Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Συνέβη και πάλι. Συνήθως για μια ασήμαντη αφορμή. Απλές διαφωνίες μετατρέπονται σε έντονους καβγάδες με τον/τη σύντροφό σου. Ίσως, την επόμενη φορά, η λύση για να αποφύγεις τη σύγκρουση να είναι απλή.

Δεν πρόκειται για κάποια φοβερή πρωτοτυπία, είναι όμως ένας κανόνας που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη σχέση σου. Πριν αντιδράσεις σε κάποιο σχόλιο, επίκριση, προσβολή ή παρατήρηση από τον/τη σύντροφό σου –που πρόκειται εγγυημένα να κλιμακώσει και να οδηγήσει σε καβγά– πάρε λίγο χρόνο και μια βαθιά ανάσα και κάνε μερικές απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου.

Αν είσαι ήδη γονιός, πιθανότατα έχεις εφαρμόσει τον κανόνα «μετράω μέχρι το δέκα» προσπαθώντας να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όταν το πεντάχρονο βλαστάρι σου δοκίμαζε τα όρια και τα νεύρα σου. «Μέτρα μέχρι το δέκα», σου λένε συχνά οι ειδικοί στο parenting μέχρι να αποφασίσεις πως θα αντιδράσεις και, ναι, ξέρω, μπορεί αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα μερικές φορές να φαίνονται αιώνας.

Πώς θα αποφύγεις τους έντονους καβγάδες στη σχέση σου;

Στην περίπτωση των καβγάδων στο πλαίσιο της σχέσης σου, ίσως χρειαστείς λίγο περισσότερο χρόνο από 10''. Σύμφωνα με έρευνα του 2024, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personal Relationships, το να σταματάς και να δίνεις στον εαυτό σου τον χρόνο να σκεφτεί την κατάσταση στη διάρκεια ενός καβγά, μειώνει σημαντικά την εσωτερική αναστάτωση και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις και σε καθιστά περισσότερο αποτελεσματικό/ή στο να διαχειριστείς τη σύγκρουση με τον σωστό τρόπο.

Δέκα λεπτά φαίνεται να είναι αρκετά, όπως προέκυψε από την έρευνα, για να ανακτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου, των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Αυτό ενισχύει τον βαθμό ικανοποίησης από τη σχέση, ενώ παράλληλα καλλιεργεί και μια πιο ώριμη και εποικοδομητική στάση στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι στη διάρκεια των καβγάδων μας με τον σύντροφο ή τη σύντροφό μας, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ποιες συμπεριφορές θα οδηγούσαν στην επίλυση του καβγά και αυτό που χρειαζόμαστε είναι απλώς λίγο χρόνο για να σκεφτούμε και να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να ανασύρουμε τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν έναν πρόσφατο καβγά με τον σύντροφο ή τη σύντροφό τους και να κάνουν στον εαυτό τους τις παρακάτω 6 ερωτήσεις:

  • Γιατί συνέβη ο καβγάς;
  • Πώς θα έπρεπε να τον είχες χειριστεί;
  • Πώς θα έπρεπε να χειρίζεσαι γενικά τους καβγάδες;
  • Πώς οι άνθρωποι θα έπρεπε να χειρίζονται τους καβγάδες στη σχέση τους;
  • Γιατί αυτό το είδος αντίδρασης έχει νόημα;
  • Τι πρέπει να κάνεις στον επόμενο καβγά με τον/τη σύντροφό σου;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση στην οποία υπέβαλαν τους συμμετέχοντες στη πλαίσιο της έρευνας, βοήθησε τα άτομα αυτά να σκεφτούν τη συμπεριφορά τους, να δουν την κατάσταση αντικειμενικά, να είναι πιο συνειδητά όσον αφορά τις αντιδράσεις τους στη διάρκεια ενός καβγά και να καταλάβουν πώς θα έπρεπε να χειριστούν μια μελλοντική σύγκρουση.

Πως να αποφεύγεις τους καβγάδες στη σχέση σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

To mindfulness στους καβγάδες με τον/τη σύντροφό σου

Ναι, οι αρχές της ενσυνειδητότητας (mindfulness) μπορούν να εφαρμοστούν και στις σχέσεις και να αποτελέσουν το μυστικό που θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις του ζευγαριού. Ακόμη και όταν οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποφευχθεί ο καβγάς, συχνά είναι τόσο θυμωμένοι με το ταίρι τους τη δεδομένη στιγμή, που αδυνατούν να αξιοποιήσουν όσα ξέρουν και να θέσουν σε λειτουργία την ικανότητα που έχουν να επιλύουν συγκρούσεις. Αυτό εξήγησαν οι ερευνητές.

Όταν οι σύντροφοι έχουν τον χρόνο να βγουν από τον φαύλο κύκλο του θυμού, τότε μπορούν να παρατηρήσουν τις συμπεριφορές τους και να πράξουν με ψυχραιμία και ωριμότητα αντί να ενδίδουν σε παρορμητικές συμπεριφορές. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όταν οι δύο σύντροφοι παίρνουν δέκα λεπτά να σκεφτούν πραγματικά τους καβγάδες στη σχέση τους, αυτό βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα που έχουν να διαχειριστούν και τους καβγάδες που θα συμβούν στο μέλλον».

Ο κανόνας των δέκα λεπτών

Αντί να αποφεύγουν τη σύγκρουση και τα δυσάρεστα συναισθήματα που αυτή προκαλεί –στάση που μακροπρόθεσμα είναι καταστροφική για τη σχέση– το να παίρνεις χρόνο να σκεφτείς, σου χαρίζει το δώρο της αντικειμενικότητας του τρίτου και αποδυναμώνει την αίσθηση ότι είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Tαυτόχρονα, καλλιεργεί την αίσθηση ότι τα δύο άτομα είναι ομάδα και βρίσκονται στην ίδια πλευρά, ακόμη και εν μέσω ενός καβγά.

«Σε μια ουσιαστική και αρμονική σχέση οι σύντροφοι έχουν ενσυναίσθηση, είναι παρόντες ο ένας για τον άλλον, γνωρίζουν πως αισθάνεται ο/η σύντροφός τους και νοιάζονται γι' αυτό, παίρνουν λίγο χρόνο να σκεφτούν πριν ξεσπάσουν και προκαλέσουν καβγά, δείχνουν συμπόνια στον/στη σύντροφο, αλλά και στον εαυτό τους». Αυτά αναφέρει η Natasha Seiter, επικεφαλής έρευνας που έγινε το 2021, υπογραμμίζοντας τον όρο της mindful συντροφικότητας στην ενίσχυση της ποιότητας αλλά και την αίσθηση νοήματος μέσα σε μια σχέση.

Το μυστικό για επανασύνδεση

Το πώς αντιδρούν οι σύντροφοι αφού ο καβγάς έχει τελειώσει, παίζει και αυτό μεγάλο ρόλο στην επανασύνδεσή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι συμπεριφορές που βοηθούν τους συντρόφους να συνέλθουν από τον καβγά και να βρουν και πάλι τη σύνδεσή τους περιλαμβάνουν «ενεργές προσπάθειες επιδιόρθωσης της σχέσης» αναγνωρίζοντας το μερίδιό τους στη σύγκρουση, ζητώντας συγγνώμη ή προσπαθώντας να αποκτήσουν και να μοιραστούν μια νέα οπτική των καταστάσεων.

Οι πρακτικές αυτές δεν είναι μόνο αποτελεσματικές για να επιλύουν τους καβγάδες για τα μικρά και τα καθημερινά. Παράλληλα καλλιεργούν και μια μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα στη σχέση. Η ενσυνειδητότητα στη σχέση βοηθά τους συντρόφους να εξελιχθούν μαζί, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες συνεργατικά και να ξεκινήσουν να βλέπουν τους καβγάδες τους σαν μια ευκαιρία για εξέλιξη και σύνδεση στη σχέση.

Για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πιο βαθιές και επίμονες συγκρούσεις, ίσως είναι απαραίτητη η συμβολή ενός συμβούλου γάμου.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.