Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Το να αποχωριστείς έναν φίλο είναι πάντα δύσκολο και η απόσταση μπορεί να βάλει τη σχέση σε δοκιμασία. Υπάρχουν όμως τρόποι να κρατήσεις τη φιλία σου ζωντανή ακόμη και από απόσταση.

«Η μετάβαση από το να βλέπεις κάποιον καλό σου φίλο σχεδόν κάθε μέρα σε μια φιλική σχέση από απόσταση μπορεί να είναι αγχωτική, ακόμη κι αν ο αποχωρισμός έγινε για καλούς λόγους», αναφέρει η Theresa E. DiDonato, Ph.D., κοινωνική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Loyola του Maryland. «Μπορεί να νιώθετε άσχημα για την απώλεια της καθημερινής επαφής με κάποιον φίλο, όμως σύντομα θα καταλάβετε ότι μια φιλία αλλάζει, προσαρμόζεται στις συνθήκες και χρειάζεται απλά να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσουμε αυτή τη σχέση».

«Ο αποχωρισμός από έναν φίλο με τον οποίο είχες καθημερινή επαφή δεν είναι εύκολος. Και είναι λογικό να ανησυχείς για το αν θα καταφέρετε να διατηρήσετε την σχέση σας από απόσταση», αναφέρει η Anne Moyer, Ph.D., καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου The Psychology of Friendship. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι οι καλές φιλίες είναι φτιαγμένες για να αντέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα.

«Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι φιλίες δεν είναι εύθραυστες αλλά ευέλικτες», εξηγεί η Moyer. «Με την απόσταση, μερικές φορές οι φιλίες μπορεί να αλλάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαλύονται. Απλώς μπορεί να αποκτήσουν διαφορετικό χαρακτήρα καθώς η ζωή προχωρά και μπαίνει σε νέες φάσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δώσεις στις φιλίες εξ αποστάσεως τη δυνατότητα να παραμείνουν ζωντανές.

Κρατήστε επικοινωνία

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να παραμείνετε σε επαφή. Οι φιλίες εξ αποστάσεως την εποχή που τα υπεραστικά τηλεφωνήματα ήταν πανάκριβα δεν είχαν πολλές ελπίδες. Σήμερα όμως, πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες κρατούν τους φίλους που βρίσκονται μακριά σε επαφή. Επιπλέον, η δυνατότητα της βιντεοκλήσης χαρίζει απίστευτη αμεσότητα και ζωντάνια στην επαφή, σχεδόν σαν να βρίσκεστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Μια επιπλέον ιδέα που φέρνει τους φίλους εξ αποστάσεως κοντά είναι το να παρακολουθείτε μαζί την αγαπημένη σας σειρά ανταλλάσσοντας μηνύματα.

Ξεκινήστε συζήτηση

Έχεις κάποιο πρόβλημα; Θέλεις να πάρεις μια απόφαση και δεν είσαι σίγουρος τι να κάνεις. Έμαθες κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο νέο. Επικοινώνησε με τον εξ αποστάσεως φίλο σου και μοιράσου τα νέα ή τους προβληματισμούς σου. Αυτό θα δημιουργήσει αίσθηση οικειότητας σύνδεσης και εγγύτητας, και θα καλλιεργήσει τη σχέση αλλά και την επικοινωνία μεταξύ σας.

Πως να κρατήσεις μια φιλία εξ αποστάσεως
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μην αφήνεις τα μηνύματα στο «διαβάστηκε»

Με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής είναι φυσιολογικό να υπάρξουν κάποια κενά επικοινωνίας με τους εξ αποστάσεως φίλους σου. Φρόντισε όμως να μην εξαφανίζεσαι συχνά και να μην αφήνεις τα γραπτά μηνύματα πολύ συχνά στο «διαβάστηκε».

Η συνέπεια είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που βοηθά την φιλία εξ αποστάσεως. «Οι συνεπείς άνθρωποι έχουν τους φίλους τους πάντα στο μυαλό τους, στέλνουν ευχές, επικοινωνούν για να μάθουν νέα τους και βρίσκονται σε επικοινωνία ακόμη και στις διακοπές», υπογραμμίζει η Moyer αναδεικνύοντας ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που μπορεί να βοηθήσει μια εξ αποστάσεως φιλία να κρατήσει. «Βέβαια, και όσοι δεν είναι τόσο τυπικοί και επικοινωνιακοί δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κρατήσουν μια φιλία από απόσταση», συνεχίζει. «Σημασία είναι να υπάρχει ενδιαφέρον, κατανόηση και μια ισορροπία στο τι παίρνει και τι δίνει κανείς σε μια σχέση».

Μην ζηλεύεις

Είναι εύκολο να μπεις σε ανταγωνισμό με τους νέους φίλους που θα κάνει ο φίλος ή η φίλη σου στην νέα πόλη που εγκαταστάθηκε. Οι νέες αυτές φιλίες είναι απαραίτητες, αφού έχει ανάγκη να δημιουργήσει σχέσεις και ένα νέο δίκτυο υποστήριξης στον νέο τόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνει τη δική σας φιλία που είναι μοναδική και αναντικατάστατη.

Η φιλία χρειάζεται γερές βάσεις

Όπως τα σπίτια, έτσι και οι σχέσεις χρειάζονται γερά θεμέλια. Μια φιλία αν έχει γερές βάσεις θα μπορέσει να επιβιώσει ακόμη κι αν η χιλιομετρική απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Αν μια φιλία έχει μεγάλο παρελθόν και πολλές κοινές εμπειρίες, δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, η απόσταση δεν είναι ικανή να διαλύσει την σχέση και θα συνεχίσει να ευδοκιμεί παρά την απόσταση.

Οι φιλίες δεν είναι σαν τα φυτά που πεθαίνουν αν τα παραμελήσεις για λίγες ημέρες. Χτίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη, την οικειότητα και τις αναμνήσεις. Αν αφιερώσεις χρόνο, φροντίδα και πίστη σε μια φιλία, μπορείς πάντα να επιστρέφεις σε αυτήν ό,τι και να γίνει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.