iStock

ΣΕ ΒΑΡΑΙΝΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΝΑΣΑ

Το κουβαλάς μέσα σου και μπορεί να διαλύσει όχι μόνο τις σχέσεις αλλά και την υγεία σου. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς το ψυχικό φορτίο της καθημερινότητας.

Τι είναι το ψυχικό φορτίο; Είναι όλες αυτές οι έγνοιες που βαραίνουν το κεφάλι σου. Είναι όλες οι to do lists που έχεις γραμμένες στο σημειωματάριο σου, αλλά κι αυτές που τρέχουν στο μυαλό σου κάθε βράδυ όταν ξαπλώνεις. Είναι η συνεχής αίσθηση και αγωνία πως κάτι έχεις ξεχάσει να κάνεις στο σπίτι ή στη δουλειά. Είναι η σκέψη πως είσαι μέτριος γονιός, έτσι κι έτσι εργαζόμενος, εξαφανισμένος φίλος και συχνά μη διαθέσιμος σύντροφος.

Το ψυχικό φορτίο είναι η διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια που καταβάλλεις για να διαχειριστείς τη ζωή σου και, σε πολλές περιπτώσεις, τη ζωή των ανθρώπων που φροντίζεις. Είναι η ανάγκη για οργάνωση, το άγχος, η προνοητικότητα, η προετοιμασία και όλες οι συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν και καταλαμβάνουν το μυαλό σου. Πράγματα που οι γύρω σου, η οικογένεια ή οι συνάδελφοι σου συχνά δεν αντιλαμβάνονται, δεν βλέπουν, δεν μπορούν να φανταστούν ότι σε βαραίνουν.

Ναι, το ψυχικό φορτίο υπάρχει και το βιώνεις καθημερινά

Το ψυχικό φορτίο μπορεί να εντοπίζεται στο εργασιακό σου περιβάλλον αλλά και στο σπίτι. Αν και αφορά και τα δύο φύλα, έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν ως επί το πλείστον την έγνοια για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι, για την διαχείριση του νοικοκυριού και τη φροντίδα των παιδιών, με το ψυχικό φορτίο να είναι εκθετικά μεγαλύτερο για εκείνες από ό,τι για τους άντρες.

Τι είναι το ψυχικό φορτίο και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις
iStock

Μπορεί να σου στοιχίσει ή να σου έχει ήδη στοιχίσει κάποιες σημαντικές σχέσεις. Να προκαλεί καθημερινά συγκρούσεις και δυσφορία στην ζωή σου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου, λόγω συναισθηματικής εξάντλησης και εξουθένωσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, άγχος ή άλλες παθογενείς καταστάσεις. Η εξουθένωση μπορεί επίσης να σου προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο και να σε ωθήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.

Το ψυχικό φορτίο και οι διαφορετικοί τύποι ανθρώπων

Κάποια άτομα είναι εκ φύσεως καλύτερα από άλλα στη διαχείριση του ψυχικού τους φορτίου. Αν κάποιος είναι νευρικός, με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί το ψυχικό του φορτίο από κάποιον που είναι χαλαρός και αποδέχεται ευκολότερα τα πράγματα όπως έρχονται. Το να αναγνωρίσεις τι τύπος ανθρώπου είσαι είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις να διαχειρίζεσαι το ψυχικό φορτίο με τον τρόπο που σου ταιριάζει καλύτερα.

Πώς μπορείς να διαχειριστείς το ψυχικό σου φορτίο

Ο τρόπος τον οποίο προτείνει η συγγραφέας και podcaster Denaye Barahona ξεκινάει με το να σημειώσεις όλα τα πράγματα που σε βαραίνουν ψυχικά σε ένα σημειωματάριο. Το επόμενο βήμα είναι να χωρίσεις τις υποχρεώσεις σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • Στη μία να τοποθετήσεις αυτά που θα φροντίσεις.
  • Στη δεύτερη αυτά με τα οποία δεν θα ασχοληθείς.
  • Στην τρίτη ό,τι θα αναθέσεις σε κάποιον άλλο να κάνει.

Αυτές οι λίστες όχι μόνο καταφέρνουν να μεταφέρουν την έγνοια από το κεφάλι σου στο χαρτί, αλλά επίσης μετατρέπουν τo αόρατο διανοητικό βάρος σε κάτι χειροπιαστό, που μπορείς να μοιραστείς δίκαια με τον σύντροφό σου ή με άλλα άτομα στο περιβάλλον σου.

Η οπτικοποίηση αυτής της αόρατης νοητικής εργασίας αποδεικνύεται αληθινά απελευθερωτική. Αν και οι λίστες δεν αφαιρούν εντελώς το άγχος και τις ευθύνες από την ζωή σου, αποτελούν ένα εργαλείο που διευκολύνει εξαιρετικά τον τρόπο διαχείρισής τους. Κάποιες επιπλέον τεχνικές που επίσης βοηθούν εξαιρετικά είναι:

  • η τήρηση καθημερινού ημερολογίου,
  • η κατάρτιση λίστας για κάθε κατηγορία,
  • οι δραστηριότητες αυτοφροντίδας,
  • το να μπορείς επικοινωνείς την δυσκολία σου όταν νιώθεις το βάρος του ψυχικού φορτίου να γίνεται έντονο και να σε ξεπερνά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που τα απλά εργαλεία δεν είναι αρκετά και χρειάζεται να αναλάβεις πιο δραστικές λύσεις.

Τι είναι το ψυχικό φορτίο και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις
iStock

Πότε πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού

Κάνε στον εαυτό σου μερικές βασικές ερωτήσεις:

  • Τρως καλά και υγιεινά;
  • Κοιμάσαι αρκετά;
  • Φροντίζεις την υγεία σου;
  • Έχεις διάθεση για κοινωνική συναναστροφή ή σου αρέσει να αποτραβιέσαι με την πρώτη ευκαιρία;

Εάν απάντησες όχι σε κάποιες ή σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού.

Αντιμετωπίζοντας το ψυχικό φορτίο θετικά

  • To να μιλήσεις για το ψυχικό σου φορτίο είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την σωστή διαχείριση του.
  • Ένα δεύτερο βήμα είναι να μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια, είτε από δικούς σου ανθρώπους που θα μπορούσαν να μοιραστούν δουλειές και υποχρεώσεις είτε από έναν ειδικό που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς.
  • Το τρίτο και σημαντικότερο είναι να δεις το ψυχικό φορτίο σαν κάτι θετικό.

Πολύ συχνά το πρόβλημα είναι ότι απλά επιβαρύνεις τον εαυτό σου με αρνητικές σκέψεις και την αίσθηση πως κάνεις τα πάντα λάθος. Δεν υπάρχει όμως σωστό ή λάθος. Απλά συχνά μιλούν μονάχα οι ενοχές και η τελειομανία σου. Δοκίμασε λοιπόν να αλλάξεις τακτική και να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για όσα καταφέρνεις να κάνεις. Μην αποζητάς επιβεβαίωση από τους άλλους, παρά μονάχα από τον εαυτό σου, και μην προσπαθείς να τους αποδείξεις ότι κάνεις τα πράγματα καλά. Γίνε ο μεγαλύτερος fan του εαυτού σου και εκτίμησε όλα όσα κάνεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πολύ περισσότερη δύναμη από όση νομίζεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.