iStock

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η απώλεια μιας εγκυμοσύνης επηρεάζει συναισθηματικά και τους άντρες, αλλά σπανίως αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται. Πώς επηρεάζει μια αποβολή τους άντρες και πώς μπορούν να τη διαχειριστούν;

Η απώλεια μιας εγκυμοσύνης είναι πράγμα δύσκολο και επώδυνο για μια γυναίκα. Είναι μια απώλεια που βίωσε και στο σώμα της, καθώς πρόλαβε να το νιώσει να αλλάζει. Ο σύντροφός της πρέπει να είναι δίπλα της σε όλο αυτό. Να τη στηρίζει και να της δίνει κουράγιο. Τα δικά του συναισθήματα σε αυτή τη φάση έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σωστά;

Και σωστά και λάθος. Η περιγεννητική απώλεια είναι μια πολύ κοινή συνθήκη με την οποία έρχονται αντιμέτωπα πολλά ζευγάρια στην προσπάθειά τους να κάνουν παιδί. Αν και είναι γνωστό ότι το πένθος περνάει μέσα από 5 συγκεκριμένα στάδια, κανείς δεν μπορεί να πει ότι όλοι οι άνθρωποι το βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει τη δική του αντίδραση.

Όταν πρόκειται για μια αποβολή ή ακόμη και για μια νεογνική απώλεια, τα βλέμματα όλων αυτομάτως στρέφονται στη μητέρα. Η δική της σωματική και ψυχική υγεία προέχει. Ο άντρας ξέρει από πριν ότι πρέπει να σταθεί δίπλα της ακούραστος και ακλόνητος. Τι συμβαίνει όμως με τα δικά του συναισθήματα; Ποια είναι; Πώς εκφράζονται; Και, τελικά, ποιος τον βοηθάει εκείνον;

Η αποβολή οδηγεί σε πένθος

Το πένθος που προκαλεί μια αποβολή είναι εκεί και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Η φράση Θα κάνετε άλλο καθόλου δεν βοηθάει τα ζευγάρια που είδαν σε έναν υπέρηχο τις ελπίδες τους να χάνονται. Και είναι μόνο τα πολύ τελευταία χρόνια που μοιάζει αυτή η απώλεια να αναγνωρίζεται. Παλιότερα δεν υπήρχε κανένας σεβασμός στον πόνο που μπορεί να προξενήσει μια χαμένη εγκυμοσύνη.

Αποβολή άντρες
iStock

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Narelle Dickinson, ειδικευμένη σε ζητήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και την εγκυμοσύνη, υποστηρίζει ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, το θέμα της φροντίδας για τις οικογένειες που πενθούν εξακολουθεί να χρειάζεται δουλειά. Και αυτό στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά.

Η Μαρία Στραγαλινού, πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας με ειδίκευση στο περιγεννητικό πένθος είναι η πλέον αρμόδια να μας μιλήσει για τη δύσκολη αυτή συνθήκη: «Για τις γυναίκες μια αποβολή είναι ενσώματη εμπειρία. Για τους άντρες, συμβαίνει έξω από το σώμα τους και αυτό το γεγονός από μόνο του διαφοροποιεί ποιοτικά το πώς βιώνει το κάθε φύλο την απώλεια».

»Όμως χρειάζεται να μην ξεχνάμε τους άντρες, που και αυτοί πενθούν: δεν κράτησαν μωρό στην αγκαλιά όπως περίμεναν. Ακύρωσαν την παραγγελία της κούνιας με μάτια κόκκινα. Και στέκονται στο πλάι της συντρόφου τους, προσπαθώντας να πνίξουν τα δάκρυά τους για να μην την στενοχωρήσουν, και να επιτελέσουν με επιτυχία τον ρόλο που τους προσέδωσε η κοινωνία από μικρά παιδιά, αυτόν του στυλοβάτη».

»Μπορεί να κλαίνε κρυφά, μπορεί να πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά για να μην σκέφτονται, με όποιον τρόπο κι αν το κάνουν, πενθούν και χρειάζονται στήριξη και κατανόηση της δικής τους μοναδικής εμπειρίας στο πένθος. Χρειάζεται να τους δούμε, να τους αγκαλιάσουμε και ακόμα κι αν φαίνονται καλά, ας μην ξεχνάμε να τους ρωτάμε: Πώς είσαι;» μας είπε συνοψίζοντας εύγλωττα την κατάσταση.

Πώς νιώθουν οι άντρες μετά την αποβολή

Η εμπειρία δεν αποκλείεται λοιπόν να είναι πολύ τραυματική και για τους άντρες. Μπορεί να φοβούνται για το τι περνάει η σύντροφός τους. Ειδικά αν υπάρχει έντονη αιμορραγία, η εμπειρία μπορεί να είναι μέχρι και τρομακτική. Μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι. Και σίγουρα η συναισθηματική απώλεια μπορεί να είναι εξίσου σημαντική.

Αποβολή άντρες
iStock

Το θέμα με τους άντρες είναι ότι δεν αισθάνονται πάντα άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να παραδεχτούν ότι νιώθουν ευάλωτοι, τη στιγμή που οι γυναίκες μπορεί να εκφράσουν τη θλίψη τους είτε κλαίγοντας, είτε μιλώντας γι' αυτό που αισθάνονται.

Η καταπίεση των συναισθημάτων και της ευαλωτότητας, πράγματα που έχουν μάθει από μικροί να κάνουν οι άντρες, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις. Δεν είναι άλλωστε παράξενο που οι άντρες βιώνουν λίγο διαφορετικά την κατάθλιψη.

«Συχνά ο πόνος των αντρών εκδηλώνεται με θυμό, ευερεθιστότητα ή απόσυρση - ή και τα τρία μαζί. Αν και οι αντιδράσεις μας στο πένθος είναι ποικίλες, οι άντρες τείνουν να υιοθετούν στρατηγικές αντιμετώπισης όπως η υπεραπασχόληση, η αναζήτηση απόσπασης της προσοχής, η έντονη σωματική άσκηση, η πολύωρη εργασία, η ξυλουργική ή η κηπουρική» αναφέρει η Dr. Dickinson.

Παράλληλα, προτρέπει τους άντρες να μην υπερβάλλουν με την εργασία, ούτε βέβαια να χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές με στόχο να καταπνίξουν ή να αποφύγουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το πένθος μιας αποβολής

  1. Το να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον είναι σημαντικό μετά από μια αποβολή. Μπορεί να αισθανθείτε την παρόρμηση να βάλετε τη θλίψη σας στην άκρη και να παρέχετε υποστήριξη στη σύντροφό σας που αποβάλλει σωματικά. Μπορεί να μην θέλετε να την επιβαρύνετε με το πώς αισθάνεστε. Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι είναι και δική σας απώλεια.
  2. Προσπαθήστε να μην μπείτε στη στωική κατάσταση του Είμαι εδώ για να είμαι δυνατός για τη σύντροφό μου. Το να νιώθεις ότι δεν μπορείς να εκφράσεις το συναίσθημά σου μπορεί να γυρίσει εναντίον σου και να καταλήξετε σε αντιπαραγωγικές διαφωνίες που δεν χρειάζονται αυτή την περίοδο.
  3. Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτες κατά την περίοδο μιας απώλειας. Αυτό έχει να κάνει με τον διαφορετικό τρόπο που πενθεί ο καθένας. Μία ειλικρινής συζήτηση όμως με τη σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας είναι πάντα ωφέλιμη.
  4. Προσπαθήστε να μην καταπνίξετε τα συναισθήματά σας κάνοντας κατάχρηση αλκοόλ ή υπερβολική άσκηση ή οτιδήποτε σε υπερβολικό βαθμό όπως binge-watching. Είναι όλα στρατηγικές αποφυγής, οι οποίες δεν είναι χρήσιμες μακροπρόθεσμα.
  5. Aν δεν αισθάνεστε καλά, ζητήστε κι εσείς βοήθεια, ίσως μαζί με τη σύντροφό σας, από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
  6. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με φίλους ή μέλη της οικογένειας που εμπιστεύεστε.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.