Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ 15 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΩΡΙΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μήπως συνηθίζεις να συνάπτεις σχέσεις με ανώριμους ανθρώπους; Αλλά τι σημαίνει, τελικά, ανώριμος; Συγκεντρώσαμε 15 σημάδια που υποδεικνύουν την ανωριμότητα σε μια προσωπικότητα, ώστε όχι μόνο να μάθεις τα αναγνωρίζεις, αλλά και να μπορέσεις να βελτιωθείς σε περίπτωση που συνειδητοποιήσεις ότι σε αφορούν.

Θα συμφωνήσετε ενδεχομένως ότι η ταμπέλα της ανωριμότητας και ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ανώριμου χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία και πολύ συχνά. Μοιάζει η ανωριμότητα να είναι από αυτές τις λέξεις που τελικά χάνουν τη σημασία τους και ο καθένας τη χρησιμοποιεί όπου και όπως τον εξυπηρετεί.

Αν, για παράδειγμα, σας ζητούσαμε να εντοπίσετε 5 άτομα από τον στενό σας κύκλο που θα χαρακτηρίζατε ως ανώριμα, μάλλον θα το κάνατε αβίαστα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να το λέγατε και για τον εαυτό σας. Πλην όμως, η ανωριμότητα δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σου αρέσουν οι φάρσες ή τα χοντροκομμένα, σχεδόν εφηβικά, αστεία.

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Τζιωρίδου αναφέρει ότι ως συναισθηματική ανωριμότητα ορίζεται η κατάσταση όπου ένα άτομο δεν έχει εγκαταλείψει τις επιθυμίες ή τις φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων. Αυτές οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση του εαυτού στο κέντρο του σύμπαντος.

Σύμφωνα με την ίδια, τα βασικά χαρακτηριστικά της συναισθηματικής ανωριμότητας είναι:

  • ο κόσμος γύρω από το εγώ,
  • η δυσκολία στη δέσμευση,
  • η δημιουργία εξαρτησιακών σχέσεων,
  • η πεποίθηση ότι φταίνε πάντα οι άλλοι,
  • η παρορμητικότητα που έχει όμως να κάνει περισσότερο με την οικονομική διαχείριση.

Συνήθως, μέσα από μια διαδικασία ψυχοθεραπείας, το άτομο αρχίζει να κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους και αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες. Έτσι, σιγά-σιγά αναλαμβάνει το ίδιο την ευθύνη της ύπαρξής του και τελικά, ωριμάζει.

Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι σημαίνει ευρύτερα η λέξη ανωριμότητα. Ποια είναι, εκτός από τα ψυχολογικά ή συναισθηματικά αν θέλετε χαρακτηριστικά της, τα κοινωνικά της κριτήρια; Τι θεωρεί ο κόσμος ότι είναι η ανωριμότητα;

Τα 15 πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των ανώριμων ανθρώπων
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Σε γκάλοπ που έγινε στην online πλατφόρμα Reddit, ένα portal επικοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί να θέσει ερωτήματα και να τα απευθύνει σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά της, το κοινό έδωσε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα ποιες συμπεριφορές υποδεικνύουν ανωριμότητα. Μερικές μάλιστα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την παραπάνω ψυχολογική ερμηνεία της συναισθηματικής ανωριμότητας.

Έχει όμως και σημασία να δούμε τι σημαίνει η λέξη ανωριμότητα για την κοινότητα, καθώς μέσα σε αυτήν προσπαθούμε όχι μόνο να συνυπάρξουμε και να συνεννοηθούμε, αλλά και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της ανωριμότητας με τη σειρά που αυτά αξιολογήθηκαν.

1. Το να μην αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου

Θέλει πολλή δουλειά, αλλά η ανάληψη των ευθυνών μας είναι σίγουρα ο πιο αξιόπιστος δρόμος προς την ωριμότητα. Μας γλιτώνει από πολλές συγκρούσεις, μας μαθαίνει να ζητάμε συγγνώμη με το σωστό τρόπο (και να την εννοούμε) και, κυρίως, μας μαθαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας.

2. Το να θες να βρίσκεσαι στο κέντρο της προσοχής

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εκείνον που απολαμβάνει τη δημοσιότητα και σε εκείνον που του είναι απαραίτητη η προσοχή των άλλων. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν συχνά και οι προσωπικότητες με ναρκισσιστική διαταραχή.

3. Το να μην μπορείς να παραδεχτείς το λάθος σου

Μερικοί άνθρωποι μοιάζουν ανίκανοι να αρθρώσουν τις λέξεις «δικό μου λάθος», ακόμη κι όταν μια συζήτηση έχει καταλήξει εκεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Ίσως να μην το διδάχτηκαν ποτέ από τους γονείς τους, όπως και να 'χει η ανάγκη τους να υπεραμυνθούν τους κάνει να χάνουν το δίκιο τους και να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά.

4. Το να σπαταλάς αλόγιστα χρήματα

Το να μάθεις να ξοδεύεις τα χρήματά σου ανάλογα με τις δυνατότητές σου δεν είναι κάτι που γίνεται εν μία νυκτί. Χρειάζεται χρόνος και κυρίως οι συνθήκες εκείνες που θα σου το επιτρέψουν. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα συνήθως λειτουργούν σαν τροχοπέδη.

5. Το να μην κατανοείς πώς επηρεάζεις τους άλλους

Τα όρια εδώ είναι δυσδιάκριτα στην περίπτωση που έχεις απέναντί σου έναν ακόμη ανώριμο ο οποίος δεν παραδέχεται τα λάθη του, με αποτέλεσμα ο ένας να φορτώνει τις ευθύνες στον άλλον. Είναι όμως χαρακτηριστικό του ανώριμου τα λόγια και οι πράξεις του να πληγώνουν συστηματικά τους άλλους, τη στιγμή που εκείνος έχει την τάση να μην το σκέφτεται καν.

6. Το να αποδίδεις χαρακτηρισμούς στους άλλους

Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να τσακώνεται κανείς και το να μάθεις να τσακώνεσαι με τον σωστό τρόπο είναι σίγουρα μεγάλο προσόν. Στον αντίποδα βρίσκεται εκείνος που αδυνατεί να επιχειρηματολογήσει και προτιμά να κατηγορεί τον απέναντί του και να του προσάπτει εύκολα χαρακτηρισμούς, ώστε να μην εμπλακεί σε μια λογική αντιπαράθεση.

7. Το να διασκεδάζεις να εκνευρίζεις τους άλλους

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να σου αρέσει να πειράζεις κάποιον πού και πού (συνήθως κάποιον στον οποίο έχεις αδυναμία) και στο να ικανοποιείσαι από τον εκνευρισμό και τον θυμό που προκαλείς στους γύρω σου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να προκαλεί τους άλλους και να το χαίρεται, καλύτερα να αλλάξεις συμπεριφορά.

8. Το να υπερεκτίθεσαι στα social media

Και εδώ τα όρια είναι δυσδιάκριτα, καθώς ζούμε στην εποχή της υπερέκθεσης. Πότε και πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να εκθέτεις τη σχέση σου στα social media; Δεν θα απαντήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο – ενδεχομένως ούτε καν οι ειδικοί. Το θέμα είναι ότι για το ευρύ κοινό η υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί σημάδι ανωριμότητας.

9. Το να θες να είσαι πάντα το Νο 1

Το να θες να είσαι πάντα πρώτος/η σε όλα –εκτός του ότι υποδεικνύει κάποιο συναισθηματικό κενό, κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας– βρίσκεται συνήθως πίσω από την τάση να υποτιμάς τους γύρω σου, ώστε να αναδεικνύεσαι εσύ στην πρώτη θέση. Συμπεριφορά επίσης χαρακτηριστική των ανθρώπων με ναρκισσισμό.

10. Το να μην αντέχεις την κριτική

Δεν είναι κάτι που μαθαίνεις από τη μία μέρα στην άλλη, όμως κάθε κριτική κρύβει μέσα της ένα στοιχείο που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς. Αρκεί να μπορείς να το δεις.

11. Το να απαιτείς το ενδιαφέρον κάποιου

Το ότι έλκεσαι από κάποιον/α δεν σημαίνει ότι εκείνος/η υποχρεούται να ανταποδώσει. Αλλά, ακόμη κι αν το άλλο πρόσωπο τρέφει τα ίδια συναισθήματα για σένα, δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες. Μάθε να σέβεσαι τα όρια και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Είναι δείγμα ωριμότητας.

12. Το να εμπλέκεσαι συνεχώς σε καβγάδες

Μερικές φορές οι εντάσεις ούτε μπορούν ούτε και πρέπει να αποφευχθούν. Το να τις αποζητάς όμως διαρκώς δεν είναι καλό σημάδι για τη συναισθηματική σου ωριμότητα.

13. Το να μην ξέρεις να χάνεις

Ενδεχομένως να έχει πλάκα να βλέπεις μικρά παιδιά να μην μπορούν να διαχειριστούν την ήττα τους σε ένα παιχνίδι – μερικές φορές μάλιστα ίσως μπαίνεις στον πειρασμό να τους χαρίσεις τη νίκη, μόνο και μόνο για να τα δεις να λάμπουν από χαρά. Δεν έχει όμως καθόλου πλάκα να βλέπεις έναν ενήλικα να διαμαρτύρεται επειδή δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ήττα. Το να χάνεις με αξιοπρέπεια είναι δείγμα πολιτισμού.

14. Το να είσαι παθητικά επιθετικός

Ο παθητικά επιθετικός τύπος είναι αυτός που εκφράζει την επιθετικότητά του συγκαλυμένα. Μπορεί να αντιστέκεται συστηματικά στα αιτήματα των άλλων, να είναι αναβλητικός ή πεισματάρης, και να έχει μούτρα. Πίσω από τέτοιου είδους συμπεριφορές κρύβονται συχνά προβλήματα διαχείρισης θυμού.

15. Το να υποβιβάζεις τα συναισθήματα των άλλων

Ακόμη κι αν δεν συμφωνείς με κάποιον, είναι σημαντικό να σέβεσαι τα συναισθήματά του, να μην τα ακυρώνεις και να μην τα υποβιβάζεις. Όλα τα συναισθήματα είναι και πρέπει να είναι αποδεκτά. Θα ήθελες να το κάνουν αυτό σε σένα;

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι όλοι έχουμε τουλάχιστον λίγη ανωριμότητα μέσα μας και ότι σε όλους μας υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δεύτερον, ότι ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιωθούμε και να ωριμάσουμε είναι να μην κάνουμε στους άλλους αυτό που δεν θα θέλαμε να μας κάνουν.

Έτσι, αν κάθε φορά που έχεις την τάση να εκδηλώσεις κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές, κάνεις ένα βήμα πίσω και τη σκεφτείς καλύτερα, θα έχεις κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα προς την ουσιαστική ενηλικίωσή σου. Και αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά κυρίως εσένα. Καλή επιτυχία!

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.