iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ

Σήμερα έχουμε εύκολη πρόσβαση σε χιλιάδες συμβουλές γύρω από την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Τα παρακάτω 3 tips θα σε βοηθήσουν να τις αξιολογήσεις και να δεις ποιες έχουν όντως κάτι να σου προσφέρουν.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα –στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο– η ψυχική μας κατάσταση έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμες περισσότερες θεραπείες, να υπάρχουν περισσότεροι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε χιλιάδες συμβουλές για τη βελτίωση της ευεξίας και της υγείας μας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ειδικοί και μη εκεί έξω και πάρα πολύ μεγάλος όγκος πληροφορίας, με αποτέλεσμα να γίνεται κάπως δύσκολο να διαχωρίσεις την ήρα από το στάρι. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις ποιον άνθρωπο ή ποια πηγή να εμπιστευτείς.

1. Από ποια πηγή δέχεσαι συμβουλές ευεξίας;

Εκατομμύρια blogs, εκατομμύρια προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν βήμα σε κάθε άνθρωπο να διαδώσει πληροφορίες, να εκφράσει σκέψεις, να μοιραστεί εμπειρίες. Από τη μία, αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμο σε κάποιον που νιώθει μοναξιά ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής/συναισθηματικής φύσης. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι εμπειρίες άλλων –ακόμα κι αν μοιάζουν με τις δικές σου– δεν είναι δικές σου. Αυτό που βοήθησε έναν άνθρωπο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βοηθήσει κι εσένα. Επίσης, μην ξεχνάς ότι στο διαδίκτυο πολλοί παρουσιάζονται ως ειδικοί, κάτι που δεν είναι απαραίτητο αληθές.

συμβουλές ευεξίας
iStock

2. Έλεγξε το βιογραφικό

Το ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της ψυχικής υγείας είναι καλό. Πλέον το να ξεκινήσεις μια καριέρα στα επαγγέλματα βοήθειας καθίσταται πιο εύκολο, χάρη στα διαδικτυακά μαθήματα. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μορφές κατάρτισης/εκπαίδευσης την ίδια βαρύτητα, κι αυτό δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις διαβάζοντας τα ακρωνύμια που ακολουθούν το όνομα ενός επαγγελματία.

Όταν σκέφτεσαι να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή αναρωτιέσαι πόση βαρύτητα να δώσεις σε κείμενα και συμβουλές ευεξίας που διαβάζεις, αναζήτησε τρόπους να ελέγξεις τα προσόντα των ανθρώπων που μιλούν ή γράφουν. Στην περίπτωση αυτή, ίσως ο πιο εύκολος τρόπος είναι να μάθεις αν ο επαγγελματίας είναι γραμμένος σε κάποιον επίσημο φορέα ή ένωση, και να διαβάσεις αξιολογήσεις άλλων.

συμβουλές ευεξίας
iStock

3. Μην εμπιστεύεσαι τις γρήγορες λύσεις

Στη σημερινή κουλτούρα των γρήγορων λύσεων, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τα προβλήματά τους να διορθωθούν άμεσα. Ωστόσο, όσον αφορά την ψυχική υγεία και ευεξία, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε συμβουλή ή θεραπεία υπόσχεται μια γρήγορη λύση ή ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Χρειάζεται χρόνος για να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε μοτίβα, συμπεριφορές, σκέψεις, συναισθήματα. Ό,τι υποδηλώνει ότι τα ζητήματά σου μπορούν να επιλυθούν μέσα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το βλέπεις με μια σχετική καχυποψία.

Πού καταλήγουμε; Ότι η φράση «αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα είναι», ισχύει στην περίπτωση των συμβουλών ευεξίας. Τα ζητήματα γύρω από την ψυχική υγεία δεν προκύπτουν μέσα σε μια μέρα, επομένως δεν είναι δυνατό να λυθούν και μέσα σε μια μέρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.