Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ DATING

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Το dating μπορεί να να φτάσει στο σημείο να γίνει εξουθενωτικό και δυσάρεστο. Αυτά είναι τα σημάδια που σου λένε πως πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα.

H ζωή των singles έχει πολλές προκλήσεις. Σίγουρα αν είσαι single έχεις ζήσει –και αν δεν είσαι έχεις ακούσει από τους serial dating single φίλους σου– απίστευτες ιστορίες. Άλλες για γέλια και άλλες για κλάματα. Συχνά, η αναζήτηση συντρόφου για τους singles, με το ένα αποτυχημένο ραντεβού να διαδέχεται το άλλο τους κάνει να νιώθουν πιεσμένοι, κουρασμένοι, και απογοητευμένοι από τη διαδικασία. Τότε είναι η στιγμή να κάνουν ένα διάλειμμα, προτείνει η Sabrina Zohar, dating coach, επιχειρηματίας και παρουσιάστρια του podcast Do The Work που είναι αφιερωμένο στο dating, τη διαχείριση του άγχους και την προσωπική ανάπτυξη.

Τι σημαίνει όμως να κάνεις ένα διάλειμμα από το dating;

Προϋποθέτει ότι θα διαγράψεις από το κινητό σου όλες τις dating εφαρμογές, αλλά θα παραμείνεις διαθέσιμος για μια αναπάντεχη  γνωριμία; Το σημαντικό σύμφωνα με τη Zohar είναι να έχεις πάντα στο μυαλό σου τους λόγους για τους οποίους κάνεις το διάλειμμα. «Το να κάνεις ένα διάλειμμα δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι από την προσπάθεια να βρεις σύντροφο», ξεκαθαρίζει. Και συνεχίζει: «Σημαίνει απλά ότι τη συγκεκριμένη στιγμή εστιάζεις στη συναισθηματική σου υγεία, θέτεις άλλες προτεραιότητες και επαναπροσδιορίζεσαι ώστε να επιστρέψεις με μια νέα προοπτική. Το συνειδητό διάλειμμα από το dating μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ χρήσιμη εμπειρία».

Ποια είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από το dating σύμφωνα με τη Sabrina Zohar

#1 Νιώθεις συναισθηματική εξουθένωση

Η διαδικασία της αναζήτησης συντρόφου και το dating υποτίθεται πως θα πρέπει να είναι διασκεδαστική. Είναι άλλωστε μια ευκαιρία να γνωρίσεις και να συνδεθείς με νέους ανθρώπους. Αν όμως αρχίζεις να βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα και αισθάνεσαι ότι η διαδικασία αρχίζει να γίνεται εξουθενωτική, μάλλον ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα. Αντί να δοκιμάσεις ένα ακόμη ραντεβού, αφιέρωσε χρόνο για να αποφορτιστείς και να επενδύσεις στην ψυχική σου ευεξία. Το να συνεχίσεις να βγαίνεις ραντεβού ενώ δεν νιώθεις καλά, θα σε κάνει να νιώσεις ακόμη χειρότερα.

#2 Δεν βλέπεις την κατάσταση καθαρά

Όταν βρίσκεσαι μέσα στη δίνη της αναζήτησης, μπορεί να χάνεις τη μεγάλη εικόνα και να αποπροσανατολίζεσαι σχετικά με το τι ψάχνεις. «Αν αισθάνεσαι αβεβαιότητα για το τι θες σε μια σχέση ή προσελκύεις επανειλημμένα τους λάθος συντρόφους, κάνε ένα βήμα πίσω για να μπορέσεις να δεις πιο καθαρά», σημειώνει η Zohar. Αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να σκεφτείς τις προηγούμενες εμπειρίες σου στο dating, να εντοπίσεις τυχόν μοτίβα και να μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τι θέλεις με τη βοήθεια ενός στενού φίλου ή ενός θεραπευτή.

#3 Νιώθεις ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι μικροαπορρίψεις των ραντεβού μπορούν να αποδειχτούν μεγάλο πλήγμα για την αυτοπεποίθησή σου.  Αν νιώσεις πως κάτι τέτοιο σου συμβαίνει είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα για να ανασυνταχθείς και να την επανακτήσεις έξω από το πεδίο του dating. Αυτή είναι ίσως η στιγμή να επενδύσεις σε άλλου είδους σχέσεις –φιλικές, οικογενειακές– ή επιτεύγματα που μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή σου. Επίσης, είναι μια πολύ καλή στιγμή να επενδύσεις στην αυτοφροντίδα σου.

5 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να σταματήσεις το dating
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

#4 Αισθάνεσαι πίεση και στρες

Ναι, η πίστα του dating πολύ συχνά μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη και στρεσογόνα «ειδικά αν μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναζητάς επιβεβαίωση», αναφέρει η Zohar. Αν το άγχος και η πίεση γίνουν έντονα, ένα διάλειμμα μπορεί να σε ανακουφίσει και να σου επιτρέψει να επικεντρωθείς σε άλλες πτυχές της ζωής σου. Επανασυνδέσου με αυτό που είσαι και με αυτό που θέλεις, για να απελευθερωθείς από την απελπισμένη προσπάθεια να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων.

#5 Θέλεις να ασχοληθείς με την προσωπική σου ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Zohar, αν εστιάσεις στην προσωπική σου ανάπτυξη είναι πολύ πιθανό να προσελκύσεις στη ζωή σου ανθρώπους που ταιριάζουν καλύτερα στις αξίες, τις ανάγκες και την πορεία της ζωής σου. Για να προσεγγίσεις αυτά τα πρόσωπα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τι θέλεις πραγματικά, γεγονός που προυποθέτει απόσταση και διάλειμμα. Το να κάνεις πράγματα που σου δίνουν χαρά και ικανοποίηση, σου υπενθυμίζει ότι είσαι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, ανεξάρτητα εάν έχεις σύντροφο ή όχι.

Πώς θα αξιοποιήσεις στο έπακρο το διάλειμμά σου

Έχε πάντα στον νου σου το κίνητρό σου

Η κατανόηση του «γιατί» είσαι σε διάλειμμα θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σταθερός στην απόφασή σου.

Θέσε σαφή όρια

Θα διαγράψεις τις dating εφαρμογές; Θα αποφεύγεις κοινωνικές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το dating; Μοιράσου αυτά τα όρια και με τους φίλους σου, ώστε να καταλάβουν σε τι φάση βρίσκεσαι για να μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αφιέρωσε χρόνο στην αυτοφροντίδα σου

Βρες χρόνο για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και με τα πράγματα που σου δίνουν χαρά.

Αναζήτησε υποστήριξη

Μην το κρατάς μέσα σου. Η υποστήριξη μπορεί να έρθει από τους φίλους σου, την οικογένειά σου, ακόμα και από έναν θεραπευτή ή μάλλον ειδικά από έναν θεραπευτή.

Μάθε από το παρελθόν

Κοίτα πως μπορείς να σπάσεις τα μοτίβα σου και πώς μπορείς να προσεγγίσεις τα μελλοντικά σου ραντεβού με μια νέα, πιο υγιή νοοτροπία.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.