RUNNING OUT OF TIME: Η ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε λίγες εβδομάδες θα περάσει και από την χώρα μας η μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ. Λέγεται Running Out of Time και είναι αφιερωμένη στην προστασία του πλανήτη.

«Ο χρόνος τελειώνει. Η ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να εξοπλίσουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο όλοι μπορούν να ευημερήσουν. Οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως ηγέτες, να τεθούν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και να ενδυναμωθούν μέσω της εκπαίδευσης. Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να μας παράσχουν τις δεξιότητες και την εκπαίδευση για να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο.

»Ο κόσμος μας θερμαίνεται και για να συγκρατήσουμε την αύξηση στον 1,5 βαθμό χρειαζόμαστε μακρόπνοη σκέψη, συνεπείς πολιτικές και χρηματοδότηση που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε στις Καθαρές Μηδενικές Εκπομπές. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμου για όλους. Δείξτε με τις πράξεις σας, όχι μόνο με λόγια, ότι δεσμεύεστε κι εσείς. Βοηθήστε μας να φθάσουμε εκεί!»

Το μήνυμα αυτό, γραμμένο από το διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Sunnyside της Γλασκώβης, θα ταξιδέψει πάνω σε μια σκυτάλη, με σκοπό να ταρακουνήσει τους ηγέτες αυτού του κόσμου στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).

Καλωσορίσατε στο Running Out of Time (ROoT), τη μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ.

Running Out of Time. Η μαζικότερη σκυταλοδρομία για το κλίμα ξεκινά σήμερα

Μια σκυταλοδρομία για τον πλανήτη

Με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων, το παραπάνω μήνυμα θα διανύσει περίπου 7.700 χλμ., θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, θα επισκεφθεί σχολεία, απειλούμενες περιοχές, έργα για την προστασία της φύσης και θα περάσει από: Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία), Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία παγκοσμίως, η οποία θα διαρκέσει 38 ημέρες. Το ταξίδι της σκυτάλης ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου από τη Γλασκώβη, που φιλοξένησε την COP26, για να φτάσει στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου στις 6 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η COP27.

«Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί αν συνεργαστούμε όλοι μαζί», λέει ο Danny Bent, Διευθυντής της ROoT.

Από την πλευρά του, ο James Hay, ένας από τους εμπνευστές της σκυταλοδρομίας, προσθέτει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας μέχρι τώρα. Ο στόχος μας είναι να επιδώσουμε στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 ένα ηχηρό μήνυμα με τόσο μεγάλη υποστήριξη, ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί, για να διατηρήσουμε την ελπίδα μετάβασης σε ένα κλιματικά ασφαλές μέλλον».

Running Out of Time. Η μαζικότερη σκυταλοδρομία για το κλίμα ξεκινά σήμερα

Η σκυτάλη περνάει στην Ελλάδα

Μέρος της αλυσίδας γίνεται και η Ελλάδα, με τη σκυτάλη να διασχίζει την χώρα από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου, διανύοντας 755 χλμ. Η σκυτάλη θα περάσει από Καστοριά, Κλεισούρα, Πτολεμαΐδα, Ακρινή, Βέροια, Τρίλοφο, Κατερίνη, Πλαταμώνα, Γόννους, Ροδιά, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκό, Λαμία, Καμένα Βούρλα, Άγιο Κωνσταντίνο, Σκάλα, Μαρτίνο, Ακραίφνιο, Αλίαρτο, Θήβα, Οινόφυτα, Αυλώνα, Αφίδνες, Φράγμα Μαραθώνα και Ακρόπολη, για να καταλήξει στο Φάληρο, από όπου θα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο.

«Η σκυταλοδρομία αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να κινητοποιηθούμε. Ενώστε τη φωνή σας με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλου του κόσμου για να απαιτήσουμε ποιοτική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα δώσει σε όλους μας γνώσεις και δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση και να παλέψουμε για μια βιώσιμη Γη. Διαβάστε, διαδώστε και υποστηρίξτε το μήνυμά μας, ώστε να γίνει εκκωφαντικό! Ενώστε τη φωνή σας με μας, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!» λέει Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που συντονίζει το ελληνικό τμήμα της σκυταλοδρομίας.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται. Η σκυταλοδρομία αυτή ελπίζουμε ότι θα μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, μια κραυγή που θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις», συμπληρώνει.

Running Out of Time. Η μαζικότερη σκυταλοδρομία για το κλίμα ξεκινά σήμερα

Η σκυταλοδρομία Running Out of Time γίνεται virtual

Κι αν δεν πρόλαβες να δηλώσεις συμμετοχή, μην ανησυχείς. Στη διοργάνωση αυτή μπορούν να τρέξουν όλοι, μεταφέροντας τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay).

Ανακάλυψε τη διαδρομή και παρακολούθησε τη σκυτάλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.