Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αν νιώσεις ανασφάλεια και μόνο στο άκουσμα ότι ο ψυχολόγος σου θα λείψει μερικές μέρες σε άδεια, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιμετωπίσεις την απουσία του.

Κάθε ψυχοθεραπευτής είναι άνθρωπος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι έχει κι αυτός τη δική του ζωή, σκέφτεται και έχει γνώμη (ακόμη κι αν δεν του επιτρέπεται να την εκφράσει κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας) και –φυσικά– έχει ανάγκη από διακοπές.

Όπως κάποιος μπορεί να νιώθει ανασφάλεια όταν ο καρδιολόγος ή ο οδοντίατρός του λείπει σε άδεια, έτσι και οι άνθρωποι που πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή, ίσως νιώθουν απογοήτευση, ανησυχία ή νευρικότητα όταν ο ψυχολόγος τους απουσιάζει. Αυτό είναι φυσιολογικό ακόμα και για τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ψυχική πάθηση αλλά απλώς φροντίζουν την ψυχική υγεία τους.

Ο ψυχολόγος φεύγει κι εσύ μένεις πίσω; Μοιράσου μαζί του όσα σκέφτεσαι

Ο ψυχοθεραπευτής ενδιαφέρεται για την ευημερία του πελάτη του και διασφαλίζει ότι εκείνος θα λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται κατά την απουσία του πρώτου. Για παράδειγμα, η J. Kim Penberthy, PhD, καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευροσυμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ακολουθεί ένα πλάνο για τους πελάτες της όταν γνωρίζει ότι θα λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα Everyday Health.

Ειδικότερα, τους ρωτάει αν νιώθουν σίγουροι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνοι τους τις δεξιότητες που έχουν δουλέψει στην ψυχοθεραπεία και τι είδους συναισθηματική υποστήριξη έχουν στη ζωή τους ενώ τους εξηγεί τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ποιον συνάδελφο μπορούν να βλέπουν κατά την απουσία της.

«ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ [ΟΠΩΣ] ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΣΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ή ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕ».

Αν ανησυχείς στη σκέψη ότι ο ψυχολόγος σου θα είναι εκτός πόλης μερικές μέρες για να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, μίλησέ του και μοιράσου μαζί του τα συναισθήματά σου για την επερχόμενη απουσία του. «Είναι φυσιολογικό η απουσία ενός ψυχολόγου να σας θυμίζει αρνητικές αναμνήσεις [όπως] όταν κάποιος που εμπιστευόσασταν σας εγκατέλειψε ή σας πρόδωσε», εξηγεί η Penberthy.

«Λόγω αυτών των αναμνήσεων, μπορεί να φοβάστε ότι ο ψυχοθεραπευτής σας δεν θα επιστρέψει ή ότι απλώς προσπαθεί να σας ξεφορτωθεί», προσθέτει ενώ μας παροτρύνει να συζητήσουμε μαζί του αυτές τις ανησυχίες, έτσι ώστε ο ειδικός να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τέτοιου είδους συναισθήματα και να διαχειριστούμε την πραγματικότητα.

Φτιάξε ένα πλάνο με τον/την ψυχολόγο σου

«Πολύ πριν από το χρονικό διάστημα που σχεδιάζει να λείψει, ο ψυχοθεραπευτής ή η ψυχοθεραπεύτριά σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας το πώς θα αντιμετωπίσετε τα κενά στη θεραπεία», συμβουλεύει η Penberthy. Μάλιστα, η ειδικός συνιστά να συζητάμε ένα σχέδιο κατά τη διάρκεια της φάσης γνωριμίας στην αρχή της ψυχοθεραπείας.

Ένα χρήσιμο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει το αν ο ψυχοθεραπευτής είναι ανοιχτός σε τηλεφωνήματα ή email όσο λείπει, πώς να χειριστείς μια έκτακτη ανάγκη και αν θα είναι διαθέσιμος άλλος ψυχολόγος για να εργαστεί μαζί σου στο μεταξύ. «Είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε πολύ, πολύ σαφές», εξηγεί η Penberthy.

Η επιλογή ενός «εφεδρικού» παρόχου ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με ιστορικό σοβαρών ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η διπολική διαταραχή, τα οποία χρειάζονται συνεπή και μακροχρόνια φροντίδα ψυχικής υγείας, καθώς η παράλειψη συνεδριών ψυχοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή των συμπτωμάτων τους, ακόμη και αν αισθάνονται καλά.

ψυχολόγος σε διακοπές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να «κοντρολάρεις» όσα σε στρεσάρουν

Ο ψυχολόγος φεύγει αλλά το στρες μένει. Με άλλα λόγια, οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι εκεί και μπορεί να σε κάνουν να δυσανασχετίσεις όσο εκείνος ή εκείνη βρίσκεται σε διακοπές. Σκέψου εκ των προτέρων τι «εργαλεία» μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τους αντιμετωπίσεις. «Το σχέδιό σας μπορεί να περιλαμβάνει δεξιότητες που έχετε ήδη μάθει στην ψυχοθεραπεία, να πάτε μια βόλτα για να ξεχαστείτε ή να καλέσετε έναν υποστηρικτικό φίλο, για παράδειγμα», λέει η Penberthy.

«Επίσης, είναι ΟΚ το να είστε χαλαροί με τον εαυτό σας και να περιμένετε μέχρι να επιστρέψει ο ψυχολόγος σας για να επεξεργαστείτε κάτι που σας απασχολεί, όπως το πώς θα χειριστείτε μια δύσκολη συζήτηση ή πώς θα πάρετε μια δύσκολη απόφαση», συμπληρώνει.

Επιστροφή στα βασικά της αυτοφροντίδας

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να δίνεις σημασία ακόμα και στα φαινομενικά απλά πράγματα. Για παράδειγμα, προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες την ημέρα, να κάνεις –έστω λίγη– σωματική άσκηση, να μην καταναλώνεις πολύ αλκοόλ, να περνάς χρόνο στη φύση και να τρέφεσαι κανονικά. Όλες αυτές οι συνήθειες μπορούν να προάγουν την ψυχική σταθερότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.