Eurokinissi Αναστάσης Ναρεκιάν

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ;

Μη φορτώνεις τις διακοπές σου με προσδοκίες. Εστίασε μόνο σε όσα θέλεις να κρατήσεις από αυτές και μετά το καλοκαίρι.

Για κάποιο λόγο, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε όλο τον χρόνο τις διακοπές, όπως περιμένουμε κάθε εβδομάδα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Και φτάνει ο πολυπόθητος Αύγουστος. Άδεια, ξεκούραση, ανάσα από υποχρεώσεις, καθημερινότητα και εργασία.

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο σκεπτόμενη τι περιμένω εγώ από τις διακοπές μου. Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά ήταν ιδιαίτερη – χαρακτηρισμός που πιθανώς να είναι εξαιρετικά επιεικής: συνεδρίες, ένα νέο βιβλίο που εκδίδεται τον Σεπτέμβριο, άρθρα, Covid, τρεχάματα με τα παιδιά, καθημερινές υποχρεώσεις. Να προσθέσω και το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων και διάφορες δουλειές που αφορούν το σπίτι;

Τα γράφω όλα αυτά ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι, δίπλα στη θάλασσα. Το περιβάλλον σχεδόν ιδανικό για να σκεφτώ τη σημασία των διακοπών μου…

Διακοπές και προσδοκίες

Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτομαι πως οι διακοπές συνιστούν μοναδική ευκαιρία να παγώσω τις προσδοκίες μου. Γιατί οι προσδοκίες μπορούν να μας απογοητεύσουν και εγώ θέλω να δώσω αξία σε κάθε λεπτό των διακοπών μου και να μην απογοητευτώ.

Δεν θέλω να σκεφτώ πως πέρασαν γρήγορα οι διακοπές μου, δεν θέλω να παρατηρήσω τον εαυτό μου να γκρινιάζει ότι άνοιξαν πολύ γρήγορα τα σχολεία ή ότι ήρθαν τα Χριστούγεννα, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα κάνω τις επόμενες διακοπές μου και να κάνω σχέδια ή απολογισμούς χρονιάς. Θα έρθει και για αυτά η στιγμή, αλλά όχι τώρα.

διακοπές
Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Εμείς οι άνθρωποι συχνά σκεφτόμαστε πως αν προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, θα μειώσουμε τους κινδύνους, θα ελέγξουμε καταστάσεις, θα αυξήσουμε την ικανοποίησή μας, θα μειώσουμε το άγχος και την ανασφάλειά μας. Το κάνουμε ακόμα και στην προετοιμασία των διακοπών μας, αν δεν διανοούμαστε να μην ξέρουμε κάθε λεπτομέρεια για τον προορισμό μας. Αυτοί όμως δεν είναι και οι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος;

Εγώ το καλοκαίρι…

Είναι καλοκαίρι και είμαι σε διακοπές. Και θέλω να συγκρατήσω όλες τις λεπτομέρειες, να δώσω αξία και χρόνο στις επιλογές μου και να εστιάσω την προσοχή μου σε αυτά που θέλω να με συντροφεύσουν ως ανάμνηση και μετά:

Στα τζιτζίκια που θα ακούσω, στη θάλασσα που θα με ταξιδέψει, στον ήλιο που θα με κάνει κλασικά να κοκκινήσω, στα γέλια των παιδιών μου που μετρούσαν αντίστροφα για τις μέρες των διακοπών, στις βουτιές, στα βιβλία που θα διαβάσω.

διακοπές
Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Στα χαμόγελα των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό και, ενώ δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, όταν τους χαμογελάσεις και τους πεις μια ωραία κουβέντα ανακουφίζονται.

Στους ανθρώπους που βλέπω να χαμογελούν γιατί μοιράζονται στιγμές με αυτούς που έχουν επιλέξει και νιώθουν ευτυχία.

Όσα δεν θέλω

Δεν θέλω να κοιτάζω μέσα από την κλειδαρότρυπα τι κάνουν όλοι, γνωστοί και άγνωστοι, σε γνωστά ή άγνωστα νησιά.

Ούτε θέλω να εστιάζω μόνο στις αρνητικές ειδήσεις και να αναλώνομαι στα social media. Γιατί αναζητώ την αρμονία.

Δεν θέλω επίσης να σκέφτομαι τρόπους για να διαχειριστώ το άγχος μου. Δεν το κάνω για να το αποφύγω ή για να το παγώσω, αλλά για να του δείξω απλώς ότι δεν είναι αυτοσκοπός μου, δεν είναι προτεραιότητά μου. Γιατί αποδέχομαι ότι μπορώ να του δώσω χώρο στη ζωή μου χωρίς να με παραλύει, χωρίς να με τρομοκρατεί, χωρίς να με φοβίζει.

Και ξέρω κάτι ακόμα: πώς θέλω να τελειώσει αυτό το άρθρο μου.

Με μία φράση που αγαπώ και είναι στο οπισθόφυλλο του νέου μου βιβλίου: «Όλα τα ωραία κάποτε αρχίζουν…»

Ας απολαύσουμε τη ζωή μας, κάθε της στιγμή, τις 24 ώρες της ημέρας, τις 168 ώρες της εβδομάδας!

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.