iStock

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

Ειδικοί στον τομέα της εγκληματολογίας εξηγούν τι μπορεί να καθοδηγεί τις πράξεις ενός πληρωμένου δολοφόνου, από τα κίνητρα μέχρι και τα συναισθήματά του.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 εκτελέστηκε συμβόλαιο θανάτου στη διασταύρωση πολυσύχναστων οδών του Νέου Κόσμου. Ένας 44χρονος έχασε τη ζωή του, αφού δέχθηκε τουλάχιστον 80 σφαίρες από δύο πληρωμένους δολοφόνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, το θύμα ήταν ο επί σειρά ετών βασικός εκτελεστής της «Greek Mafia».

Πολύ γρήγορα κυκλοφόρησε βίντεο με την εκτέλεση και την επόμενη μέρα συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί ως υπεύθυνοι αυτής της διαρροής. Στο βίντεο, ο ένας εκτελεστής εμφανίζεται να ανοίγει την πόρτα του οδηγού στο διαλυμένο από τις σφαίρες όχημα του θύματος και να ρίχνει εξ επαφής τη χαριστική βολή.

Για να κατανοήσουμε την ψυχολογία αυτής της κίνησης, αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία ενός πληρωμένου δολοφόνου, επικοινωνήσαμε με την Αναστασία Χαλκιά, διδάκτορα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γενική γραμματέα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν πως «συνολικά η πράξη που συντελέστηκε έχει και στοιχεία συμβολισμού και παραδειγματισμού. Οι επαγγελματίες δολοφόνοι είναι ψύχραιμοι την ώρα της εκτέλεσης. Ό,τι κάνουν είναι προγραμματισμένο. Είναι εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίες προσλαμβάνονται για να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο θανάτου». Πράγμα που συμφωνεί με όσα δείχνουν σχετικές έρευνες και θα τα δούμε στη συνέχεια.

Αφότου ο δολοφόνος άδειασε δυο γεμιστήρες όπλου Καλάσνικοφ, πυροβόλησε και μια φορά εξ επαφής. Γιατί; «Η βία είναι συμβολική, ως εκ τούτου μια τέτοια πράξη υποδηλώνει ότι “μπορούμε να κάνουμε τα πάντα”. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα σε άλλους πως αν κάτι δεν γίνει όπως έχει συμφωνηθεί, θα έρθει η σειρά τους».

πληρωμένος δολοφόνος
iStock

Ισχύει πως ο εξ επαφής πυροβολισμός εκλαμβάνεται ως κάτι προσωπικό; «Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες στη συγκεκριμένη κίνηση, κανείς όμως δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα. Σε προσωπική βεντέτα ή σε ένα προσωπικό ξεκαθάρισμα, μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει το προσωπικό στοιχείο στην εκτέλεση».

Οι τέσσερις τύποι πληρωμένων δολοφόνων

Εγκληματολόγοι του Birmingham City University εντόπισαν τέσσερις κύριους τύπους δολοφόνων:

  1. τον αρχάριο,
  2. τον ερασιτέχνη,
  3. τον έμπορο και
  4. τον μάστερ.

Oι δύο πρώτες κατηγορίες, αρχάριος και ερασιτέχνης, θεωρούνται οι αρχαιότερες των τεσσάρων. Πιθανότατα καταπιάνονται με αυτή τη «δουλειά» πριν κάνουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ώστε να λύσουν ένα οικονομικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, δεν διαθέτουν ικανότητες και δεν έχουν τον ενθουσιασμό που έχουν ο έμπορος και ο μάστερ.

Ο έμπορος έχει την εμπειρία που απαιτείται για να γλιτώνει τα λάθη που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα μεν, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα τις διακόψει αργά ή γρήγορα, ώστε να «κλείσει» κάθε δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό του. Είναι αξιόπιστος, αλλά όχι ο καλύτερος που υπάρχει.

Ο καλύτερος είναι ο μάστερ, που έχει και τις λιγότερες πιθανότητες σύλληψης. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες για αυτή την κατηγορία.

πληρωμένος δολοφόνος
iStock

Όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Oxygen, που ασχολείται με αληθινά εγκλήματα, «ομάδα εγκληματολόγων έχει επισημάνει πως οι συγκεκριμένοι πληρωμένοι δολοφόνοι έχουν πιθανώς στρατιωτική ή παραστρατιωτική εμπειρία και μέχρι και 100 εκτελέσεις στο βιογραφικό τους.

Σε αντίθεση με τους εμπόρους, πιθανότατα ταξιδεύουν μακριά από την «έδρα» τους, για να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους. Έτσι διασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή σχέση με τον τοπικό υπόκοσμο, που θα υπονόμευε την ελευθερία τους».

Η ψυχολογία ενός πληρωμένου δολοφόνου

Τα ψυχολογικά κίνητρα που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά ενός πληρωμένου δολοφόνου έχουν ερευνηθεί και τα ευρήματα περιλαμβάνουν από το οικονομικό κέρδος έως την έξαψη της καταδίωξης τους.

H αποπροσωποποίηση του στόχου τους

Ένας πληρωμένος δολοφόνος πιθανότατα έχει την ικανότητα να αποπροσωποποιεί το θύμα του, να το σκέφτεται απλά και μόνο ως ένα στόχο, έναν αριθμό, και όχι ως άνθρωπο. Έτσι κάνουν τη δολοφονία μια κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα και δίνουν στον εαυτό τους μια «ειδική ελευθερία» να κάνουν πράγματα στο όνομα αυτής της επιχείρησης.

Όταν οι hitmen δεν καταφέρνουν να κλείσουν τον διακόπτη των συναισθημάτων (κάτι που ισχύει τα πρώτα χρόνια της δουλειάς), οι αποστολές τους τείνουν να μην πηγαίνουν όπως τις έχουν σχεδιάσει. Για αυτό και «θάβουν» τα συναισθήματα τους.

Η γοητεία της εξουσίας και του ελέγχου

Οι πληρωμένοι δολοφόνοι συχνά ελκύονται από τη δύναμη που ασκούν πάνω στη ζωή και τον θάνατο. Μπορεί να απολαμβάνουν την αίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Δεν αποκλείεται να πιστεύουν πως είναι υπεράνω του νόμου.

Η επιθυμία για οικονομικό κέρδος

Οι hitmen παρακινούνται από τα χρήματα. Ενδεχομένως να αναζητούν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να βγάλουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μπορεί και να δυσκολεύονται οικονομικά και να βλέπουν την εκτέλεση ενός συμβολαίου θανάτου ως τη μόνη διέξοδο που έχουν.

Η ανάγκη για εκδίκηση ή ανταπόδοση

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πληρωμένων δολοφόνων που παρακινήθηκαν από τη διάθεσή τους για εκδίκηση ή αντίποινα. Που ένιωσαν πως έχουν αδικηθεί από κάποιον στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν την εκτέλεση ως τον μόνο τρόπο για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η έξαψη της καταδίωξης

Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις πληρωμένων δολοφόνων που αναζητούν την έξαψη, την «έκρηξη» της αδρεναλίνης που προσφέρει το να ρισκάρουν τα πάντα. Θεωρούν πως ο σχεδιασμός και η επιτυχής εκτέλεση ενός συμβολαίου θανάτου είναι κάτι συναρπαστικό, που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να «νικήσουν».

Το ψυχολογικό τίμημα της βίας

Οι πληρωμένοι δολοφόνοι συχνά υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα ως αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Μπορεί να βιώνουν ενοχές, τύψεις και άγχος και μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν στενές σχέσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.