Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΤΕ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ;

Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που κάνουν το άτομο με το οποίο έχεις σχέση πιο θελκτικό στα μάτια σου, ακόμα κι αν έχετε περάσει πολλά χρόνια μαζί;

Ξέρω τι σκέφτεσαι: Τις πρώτες ημέρες. Ίσως ακόμα και τους πρώτους μήνες. Όταν σου ψιθυρίζει λόγια αγάπης. Όταν βρίσκεσαι μακριά του/της και συνειδητοποιείς πόσο σου λείπει. Όταν στέκεται δίπλα σου σαν βράχος στις πιο μεγάλες δυσκολίες. Όταν κρατά τρυφερά στην αγκαλιά του/της το μωρό σας. Στις διακοπές που ξυπνάτε αγκαλιασμένοι χωρίς τίποτα να σας αναγκάζει να σηκωθείτε. Τότε δεν είναι που νιώθεις τη μεγαλύτερη έλξη; Δεν αναφέρομαι μόνο στη σεξουαλική έλξη, αλλά στη συνολική ανάγκη να είσαι κοντά στον/στην σύντροφό σου.

Η Esther Perel, διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις, κάνει αυτή την ερώτηση πολύ συχνά στους θεραπευόμενούς της, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Ξέρετε τι της απαντούν συνήθως;

Το αποκάλυψε η ίδια σε ένα βίντεό της και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να την ακούσουμε, γιατί από τις απαντήσεις των ανθρώπων θα καταλάβουμε ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν έναν άνθρωπο θελκτικό όχι μόνο τον πρώτο καιρό, όσο πετούν ακόμα οι πεταλούδες του έρωτα στο στομάχι, αλλά και σε βάθος χρόνου, όταν η ρουτίνα κουράζει και τα προβλήματα συσσωρεύονται σαν τα κιλά γύρω από την περιφέρεια.

Πότε νιώθεις μεγαλύτερη έλξη για τον/τη σύντροφό σου

«Όταν ο/η σύντροφος είναι στο στοιχεία του/της»

Όπως λέει η Perel, η πιο συχνή απάντηση που ακούει στο παραπάνω ερώτημα είναι: «Όταν τον βλέπω στη σκηνή / στο πιάνο / με την κιθάρα / σε κάποια πλαγιά…» ή «Όταν τη βλέπω να παθιάζεται και να τα καταφέρνει επάξια σε κάτι», «Όταν ο/η σύντροφός μου λάμπει». Δεν είναι λογικό; Το να βλέπεις τον άνθρωπό σου να λάμπει, να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, να είναι αυτόνομος και αυτάρκης, να είναι μία ολοκληρωμένη οντότητα, γεμάτη ενέργεια και ζωή. Υπάρχει μεγαλύτερο διεγερτικό, μεγαλύτερο στοιχείο έλξης από αυτό;

Ο Προυστ έλεγε ότι «Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη, αλλά να ανακαλύπτεις και να βλέπεις με καινούργια μάτια». Όταν, λοιπόν, βλέπεις τον/τη σύντροφό σου να κάνει κάτι στο οποίο διαπρέπει, κάτι δύσκολο, δημιουργικό, σημαντικό, αυτόματα μεταβάλλεται η αντίληψή σου γι’ αυτόν/-ην. Ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει να αποτελεί για εσένα ένα μυστήριο που θέλεις να ανακαλύπτεις.

Πότε νιώθεις τη μεγαλύτερη έλξη για τον/την σύντροφό σου;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«Όταν συναντιόμαστε ξανά έχοντας βρεθεί χώρια»

Αυτή είναι η δεύτερη σε συχνότητα απάντηση. Τι δείχνει; Το έχει εξηγήσει από τον 17ο αιώνα ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Λα Ροσφουκώ: «Στον έρωτα η απουσία μειώνει τα μέτρια πάθη και εντείνει τα μεγάλα, όπως ο άνεμος που σβήνει το κερί αλλά φουντώνει τη φωτιά». Με λίγα λόγια, η απόσταση χρειάζεται ακόμα και σε μια υγιή σχέση, όχι μόνο γιατί μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε σε ατομικό επίπεδο ως οφείλουμε, αλλά και γιατί διατηρεί και τη φλόγα της σχέσης αναμμένη.

«Όταν με εκπλήσσει»

Έκπληξη δεν σημαίνει μόνο να σου στείλει λουλούδια στα γενέθλιά σου ή να σου διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι εκεί που δεν το περιμένεις. Η έκπληξη μεταφράζεται με πολλούς διαφορετικούς και όχι απαραίτητα μεγαλεπήβολους τρόπους. Με κάθε πράξη καλοσύνης που κάνει τη ζωή του άλλου πιο εύκολη ή πιο όμορφη, με κάθε υποχώρηση προκειμένου να αποφευχθεί ένας ανούσιος καβγάς, με κάθε καφέ την ώρα που ο άλλος «πήζει» στη δουλειά και κάθε «σ’ αγαπώ» σε ένα μήνυμα, στις πιο απρόσμενες στιγμές. Οι εκπλήξεις αυτές, η διάθεση να ξεφύγεις από τη μονοτονία και τη ρουτίνα, λειτουργούν ως τονωτικές ενέσεις στη σχέση και θυμίζουν τους λόγους που εξαρχής ένιωσες έλξη για τον άνθρωπό σου.

«Νιώθω έλξη όταν τον/τη βλέπω μέσα από τα μάτια των άλλων»

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς κοιτάζουν τον/τη σύντροφό σου άλλες γυναίκες ή άλλοι άνδρες; Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τον άνθρωπό σου υπό άλλο πρίσμα. Κάποιος που θα κάνει ένα κολακευτικό σχόλιο για τη γυναίκα σου κατά πάσα πιθανότητα θα ξυπνήσει μέσα σου και τον δικό σου θαυμασμό για εκείνη. Μια άλλη γυναίκα που θα κοιτάξει με ενδιαφέρον τον άνδρα σου μπορεί να σε κάνει να καμαρώσεις που τον επέλεξες για σύντροφό σου. Το να βλέπεις τον άνθρωπό σου μέσα από τα μάτια των άλλων μπορεί να είναι τρομερά αναζωογονητικό!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.