Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EMOTIONAL FITNESS ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Το emotional fitness είναι η ψυχική και συναισθηματική ευεξία που επιδιώκεις καθημερινά και υπάρχουν 7 «ασκήσεις» που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Συζητάμε καθημερινά για την σημασία της ψυχικής υγείας και ευεξίας, όμως λίγοι από εμάς έχουμε καταλάβει πραγματικά τη διαδρομή προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρουμε ότι για να έχουμε σωματική υγεία πρέπει να τρώμε καλά, να γυμναζόμαστε και να κάνουμε τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους. Με την ψυχή, όμως, τι γίνεται; Ποιες είναι οι σωστές «ασκήσεις» για να πετύχουμε το πολυπόθητο emotional fitness και πώς θα βελτιωθούμε στην καθεμία;

Σύμφωνα με τον διάσημο wellness coach Miles Adcox, τον οποίο άκουγα πρόσφατα σε podcast της γυναικολόγου Dr. Carol Peters-Tanksley, «emotional fitness είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το μυαλό μας και για να παραμένουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας. Και είναι κάτι που ειδικά ο δυτικός κόσμος έχει τεράστια ανάγκη, καθώς η κουλτούρα μας είναι τέτοια που δεν μας δίνει ευκαιρίες να εμβαθύνουμε σε αυτά. Φωτίζει τα θετικά, ενώ προσποιείται πως τα αρνητικά δεν υπάρχουν. Είναι μόνο τα τελευταία χρόνια που αρχίζουμε να μαθαίνουμε π.χ. τι προκαλεί το συσσωρευμένο άγχος στο σώμα. Έτσι, το emotional fitness έρχεται να προσφέρει κατανόηση, ενσυναίσθηση και δύναμη στην διάθεση και στα συναισθήματά σου απέναντι στους άλλους. Ο λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος fitness είναι για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχει μια συστηματικότητα και συνέπεια, με τον ίδιο τρόπο που η συστηματική σωματική άσκηση μας βοηθά να διατηρούμε την καλή φυσική μας κατάσταση».

7 πρακτικές για να κατακτήσουμε το emotional fitness

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Emily Anhalt, η οποία συστήνεται ως emotional fitness consultant, υποστηρίζει ότι οι πιο «γυμνασμένοι» ψυχικά άνθρωποι είναι αυτοί που εξασκούν διαρκώς τις παρακάτω 7 πρακτικές. Εσύ τις αναγνωρίζεις στην καθημερινότητά σου;

Τι είναι το emotional fitness που έχει ανάγκη η ψυχική μας υγεία;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

1. Αυτογνωσία

Είναι η ικανότητα να κατανοείς τα συναισθηματικά ερεθίσματα και τις προκαταλήψεις σου. Είναι το θεμέλιο του emotional fitness, γιατί αν δεν μπορείς να αναλογιστείς τη δική σου εμπειρία και το πώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδράς με τους άλλους, οι υπόλοιπες πρακτικές είναι δύσκολο να αναπτυχθούν.

Η έρευνα δείχνει ότι το 95% των ανθρώπων πιστεύει ότι έχει αυτογνωσία, αλλά μόνο το 10-15% την έχει πραγματικά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας.

Για να εξασκηθείς στην αυτογνωσία δημιούργησε μια τακτική ρουτίνα αυτο-διερεύνησης. Κάνε μία σύντομη ενδοσκόπηση 10 λεπτών στο τέλος κάθε ημέρας για να σκεφτείς τι σε έκανε να νιώσεις καλά και τι όχι. Γράψε, διαλογίσου ή πήγαινε μια βόλτα για να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου. Παρατήρησε στη συνέχεια πώς θα νιώθεις.

2. Ενσυναίσθηση

Είναι η ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων, των αναγκών και της οπτικής των άλλων. Απαιτεί να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αισθανθεί αυτό που νιώθουν οι άλλοι και είναι μια βασική δεξιότητα για τη δημιουργία σχέσεων. Η ενσυναίσθηση σε βοηθά να αναγνωρίσεις ότι το πώς νιώθεις εσύ για κάτι μπορεί να μη συμβαδίζει απαραίτητα με αυτό που νιώθουν οι άλλοι. Σε βοηθά, επίσης, να ακούς ενεργά και να καταλαβαίνεις ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Η ενσυναίσθηση, ωστόσο, δεν είναι μια ανεξάντλητη πηγή και πρέπει να θυμάσαι να ξαναγεμίζεις τα αποθέματά σου, αλλά και να βάζεις όρια όταν νιώθεις ότι αυτά απειλούνται. Έτσι, να ξεκαθαρίζεις με ειλικρίνεια τι μπορείς να προσφέρεις στους άλλους και τι όχι την εκάστοτε στιγμή.

3. Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι η συνεχής προσπάθεια να νιώθεις πιο άνετα, όταν νιώθεις άβολα. Σε βοηθά να χειρίζεσαι δύσκολες συζητήσεις, να παραδέχεσαι ανοιχτά όταν δεν γνωρίζεις κάτι, να τοποθετείσαι με περίπλοκες αναλύσεις και να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα μέχρι τέλους.

Για να αναπτύξεις ενσυνειδητότητα πρέπει πρώτα να αποκτήσεις μια αίσθηση του πώς σχετίζεσαι με τη δυσφορία. Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους όταν βρίσκονται σε μια άβολη κατάσταση. Άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους και καταπιέζονται πραγματικά. Το να κατανοήσεις την αντίδρασή σου στη δυσφορία σου δίνει περισσότερη δύναμη να αλλάξεις αυτή την αντίδραση εάν δεν σε εξυπηρετεί. Αν π.χ. αρχίζεις να αποφεύγεις την ενόχληση, αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς αν είναι πράγματι τόσο αφόρητη. Και απόδειξε στον εαυτό σου ότι μπορείς όντως να την διαχειριστείς.

4. Περιέργεια

Η περιέργεια είναι η ικανότητα να επιδιώκεις την ανάπτυξη, αντί για να είσαι αμυντικός. Σε βοηθά να καταλάβεις και να αποδεχθείς τη διαφορά μεταξύ αυτού που θέλεις να είναι αληθινό και αυτού που είναι αληθινό. Μεγάλο μέρος της είναι να σου γίνει συνήθεια να κάνεις ερωτήσεις, ακόμα κι αν οι απαντήσεις είναι άβολες. Αυτό σε βοηθά να αποφεύγεις το αμυντικό αντανακλαστικό και σε «ανοίγει» στην ανάπτυξη. Μπορείς, λοιπόν, να ρωτάς πράγματα όπως:

  • Μπορείς να μου πεις περισσότερα για αυτό;
  • Πώς ήταν αυτό για σένα; Πώς ένιωσες;
  • Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά;

5. Παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι η ικανότητα να καλλιεργηθεί ένας ασφαλής χώρος σύνδεσης και δημιουργικότητας. Έχει να κάνει με την άρση των περιορισμών, την προσέγγιση των ανθρώπων και την προσπάθεια να δούμε πώς νιώθουν. Το παιχνίδι πυροδοτεί τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα και είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της συναισθηματικής υγείας και της διαπροσωπικής συνοχής.

Θυμάσαι τι έλεγε ο Αμερικανός ερευνητής ψυχολογίας και ακαδημαϊκός Peter Gray; Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι να δουλεύουμε, είμαστε φτιαγμένοι για να παίζουμε, να φανταζόμαστε να δημιουργούμε!

Χρειάζεται όμως να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Πώς; Στο γραφείο, πρότεινε να ξεκινάτε τα meetings με ένα παιχνίδι ή να διοργανώσετε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας ζώων. Την ίδια ώρα, μην αποφεύγεις να κάνεις αστεία ή να έχεις χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο φυσικά θα σου βγαίνει και τόσο πιο εύκολο θα το κάνεις για τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

6. Ανθεκτικότητα

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντέχεις και να επανέρχεσαι μετά τις αποτυχίες. Αυτό το χαρακτηριστικό σε βοηθά να καταλάβεις ότι υπάρχουν περισσότερα που έχεις να μάθεις από την αποτυχία παρά από την επιτυχία, και σε βοηθά να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός απέναντι στην πρόκληση.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσεις να αναπτύσσεις ανθεκτικότητα είναι να ξεκινήσεις ένα αρχείο αυτοεκτίμησης. Κατάγραψε κάθε θετικό σχόλιο που λαμβάνεις από φίλους, διευθυντές, συναδέλφους ή συνεργάτες, και επέστρεφε σε αυτό κάθε φορά που νιώθεις την αυτοεκτίμησή σου πεσμένη. Με αυτό το απόθεμα επαίνων θα συνδιαλεχθείς πιο ισότιμα με τον σκληρό εσωτερικό σου κριτή και θα βλέπεις τις καταστάσεις πιο σφαιρικά.

7. Επικοινωνία

Επικοινωνία είναι η ικανότητα να βάζεις σε λέξεις τις ανάγκες, τα όρια και τις προσδοκίες. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των υγιών σχέσεων και της ευημερίας σου. Σε βοηθά να συζητάς για θέματα με παραγωγικό τρόπο και να χειρίζεσαι αποτελεσματικά τις συγκρούσεις.

Θες μια χρήσιμη συμβουλή για καλύτερη επικοινωνία; Όταν βρίσκεσαι σε διαφωνία με ένα άλλο άτομο, δοκίμασε να μπεις στη θέση του και να υιοθετήσεις τα επιχειρήματά του. Αυτό θα χαλαρώσει την εμμονή σου να είσαι «σωστός», θα σε βοηθήσει να δεις την οπτική γωνία του άλλου με πιο καθαρό μυαλό και θα φέρει στο φως νέα σημεία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια στην επίλυση ενός ζητήματος.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.