iStock

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΩ»

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να σου προσφέρεις. Αγάπη στον εαυτό μου σημαίνει ότι δίνω αξία σε εμένα, σε κάθε στιγμή της ζωής μου και μαθαίνω να επιλέγω αυτό που θα μου δώσει χαρά.

Δεν ξέρω αν είναι μόδα της εποχής, αν φταίει ο κορονοϊός ή αν πρόκειται για αλλαγή στη νοοτροπία μας, όμως παντού ακούγεται ένα νέο σύνθημα: Να αγαπάς τον εαυτό σου! Τι σημαίνει, τελικά, το να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας; Και πόσο εύκολο είναι;

Στα αυτιά μου ακούγεται σαν τη συμβουλή που μπορεί να δώσει κάποιος σε έναν άνθρωπο ο οποίος παθαίνει κρίσεις πανικού και βασανίζεται από το άγχος: «Μην αγχώνεσαι. Άγχος είναι, θα περάσει…» Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ούτε το άγχος περνάει τόσο απλά, ούτε ξυπνάμε ένα πρωί και αποφασίζουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Η αναγνώριση της αξίας του εαυτού μας

Σκέφτομαι συχνά πως πολλές φορές κάνουμε καθημερινά πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να τα αποδώσουμε στην αγάπη προς τον εαυτό μας. Ωστόσο, ένα βασικό μας λάθος είναι ότι δεν τους αναγνωρίζουμε αυτή την αξία, δεν τους την αποδίδουμε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα;

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να ξεκινήσατε περπάτημα, ή να κάνετε Pilates, ή πλέον να τρώτε τρεις φορές την εβδομάδα λαχανικά, ενώ παλιά δεν επιλέγατε τίποτα από αυτά. Η αλλαγή στα μάτια ενός ψυχολόγου είναι εμφανής, αρκεί να αποφασίσεις να το δεις και εσύ. Να αναγνωρίσεις δηλαδή ότι αυτό εντάσσεται σε μια νέα προσπάθειά σου: στο να φροντίζεις ή να μάθεις να αγαπάς εσένα.

Όσο δεν αναγνωρίζουμε τα μικρά πράγματα που μπορεί να κάνουμε για εμάς, πάντα θα βυθιζόμαστε και θα βασανιζόμαστε από:

  • Ένα μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Την αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους.
  • Τη σύγκριση με τους άλλους, αφού διαρκώς θα φαίνονται στα μάτια μας ιδανικοί και εμείς θα βλέπουμε τον εαυτό μας υποδεέστερο.

Επάνω στο γραφείο μου έχω πάντα ένα σημειωματάριο, γιατί κρατάω σημειώσεις για ένα quote που σκέφτομαι ξαφνικά ή για ένα post που θέλω να κάνω. Μια μέρα, λοιπόν, μετά από μια συνεδρία, μου ήρθε στο μυαλό το εξής: Να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να το βλέπεις στις επιλογές σου.

μαθαίνω να με αγαπώ
iStock

Τι σημαίνει «αγαπώ τον εαυτό μου»;

Πώς μπορείς να λες ότι αγαπάς τον εαυτό σου, αν δεν το βλέπεις στον καθρέφτη σου, στις σχέσεις σου, στη δουλειά και στους ανθρώπους με τους οποίους είσαι;

Πώς μπορεί δηλαδή ένα άτομο να υποστηρίζει ότι αγαπάει τον εαυτό του, αν είναι σε σχέσεις στις οποίες παραμερίζει τα δικά του θέλω, μαθαίνει να ικανοποιεί τα θέλω των άλλων και ζει μόνιμα με τον φόβο της απώλειας των γύρω του;

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει δίνω αξία σε εμένα. Δεν ζω δηλαδή μόνιμα με τον φόβο της απώλειας των άλλων.

Έχεις άραγε σκεφτεί αντίστροφα; Δηλαδή… πώς θα ένιωθαν οι άλλοι χωρίς εσένα;

Το να μάθουμε να αγαπάμε λίγο περισσότερο εμάς, σημαίνει να δίνουμε αξία σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να την αντιμετωπίζουμε σαν το «αλάτι της ζωής». Να της αναγνωρίζουμε αυτές τις μικρές όμορφες ευτυχισμένες στιγμές και να αρχίσουμε να νιώθουμε ότι μπορούμε και εμείς να επιλέξουμε.

μαθαίνω να με αγαπώ
iStock

Τι σημαίνει «επιλέγω»;

Η δύναμη της επιλογής είναι ένα βασικό στοιχείο για να νιώθει κάποιος ότι αξίζει και ότι αγαπάει τον εαυτό του.

Επιλέγω λοιπόν…

  • Μια σχέση που δεν είναι αγώνας πειθούς, ούτε marketing, γιατί δεν είναι έτσι οι σχέσεις.
  • Μια σχέση που δεν είναι ένα μόνιμο άγχος και δεν κυοφορεί σκέψεις, όπως «γιατί δεν απάντησε;», «πού είναι;» ή «τι κάνει τώρα;». Γιατί δεν είναι έτσι οι σχέσεις.
  • Μια εργασιακή σχέση που με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να γίνω δημιουργικός, να γεννήσω πρωτότυπες ιδέες και να νιώθω όμορφα με αυτό που παράγω.
  • Να με φροντίσω. Να τρέφομαι υγιεινά, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά γιατί αν δεν φροντίσω εγώ το σώμα μου, ποιος θα το φροντίσει;
  • Να ντύνομαι όμορφα και να νιώθω περηφάνια όταν με κοιτάζω στον καθρέφτη.

Αυτά και άλλα τόσα επιλέγω να τα κάνω συνειδητά. Γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση και η επιτομή της νοοτροπίας κάποιου που αγαπάει τον εαυτό του: Να επιλέγει να το κάνει συνειδητά.

Να επιλέγει με αυτόν τον υγιή εγωισμό να φροντίσει και να αγαπήσει τον εαυτό του. Ένας άνθρωπος που δεν αγαπάει τον εαυτό του, πάντα θα ψάχνει την επιβεβαίωση στους άλλους.

Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου, λοιπόν. Και να μην τα κάνεις αυτά γιατί σου τα λέει ένας ψυχολόγος, να τα κάνεις γιατί θα καταλάβεις τη βοήθεια που θα σου προσφέρουν.

Αν τυχόν έχεις μάθει όλα αυτά να τα θεωρείς πολυτέλεια, αν έχεις μάθει να κατηγορείς τον εαυτό σου για ατυχείς επιλογές και για όσα δεν του προσφέρεις, τότε να επιλέξεις να του υπενθυμίζεις ότι την αξία τη δίνουμε εμείς σε εμάς, με μικρές καθημερινές στιγμές, με επιλογές, αλλά και χτίσιμο στιγμών ευτυχίας.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.