Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πόσο εύκολα πιάνεις κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζεις; Αν δυσκολεύεσαι στο small talk, ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να ξεμπλοκάρεις.

Είσαι καλεσμένο σε ένα πάρτι ή σε μια επαγγελματική εκδήλωση. Φτάνεις στον χώρο, παίρνεις ένα ποτό στο χέρι και για τα επόμενα λεπτά στέκεσαι αμήχανα σε μια γωνιά και αναρωτιέσαι αν θα συνεχίσεις να παίζεις με το κινητό σου ή αν θα αδράξεις την ευκαιρία να κάνεις κουβέντα με νέους ανθρώπους.

Η απάντηση είναι προφανής: Αν μείνεις στη γωνιά σου, είναι σαν να μην πήγες καν εκεί. Αν πιάσεις κουβέντα με κόσμο, δίνεις μια ευκαιρία στη βραδιά να κυλήσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορεί να γνωρίσεις άτομα που αξίζει να κάνεις παρέα – για να μην πούμε ότι σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να ευνοήσουν την καριέρα σου.

Αν δεν είσαι σίγουρος πώς να ξεκινήσεις συζήτηση με έναν άγνωστο, η Melissa Hahn, που διδάσκει διαπολιτισμική επικοινωνία στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Amerivan University, και ο Andy Molinsky, καθηγητής Οργανωτικής Συμπεριφοράς και Διεθνούς Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Brandeis, προτείνουν σε άρθρο τους μερικές απλές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις την τέχνη του small talk.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάς

Πριν σου προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους, οι δύο ειδικοί υπογραμμίζουν δύο πράγματα που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ανάλογη θέση.

Πρώτον, μην θεωρείς δεδομένο ότι αυτό που ισχύει στο δικό σου περιβάλλον ισχύει παντού. Ο τρόπος που συνήθως επικοινωνείς εσύ δεν αποτελεί τον κανόνα. Για παράδειγμα, κάθε χώρα έχει διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας όσον αφορά τα θέματα που θεωρούνται κατάλληλα προς συζήτηση. Κατ' επέκταση, δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστός τρόπος να προχωρήσεις σε μια τέτοια κουβέντα, ιδίως όταν πρόκειται να συναναστραφείς ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο.

Το δεύτερο πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι κάθε άνθρωπος με τον οποίο σκοπεύεις να αλληλεπιδράσεις έχει τη δική του προσωπικότητα, διαμορφωμένη μέσα από τις δικές του εμπειρίες και επιρροές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να προβλέψεις πώς είναι ο άνθρωπος αυτός. «Μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που φαντάστηκες, μπορεί όμως να είναι το εντελώς αντίθετο», εξηγούν.

κουβέντα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 αρχές για να πιάσεις κουβέντα με κάποιον άγνωστο

1. Χτίσε πάνω σε κοινό έδαφος

Τι θα πει αυτό; Για παράδειγμα, σε ένα πάρτι δύο στοιχεία που μοιράζεσαι με τους περισσότερους εκεί είναι ο τόπος και ο άνθρωπος που σας κάλεσε. Γύρω από αυτά μπορείς να δομήσεις αρκετές ερωτήσεις και να ξεκινήσεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Απλώς φρόντισε να προσέχεις όσα σου λένε. Έτσι, θα τους «ενθαρρύνεις να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν μαζί σου και θα βρεις υλικό που θα βοηθήσει να προχωρήσει η συζήτηση».

2. Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

«Συχνά δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που διατυπώνουμε τις ερωτήσεις που κάνουμε. Ωστόσο, μικρές διαφορές στη διατύπωση μπορεί να έχουν εκπληκτικά μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι συνομιλίες», εξηγούν οι δύο επιστήμονες. Δίνουν, μάλιστα, ένα παράδειγμα. Αν ρωτήσεις κάποιον «σου αρέσει αυτή η εκδήλωση», η απάντηση που θα πάρεις μπορεί να είναι ένα απλό «ναι» ή «όχι». Αν ρωτήσεις, όμως, «τι γνώμη έχεις για την εκδήλωση μέχρι στιγμής», οι πιθανές απαντήσεις είναι πολύ περισσότερες και υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια να εξελιχθεί η συζήτηση.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ.

3. Μοιράσου κάτι για τον εαυτό σου

Ένας ακόμα τρόπος να πιάσεις κουβέντα με κάποιον και να χτίσεις μια συζήτηση είναι να μοιραστείς μια πληροφορία για τον εαυτό σου, η οποία δεν πρέπει να είναι πολύ προσωπική. Αν στο παραπάνω παράδειγμα μιλήσεις για τα στοιχεία που αρέσουν ή δεν αρέσουν σε σένα, η συζήτηση μπορεί να ζωντανέψει και ο συνομιλητής να πάρει θάρρος, να νιώσει άνετα και να μοιραστεί κι εκείνος με τη σειρά του περισσότερες πληροφορίες.

4. Εξερεύνησε διάφορες πτυχές ενός θέματος

Σε όλους μας έχει συμβεί να βρεθούμε σε μια συζήτηση το θέμα της οποίας δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Προφανώς, μπορείς να απέχεις από τη συζήτηση αυτή. Μπορείς, όμως, να αναζητήσεις πτυχές του θέματος που σε ενδιαφέρουν. Αν π.χ. η συζήτηση στρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο, ίσως να σε ενδιαφέρει το κομμάτι της οπαδικής βίας ή η ιστορία κάποιου συγκεκριμένου παίκτη.

5. Πες ένα «γεια»

Το τελευταίο εργαλείο που προτείνουν οι ειδικοί για να πιάσεις κουβέντα με έναν άλλο άνθρωπο είναι το απλό –αλλά για μένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μερικές φορές εξαιρετικά δύσκολο– «γεια».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.