Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VANDENBERGH EFFECT ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ;

Τι ρόλο παίζουν οι φερομόνες στις ανθρώπινες σχέσεις; Το Vandenbergh effect δίνει τις δικές του απαντήσεις που έχει νόημα να λάβουμε υπ'όψιν.

Σας έχει συμβεί ποτέ να μυρίζετε ένα ρούχο του συντρόφου σας, το οποίο μπορεί να έχει πλυθεί αμέτρητες φορές, όμως συνεχίζει να διατηρεί το άρωμά του; Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει διάφορα συναισθήματα, μα και ορμονικές αλλαγές. Σε εμάς ίσως μοιάζουν ανεξήγητες, όμως φαίνεται πως σχετίζονται με το φαινόμενο Βάντενμπεργκ (Vandenbergh effect) και τις ανδρικές φερομόνες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ψυχολογίας, το φαινόμενο Βάντενμπεργκ περιγράφει τις επιπτώσεις της χημικής επικοινωνίας και το πώς αυτές επηρεάζουν την εφηβική ηλικία σε πληθυσμούς τρωκτικών.

Ο Αμερικανός βιολόγος John G. Vandenbergh ανακάλυψε το 1975 ότι «τα ενήλικα αρσενικά τρωκτικά παράγουν μια μυρωδιά που μπορεί να επιταχύνει την ήβη στα νεαρά θηλυκά, οδηγώντας τα σε πρόωρη αναπαραγωγή. Ωστόσο, τα ενήλικα θηλυκά παράγουν μυρωδιές που αναστέλλουν την εφηβεία στα νεότερα θηλυκά. Ως αποτέλεσμα, σε πληθυσμούς χαμηλής πυκνότητας με περισσότερα αρσενικά από θηλυκά, τα νεαρά θηλυκά ωριμάζουν νωρίτερα, αλλά σε πυκνούς πληθυσμούς με πολλά ενήλικα θηλυκά, τα νεαρά θηλυκά ωριμάζουν πιο αργά, οδηγώντας σε ρύθμιση της πυκνότητας του πληθυσμού».

Το φαινόμενο Vandenbergh και οι φερομόνες

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τις φερομόνες που περιέχονται στα ούρα των αρσενικών. Έτσι, το αρσενικό δεν χρειάζεται να είναι παρόν για να λάβει χώρα το Vandenbergh effect, αρκούν τα ούρα του. Οι φερομόνες τότε γίνονται αντιληπτές από ένα μικροσκοπικό όργανο στο διάφραγμα της μύτης του θηλυκού. Και έτσι αρχίζει το πρώτο στάδιο της ήβης. Προσοχή όμως: Αυτό αρχίζει να συμβαίνει στο θηλυκό μόνο όταν το αρσενικό δεν σχετίζεται με αυτό. Όχι, δηλαδή, με τον πατέρα ή τον αδερφό του.

Φερομόνες και Vandenbergh effect
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Την ίδια ώρα, αν το θηλυκό εγκυμονεί από έναν συγκεκριμένο αρσενικό σύντροφο ο οποίος απουσιάζει, και εμφανιστεί κοντά ένας άλλος αρσενικός σύντροφος, τότε το θηλυκό μπορεί να χάσει την κύηση.

Πώς επιδρά το Vandenbergh effect στις ανθρώπινες σχέσεις

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες για να μπορέσει το φαινόμενο αυτό να κυριαρχήσει, ωστόσο η γενική ιδέα του, αυτή δηλαδή του ρόλου των φερομονών στην επιτάχυνση της ήβης και της σεξουαλικότητας, φαίνεται πως ισχύει.

Αυτό που έχει σίγουρα διαπιστωθεί τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι η ηλικία κατά την οποία τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία όλο και μειώνεται παγκοσμίως. Η διαπίστωση αυτή έχει καταρχάς αποδοθεί στην αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας. Ωστόσο, υπάρχει και η αμφιλεγόμενη υπόθεση που λέει ότι μπορεί να σχετίζεται και με άλλους παράγοντες, όπως η απουσία του πατέρα. Είναι δύσκολο, όμως, να καθορίσει κανείς αν είναι η καθαυτή απουσία (δηλαδή η απουσία των ορμονών του) ή το στρες που προκαλεί στο παιδί η έλλειψη του μπαμπά που οδηγεί τελικά στην πρώιμη ήβη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.