Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΣΧΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ; Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να λειτουργήσει μια σχέση επανασύνδεσης; Πώς θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, ώστε η σχέση να δουλέψει;

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τα περασμένα είναι σκόπιμο να παραμένουν στο παρελθόν και ότι δεν είναι καλό να τα αναμοχλεύουμε. Μήπως όμως κάποια από αυτά μπορούν και να ξανάρθουν στο προσκήνιο; Μπορεί μία παλιά αγάπη να ξανανθίσει; Θα μπορούσε μία τέτοια σχέση επανασύνδεσης να έχει προοπτική;

Με τη βοήθεια της ψυχολόγου Ναταλίας Κουτρούλη, επιχειρούμε να αναγνωρίσουμε πόσο έτοιμοι είμαστε για μία επανασύνδεση και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Μπορεί να δουλέψει το να γυρίσουμε σε μια παλιά σχέση;

Το σενάριο είναι βγαλμένο από ερωτικές κομεντί, το έχουμε δει σε ταινίες και σε σειρές: Το ζευγάρι που χωρίζει και μετά από χρόνια ξαναβρίσκεται για να δημιουργήσει μία σχέση που θα διαρκέσει και θα οδηγήσει σε έναν ευτυχισμένο μακροχρόνιο γάμο. Από την άλλη πλευρά, το έχουμε δει να συμβαίνει και στη ζωή. Μπορούμε όλοι να ανακαλέσουμε παραδείγματα από τον κύκλο μας, ενώ υπάρχουν και διάσημα ζευγάρια που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας με τις επανασυνδέσεις τους, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ, οι οποίοι παντρεύτηκαν πέρσι στο Λας Βέγκας, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον αρχικό διαλυμένο αρραβώνα τους.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΙΣΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΧΩΡΙΣΟΥΝ.

Σχέση επανασύνδεσης: Όταν την πρώτη φορά δεν υπήρχε το σωστό timing

Μετά από έναν χωρισμό –ειδικά αν δεν ήταν κοινή απόφαση και αν δεν συνέβη με άσχημο τρόπο– δεν είναι καθόλου απίθανο να κλωθογυρίζουμε στο μυαλό μας τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η σχέση μας αν δεν είχε τελειώσει. Να φανταζόμαστε τις αβίωτες ζωές που θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει αν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές ή αν η χρονική συγκυρία ήταν σωστή.

Ας μείνουμε στο σωστό timing: Μπορεί να γνωρίσουμε ή και να κάνουμε σχέση με κάποιον και εκείνος ή εμείς να μην είμαστε σε φάση για σχέση, γιατί π.χ. δεν είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε ή θέλουμε να ασχοληθούμε με την καριέρα μας. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ξανασυναντηθούμε με αυτόν τον άνθρωπο μετά από καιρό και να μείνουμε τελικά μαζί και αγαπημένοι.

Νοσταλγία: Ένας επικίνδυνος σύμβουλος

Η νοσταλγία είναι συχνά πολύ κακός σύμβουλος επειδή μπορεί να νοσταλγούμε αυτά που έχουμε ωραιοποιήσει, εξιδανικεύσει και ρομαντικοποιήσει, και όχι την πραγματικότητα. Ίσως επίσης να μην νοσταλγούμε τη σχέση ή τον τότε σύντροφό μας, αλλά τον ίδιο νεότερο εαυτό μας, όπως τον θυμόμαστε σε εκείνη τη σχέση. Έναν εαυτό που είχε πιθανώς λιγότερες έγνοιες, ευθύνες και υποχρεώσεις.

Σχέση επανασύνδεσης; Η συνταγή για να είναι επιτυχημένη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Έτσι, μπορεί να προσπαθήσουμε την επανασύνδεση αλλά τελικά με απογοήτευση να παρατηρήσουμε ότι δεν ήταν πιο ανέμελη η σχέση που νοσταλγούσαμε, αλλά πιο ανώριμη. Άλλωστε, θα πρέπει να είμαστε με κάποιον επειδή μας αρέσει αυτός και η σχέση που έχουμε μαζί του, όχι η πιθανότητα να μας γυρίσει πίσω σε μία συγκεκριμένη περίοδο του παρελθόντος.

Όλοι οι λάθος λόγοι για να κάνεις μία σχέση επανασύνδεσης

Σε κάποιες περιπτώσεις η επανασύνδεση έχει να κάνει με μια φαντασίωση, είτε ότι θα εκδικηθούμε και θα αποκτήσουμε αυτό που μας αξίζει και μας στέρησαν, είτε ότι θα καταφέρουμε να διορθώσουμε όλα τα λάθη και να επιτύχουμε την τελειότητα. Επιπλέον, μερικές φορές οι επανασυνδέσεις μπορεί να φέρουν μαζί τους μια διεστραμμένη αίσθηση παρηγοριάς και να τις επιλέγουμε ώστε να μειώσουμε τη στεναχώρια και την απελπισία που πολλές φορές φέρνει μαζί του ένας χωρισμός. Τέλος, όταν η σχέση είναι τοξική το να επανασυνδεόμαστε μπορεί να λειτουργεί και ως εθισμός στη δυναμική και την τοξικότητα της σχέσης και να μην αποτελεί προσπάθεια να ξαναφτιάξουμε μία υγιή σχέση που ίσως τέλειωσε άδοξα.

Η συνταγή για μία επιτυχημένη επανασύνδεση

Καταρχάς θα πρέπει να ελέγξουμε αν θέλουμε πράγματι την επανασύνδεση. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα χρειαστεί να πάρουμε τη φαντασίωση του πρώην και να τη μετατρέψουμε σε πραγματική πιθανότητα, και ύστερα να εξετάσουμε αν είναι πράγματι ενδιαφέρουσα ή αν υπολείπεται από αυτό που ονειρευόμαστε. Θα πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι και ειλικρινείς πρώτα στον εαυτό μας για το τι επιθυμούμε και ονειρευόμαστε.

Αν τελικά αποφασίσουμε να επιστρέψουμε σε μία παλιά σχέση, θα πρέπει αντί να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος να είμαστε ξεκάθαροι ότι θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις προηγούμενες πράξεις μας. Αν δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε, το πιο πιθανό είναι ότι θα επαναλάβουμε τα λάθη, τα τραύματα και όσα δεν δούλεψαν στο παρελθόν.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. 

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.