Unsplash Joshua Earle

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Το άγχος που προκαλούν οι κλιματικές καταστροφές και η έλλειψη σοβαρών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικό. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να το διαχειριστείς.

Από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο η γνωστή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες η χώρα μας συμμετείχε στην Running Out of Time, τη μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προστασία του πλανήτη.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανέδειξε τις ενεργειακές μας αδυναμίες, τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τις δεκάδες πυρκαγιές και πλημμύρες, η σύσκεψη για το κλίμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και για τον καθένα από εμάς σε ατομικό επίπεδο.

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, οι κλιματικές καταστροφές που έπληξαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζουν την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, την ποιότητα ζωής του, την σωματική και ψυχική του υγεία.

«Όταν αισθανόμαστε αβοήθητοι απέναντι σε μια απειλή, όλα γίνονται χειρότερα. Απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες. Νιώθουμε απελπισία, άγχος, θυμό, ενοχή. Ψάχνουμε για άτομα ή πράγματα που φταίνε. Γινόμαστε λιγότερο συμπονετικοί, δημιουργικοί, ευέλικτοι. Σε αυτή την κατάσταση, είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε σε πολύπλοκα προβλήματα. Η απόγνωση δεν είναι στρατηγική», εξηγεί η Susie Burke, ψυχολόγος και ερευνήτρια στην Greenpeace Αυστραλίας.

Προτείνει, μάλιστα, τρεις τρόπους για να διαχειριστούμε τη θλίψη και το άγχος που προκαλούν οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, χωρίς όμως να γυρνάμε την πλάτη στο πρόβλημα.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος
Unsplash Clem Onojeghuo

3 τρόποι να διαχειριστείς το κλιματικό άγχος

1. Μίλα για ό,τι σε απασχολεί

Αυτό θα σου επιτρέψει να παρατηρήσεις, να ονομάσεις και να δώσεις χώρο σε επώδυνα συναισθήματα και σκέψεις. Η διαδικασία αυτή «περιλαμβάνει το να εντοπίσουμε ένα συναίσθημα και να είμαστε πρόθυμοι να του κάνουμε χώρο, να αναγνωρίσουμε την παρουσία του και να αποδεχθούμε ότι είναι ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης», αναφέρει.

«Τα άβολα συναισθήματα για τις υπαρξιακές απειλές είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά. Υπάρχουν για κάποιο λόγο. Απαιτούν να επεξεργαστούμε τις απώλειές μας, να αντιμετωπίσουμε το ότι ο κόσμος μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Επιπλέον, μας παρακινούν να αναλάβουμε δράση», συμπληρώνει.

Το καλό, βέβαια, με τα συναισθήματα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνιμα. Έρχονται και φεύγουν, κι έχουμε στη διάθεσή μας τεχνικές για να τα διαχειριστούμε, όπως η άσκηση και η επαφή με τη φύση.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος
Unsplash Warren Wong

2. Μην αποκόβεσαι από το παρόν

Το να είσαι συνδεδεμένος με το παρόν, το εδώ και το τώρα, είναι μια χρήσιμη στρατηγική, όταν αισθάνεσαι ότι όλα γύρω σου ξεφεύγουν από τον έλεγχο, όταν σε κυριεύει το άγχος, η θλίψη για το κλιματικό μέλλον μας.

Η ειδικός προτείνει μια απλή άσκηση, που μπορεί να σε κρατήσει γειωμένο: Παρατήρησε 5 πράγματα που μπορείς να δεις, 4 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 3 πράγματα που μπορείς να αισθανθείς, 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις ή να γευτείς και, τέλος, παρατήρησε τι κάνεις αυτή τη στιγμή.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος
Unsplash Nathan McBride

3. Διαχειρίσου το κλιματικό άγχος περνώντας στη δράση

Οι πράξεις σου μετράνε. «Όταν προβαίνουμε σε ενέργειες που συμβαδίζουν με τις βασικές μας αξίες, είναι πολύ πιθανό να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Οι αξίες είναι σαν κατευθυντήριες αρχές, που μας βοηθούν να επιλέξουμε σε τι θα εστιάσουμε τις πράξεις μας. Ένας τρόπος να προσδιορίσουμε το είδος της δράσης που θέλουμε να αναλάβουμε είναι να αναρωτηθούμε “τι είναι αυτό που θέλω να υπερασπιστώ μπροστά σε αυτήν την κρίση ή σε αυτόν τον πόνο που νιώθω”», καταλήγει.

Με άλλα λόγια, σταδιακά περνάς από τον θυμό και το κλάμα στη δράση, κι έτσι καταλήγεις να περιορίζεις ή/και να λύνεις το πρόβλημα που σου προκαλεί το όποιο αρνητικό συναίσθημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.