Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΑ 3 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ

Πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί. Μια ψυχοθεραπεύτρια θεωρεί ότι αυτά είναι τα βασικά χρώματα της φιλίας και εξηγεί τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

Η Hazel Gale υπήρξε πυγμάχος και kickboxer, πριν γίνει ψυχοθεραπεύτρια και τελικά συγγραφέας. Ο φόβος που ένιωθε κάθε φορά που έμπαινε στο ρινγκ ως αθλήτρια ήταν η αιτία που οδηγήθηκε στην ψυχοθεραπεία. Όπως έχει πει, «δεν ήταν ο λογικός φόβος πως θα βγω νοκ άουτ, αλλά κάτι βαθύτερο: ο φόβος ότι δεν άξιζα την επιτυχία και θα απογοήτευα τους πάντες. Ειδικά τον εαυτό μου». Παρεμπιπτόντως, η Hazel Gale έμαθε να διαχειρίζεται και πολλά άλλα, και μετά να βοηθάει άλλους ανθρώπους να διαχειριστούν τους δικούς τους «δαίμονες». Σε ένα από τα τελευταία της video για το κανάλι της στο YouTube ασχολήθηκε με τη φιλία. Συγκεκριμένα, με τους τρεις τύπους φίλων που μπορούμε να έχουμε και το πώς θα αλλάξουμε όλο το «παιχνίδι» φροντίζοντας τον εαυτό μας.

«Πριν από δέκα χρόνια, μια από τις φίλες μου με έκοψε εντελώς από τη ζωή της», εξομολογείται η Hazel Gaze. «Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζα για πάνω από δύο δεκαετίες και δεν είχαμε καν μια συζήτηση “χωρισμού”. Απλά εξαφανίστηκε. Βυθίστηκα σε μια καθημερινότητα συνεχούς αμφισβήτησης του εαυτού μου και όσων με αφορούν, όπως και της σχέσης που είχα με αυτό το άτομο, προσπαθώντας να βρω τον λόγο που εξαφανίστηκε. Δεν τον βρήκα. Ακόμα δεν τον ξέρω. Αλλά πλέον δεν με νοιάζει – και η αιτία είναι η ιστορία που θα μοιραστώ μαζί σας».

Μια ιστορία για τα χρώματα της φιλίας

Την ιστορία αυτή της την αφηγήθηκε η ψυχοθεραπεύτριά της, όταν της ανέφερε το περιστατικό. Όπως της είπε, όσον αφορά τις φιλίες υπάρχουν μόνο τρία χρώματα: το πράσινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο.

«Μόνο όταν είσαι ολόψυχα και ανερυθρίαστα ο εαυτός σου, μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους που είναι πράσινοι για εσένα», της εξήγησε. Ο πράσινος άνθρωπος σε καταλαβαίνει, ίσως να μοιράζεστε τα ίδια πάθη, ενδεχομένως να θαυμάζει τις αρχές σου, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα σε επευφημεί μέχρι το τέλος του κόσμου, γιατί έχεις επιλέξει να είσαι ο αυθεντικός, απεριόριστος εαυτός σου. Και του αρέσει αυτός ο άνθρωπος.

»Υπάρχει, βέβαια, μια παγίδα. Είναι πως, όταν αποφασίζεις να μην ενδίδεις στον πειρασμό να λογοκριθείς ώστε να ταιριάξεις σε ένα πλαίσιο, αποκαλύπτεις ή τονίζεις τους ανθρώπους που δεν είναι σαν κι εσένα».

Τι γίνεται με τα δύο άλλα χρώματα;

Σύμφωνα με την ίδια, ο πορτοκαλί άνθρωπος έχει διαφορετικές αξίες, ενδιαφέροντα και απόψεις. Επίσης, δεν πρόκειται να σε επευφημήσει. Προφανώς και δεν έχεις υποχρέωση να κάνετε παρέα. «Αλλά αυτού του τύπου οι άνθρωποι είναι αναπόφευκτοι», υποστηρίζει. «Ένα αναγκαίο κακό, αν προτιμάς».

Τα τρία χρώματα της φιλίας και ποιο πρέπει να αποφεύγεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο κίτρινος είναι ο τύπος του φίλου που διατηρείς στη ζωή σου γιατί θεωρείς πως έτσι πρέπει να κάνεις. «Ίσως να τον ξέρεις πολλά χρόνια. Ή θεωρείς ότι δεν έχεις επιλογή. Δεν αποκλείεται να έχει κάποια προνόμια, π.χ. ένα κάστρο στη Νότια Γαλλία. Ο κίτρινος άνθρωπος, ωστόσο, είναι αυτός που θα σε καλούσε σε ένα δείπνο για να συμπληρωθεί ο αριθμός των καλεσμένων. Κάποιος στον οποίο δεν θα στραφείς ποτέ, όταν νιώθεις ευάλωτη. Δεν θα του “ανοιχτείς” ποτέ. Είναι ο φίλος που αφήνει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα σου κάθε φορά που ανταλλάσσετε φιλιά στον αέρα, όπως καληνυχτίζεστε».

Γιατί δεν σου χρειάζονται οι «κίτρινες φιλίες»

«Το μόνο χρώμα που πρέπει να ξεφορτωθείς είναι το κίτρινο», συνέχισε η ειδικός. «Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι ξεκόβεις αδιάκριτα από όλους τους κίτρινους ανθρώπους, επειδή είναι κίτρινοι. Το μόνο που οφείλεις να κάνεις είναι να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου. Να αρνείσαι να συμβιβαστείς προκειμένου να ταιριάξεις ή να μην ξεχωρίζεις. Αυτή η απόφαση είναι δύσκολη και τρομακτική, αλλά σε ενδυναμώνει απεριόριστα. Όσο περισσότερο επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι αυθεντικός, τόσο πιο πράσινος θα γίνει ο κόσμος σου, γιατί αυτού του χρώματος οι άνθρωποι θα εμφανίζονται όταν εσύ θα δείχνεις τον εαυτό σου.

»Είναι χρήσιμο να θυμάσαι πως το πορτοκαλί είναι σημαντικό και αναπόφευκτο. Οι πορτοκαλί άνθρωποι δοκιμάζουν και τονίζουν τις αρχές σου».

Μην κάνεις εκπτώσεις

«Δεν υπάρχει κάποιος που να τα πηγαίνει καλά με όλους», αναγνωρίζει. «Εκτός κι αν κάνει υποχωρήσεις για να ταιριάζει στην όποια συνθήκη. Το γεγονός ότι δεν θα κολλήσεις με κάποιους ανθρώπους είναι στην πραγματικότητα καλό πράγμα. Σημαίνει πως ο πραγματικός σου εαυτός δεν κάνει εκπτώσεις».

Η ίδια αναγνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να μην είμαστε αρεστοί στους άλλους. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι κίτρινοι άνθρωποι μας διαλύουν και μόνο μ’ ένα ψεύτικο χαμόγελο τους. Όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι, αλλά γιατί δεν είναι οι άνθρωποι που μας ταιριάζουν.

Όμως, όσο περισσότερο αλλάζουμε εμείς για να γινόμαστε αρεστοί, «τόσο απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας, και τόσο πιο επώδυνη και χωρίς ανταμοιβή γίνεται η ζωή μας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.