ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ Ο/Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ (ΚΙ ΕΣΥ ΟΧΙ)
Χώρισες και ο/η πρώην σύντροφός σου έχει κάνει το επόμενο βήμα, ενώ εσύ όχι; Διάβασε πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, για να μπορέσεις να προχωρήσεις κι εσύ.
Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Είχαμε μια σχέση, έκανε τον κύκλο της, αλλά εμείς φαίνεται να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο παραπάνω για να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη, ο/η πρώην σύντροφός μας μοιάζει να τα έχει καταφέρει μια χαρά.
Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στη ζωή μας, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε «πεσμένοι». Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις ότι ο/η πρώην σου προχώρησε, ιδίως αν δεν έχεις κάνει ακόμη το επόμενο βήμα. Είναι πολύ πιθανό (και απολύτως κατανοητό) να νιώθεις απόρριψη, θυμό, λύπη ή όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να διαχειριστείς όσο γίνεται καλύτερα τα συναισθήματά σου και να κάνεις κι εσύ μια νέα αρχή.
Δώσε όνομα σε αυτό που νιώθεις
Ας είμαστε ειλικρινής. Όταν ακούς ότι ο/η πρώην σύντροφός σου έχει σχέση, μάλλον προτιμάς να κάνεις ότι δεν άκουσες, να αγνοήσεις τον πόνο και να συνεχίσεις απλώς τη ζωή σου. Όμως, το να βάζεις τα συναισθήματά σου κάτω από ένα χαλί, βλάπτει την ψυχική σου υγεία. Όταν αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να συσσωρεύεις άγχος.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει και να επεξεργαστεί αυτό που νιώθει. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ντροπή. Άλλοι θυμό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα και να τα δουλέψεις. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στις σκέψεις σου και να αποφύγεις διαστρεβλώσεις, υπερβολές και καταστροφολογία.
Φρόντισε τον εαυτό σου
Αν τύχει να πέσεις πάνω στον/στην πρώην σύντροφό σου, προσπάθησε να κρατήσεις τη συνάντηση σύντομη και και να φερθείς ευγενικά. Είναι άβολο, το ξέρουμε, ακόμα κι αν ήσουν εσύ που αποφάσισες να τελειώσει η σχέση. Επίσης, είναι πιθανό να αρχίσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με το νέο έτερον ήμισυ του/της πρώην. Μην το κάνεις.
Μπορεί ακόμη ο/η πρώην σύντροφος να σου φανεί πιο ελκυστικός/ή από ό,τι παλιά και να αρχίσεις να έχεις δεύτερες σκέψεις για τον χωρισμό σας. Πριν σκεφτείς να επιστρέψεις στη σχέση αυτή, θυμήσου ότι είσαι ευάλωτος/η και ότι υπήρχαν λόγοι που τα πράγματα δεν λειτούργησαν την πρώτη φορά.
ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙΣ ΑΓΧΟΣ.
Μήπως δεν είσαι έτοιμος/η για νέα σχέση;
Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και τρόπους να αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί έναν χωρισμό. Δεν υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας για όλους. Μπορείς, όμως, να καταλάβεις αν είσαι έτοιμος/η για το επόμενο βήμα, παρατηρώντας αν παρουσιάζεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:
- Θέλεις να βγεις ραντεβού επειδή νιώθεις ένα κενό.
- Νιώθεις μοναξιά και προσπαθείς να αποφύγεις τα δύσκολα συναισθήματα.
- Θες να κάνεις τον/την πρώην σύντροφό σου να ζηλέψει.
- Ψάχνεις για rebound σχέση για να μη χρειαστεί να επεξεργαστείς την προηγούμενη.
- Δεν αναλαμβάνεις καμία ευθύνη για τον χωρισμό.
- Τσεκάρεις συνεχώς τα social του/της πρώην και αναστατώνεσαι.
- Μιλάς άσχημα για τον/την πρώην στα ραντεβού σου.
- Τον/την εξιδανικεύεις και τον/την νοσταλγείς υπερβολικά.
- Αναλώνεσαι σε σκέψεις γύρω από αυτόν/αυτήν.
- Καταφεύγεις σε ουσίες ή συνήθειες αυτοκαταστροφής.
- Απομονώνεσαι από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.
- Έχεις κρατήσει φωτογραφίες και αντικείμενά του/της σε εμφανή σημεία και τα κοιτάς συχνά.
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος timing για να αρχίσεις να βγαίνεις ξανά. Υπάρχει μόνο αυτό που είναι κατάλληλο για σένα. Το σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους.
Πώς να προχωρήσεις μπροστά
Αντί να καταφεύγεις σε ανθυγιεινούς τρόπους διαχείρισης (όπως π.χ. η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ), επικεντρώσου στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Το γεγονός ότι ο/η πρώην σου είναι με κάποιον άλλον άνθρωπο δεν σημαίνει ότι δεν στεναχωρήθηκε για τον χωρισμό σας ή ότι δεν σε εκτιμούσε. Στην τελική, η αξία σου δεν εξαρτάται από εκείνον/εκείνη.
Ορίστε μερικοί τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να γιατρέψεις τον πόνο σου:
- Δημιούργησε μια απλή καθημερινή ρουτίνα αυτοφροντίδας.
- Αναζήτησε την επαφή με τη φύση.
- Δοκίμασε τον διαλογισμό.
- Εξέφρασε τον εαυτό σου (π.χ. με ζωγραφική, γράψιμο, χορό).
- Εστίασε στη δική σου ευτυχία.
- Αναζήτησε παρέα και στήριξη.
- Μίλα σε έναν ειδικό.