μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι σε σημαντικούς τομείς της συντροφικής ζωής.

Η διατήρηση της ποιότητας μιας σχέσης ή ενός γάμου αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια πρόκληση για κάθε ζευγάρι. Στην αρχή μια σχέσης, το τελευταίο που σκέφτονται δυο σύντροφοι είναι ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τους βοηθήσει ένας σύμβουλος γάμου. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά και το ζευγάρι ονειρεύεται και υπόσχεται μια ζωή σταθερή, με όμορφες και ρομαντικές στιγμές.

Όσο όμως περνά ο καιρός, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται οι πρώτες, πιθανόν ασήμαντες δυσκολίες, ή να έρχονται στην επιφάνεια οι πιο σημαντικές διαφορές στην ιδιοσυγκρασία και τις πεποιθήσεις του ζευγαριού. Οι προκλήσεις αυτές συνήθως δεν είναι αξεπέραστες, για να τις αντιμετωπίσει όμως το ζευγάρι με επιτυχία χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια. Πολύτιμη θεωρείται η δέσμευση και η αφοσίωση και των δύο μελών του ζευγαριού στην διαδικασία αυτή, η αμοιβαία προσπάθεια, κατανόηση, υποχώρηση και θέληση.

Τι είναι ένας σύμβουλος γάμου

Συνοδοιπόρος στην πορεία ενός ζευγαριού μπορεί να σταθεί ένας ειδικός ψυχικής υγείας, εκπαιδευμένος στη συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους –ένας σύμβουλος γάμου, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε– για να ενορχηστρώσει την προσπάθεια και να συμβάλλει σε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους βασικούς τομείς στους οποίους μπορεί ένας σύμβουλος γάμου να φανεί αποτελεσματικός.

1. Εγκαθίδρυση μιας ανοιχτής, αποτελεσματικής επικοινωνίας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού φαίνεται να είναι η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Μέσα από την οργανωμένη, συντονισμένη και ισότιμη συζήτηση στο ασφαλές πλαίσιο της συνεδρίας ζεύγους, τα μέλη του ζευγαριού εκπαιδεύονται να ακούν με προσοχή ο ένας τον άλλο, να δίνουν χώρο και χρόνο να μιλήσει ο καθένας, χωρίς διακοπές και παρεμβάσεις.

σύμβουλος γάμου
iStock

Ο σύμβουλος γάμου λειτουργεί ως πρότυπο στην σωστή και ενεργητική ακρόαση, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την κατάκτηση ενός νέου επικοινωνιακού κώδικα ανάμεσα στο ζευγάρι, όπου η διαρκής επίκριση, περιφρόνηση, ο αρνητισμός και η υποτίμηση δεν έχουν θέση.

2. Εδραίωση της επαφής

Μέσα από το σταθερό ραντεβού στον σύμβουλο γάμου, το ζευγάρι μαθαίνει να δεσμεύεται σε ένα κοινό χρόνο και τόπο, όπου προσπαθεί να επικοινωνήσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Η τακτική αυτή επαφή και η αμοιβαία προσπάθεια συμβάλλει στην ανάκτηση της εγγύτητας, της εμπιστοσύνης και του μοιράσματος ανάμεσα στο ζευγάρι.

Συχνά μάλιστα ορίζεται ως άσκηση το ζευγάρι να αφιερώνει συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά για αποφόρτιση μέσα από την κουβέντα, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου για από κοινού ψυχαγωγία. Ο σύμβουλος γάμου στοχεύει να καλλιεργήσει το ζευγάρι μια ποιοτική επαφή εντός και κυρίως εκτός της συνεδρίας.

3. Επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων

Πολύ συχνά ένα ζευγάρι φαίνεται να κλονίζεται και να καταρρέει μπροστά στα προβλήματα που φέρνει η ζωή. Από τις οικονομικές δυσκολίες έως τις θυμωμένες αντιδράσεις των παιδιών τους, τα ξαφνικά θέματα υγείας των γονέων ή τις απλές αποφάσεις για τις διακοπές, πολλά ζευγάρια παραδέχονται ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ενήλικες αυτές υποχρεώσεις. Έτσι, χρειάζονται την καθοδήγηση συμβούλου γάμου ώστε να ανακαλύψουν έναν μηχανισμό για να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, να κατανοούν τις αιτίες τους και να συναποφασίζουν για την εφαρμογή των πιο αποδοτικών λύσεων με συνέπεια και σταθερότητα.

σύμβουλος γάμου
iStock

Μέσα από τη θεραπεία ζεύγους το ζευγάρι καταφέρνει να ανταποκρίνεται από κοινού, ως ομάδα και όχι ως μονάδα, στις μικρές ή μεγάλες αναποδιές που έρχονται στην καθημερινότητά του.

4. Ενίσχυση της συντροφικότητας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα «κατηγορώ» σε ένα ζευγάρι είναι η συναισθηματική απομάκρυνση. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα οικογενειακά προβλήματα, οι δυσκολίες στη δουλειά και πόσοι άλλοι παράγοντες επιδρούν στην ψυχική υγεία των συντρόφων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος και διάθεση για να φροντιστεί η σχέση.

Μέσα από την θεραπεία ζεύγους, το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται, εξηγείται, γίνεται αποδεκτό χωρίς χρεώσεις και κατηγορίες, προκειμένου κάθε σύντροφος να αναλάβει ισότιμα την ευθύνη του και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να ενισχύσει την συντροφικότητα. Ο σύμβουλος γάμου υποστηρίζει το ζευγάρι να ανακαλέσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να είναι μαζί εξαρχής, να θυμηθούν τι τους ευχαριστούσε να μοιράζονται, να αφιερώσουν την ενέργεια που χρειάζεται στην ανοικοδόμηση της συντροφικότητάς τους.

Η θεραπεία ζεύγους συνολικά συντελεί στην αναγέννηση μιας σχέσης και την θεμελίωση πιο αποτελεσματικών μεθόδων για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών. Απαιτείται χρόνος, προσπάθεια και διάθεση για να κατακτηθούν αυτοί οι στόχοι, προκειμένου να γίνει η σχέση λειτουργική, είτε το ζευγάρι παραμείνει μαζί, είτε αποφασίσει να ακολουθήσει –για το καλό όλων– χωριστούς δρόμους.

Η Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι ψυχολόγος υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.