ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Ένας επιτυχημένος αθλητικογράφος και ένας ετοιμοθάνατος καθηγητής κοινωνιολογίας ανακαλύπτουν το νόημα της ζωής στο συγκινητικό και καθηλωτικό best seller Κάθε Τρίτη με τον Μόρι.

«O δάσκαλος επηρεάζει την αιωνιότητα. Ποτέ δεν ξέρει που θα σταματήσει η επιρροή του». Αυτή τη φράση του Henry Adams αναφέρει σε ένα σημείο του βιβλίου του Κάθε Τρίτη με τον Μόρι ο συγγραφέας Mitch Albom και, με έναν περίεργο τρόπο, συνοψίζει ολόκληρο αυτό το συναρπαστικό και συγκινητικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα βιβλίο που ξετυλίγει τις μεγάλες αλήθειες για το νόημα της ζωής μέσα από τις εκ βαθέων συζητήσεις και την τρυφερή σχέση ενός φοιτητή και ενός καθηγητή κοινωνιολογίας, που συναντιούνται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πολλά χρόνια μετά από την αποφοίτηση του πρώτου. Οι συζητήσεις τους θα καταγραφούν, θα γίνουν βιβλίο και θα επηρεάσουν εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Πράγματι, ποτέ δεν ξέρεις που θα σταματήσει η επιρροή ενός δασκάλου.

Ο Mitch Albom στο συγκλονιστικό αυτό βιβλίο-μάθημα ζωής περιγράφει την αληθινή ιστορία των ιδιωτικών συναντήσεων που είχε με τον καθηγητή του Morrie Schwartz, όταν ο ίδιος ήταν πια επιτυχημένος αθλητικογράφος και ο Schwartz ένας ηλικιωμένος καθηγητής που είχε διαγνωστεί με την σπάνια και θανατηφόρα νόσο ALS, με πολύ λίγο χρόνο ζωής να του απομένει.

Το βιβλίο ξεκινά με την συγκινητική περιγραφή της αποφοίτησης του φοιτητή Mitch Αlbom από το Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς και την υπόσχεση που δίνει στον αγαπημένο του καθηγητή να μην χάσουν επαφή. Η ευφυής και καθηλωτική γραφή του Albom μέσα από πολλές αναδρομές στο παρελθόν και προβολές στο μέλλον ξεδιπλώνει παράλληλα τις ιστορίες των δύο τους, από τον συγκινητικό και εγκάρδιο αποχαιρετισμό τους την ημέρα της αποφοίτησης, τις αποτυχημένες προσπάθειες του Albom να ακολουθήσει το πάθος του για να γίνει μουσικός, την ανέλιξή του σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους και καλοπληρωμένους αθλητικογράφους, αλλά και περιστατικά από τα παιδικά χρόνια των δύο πρωταγωνιστών καθώς και στιγμές από την ζωή που μοιράστηκαν στο Πανεπιστήμιο.

Το αληθινό νόημα της ζωής σε ένα βιβλίο που καθηλώνει και συγκινεί
O συγγραφέας του βιβλίου Mitch Albom AP Photo/Carlos Osorio
O συγγραφέας του βιβλίου Mitch Albom

Μια τυχαία συνάντηση μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Μερικά τυχαία περιστατικά θα φέρουν φοιτητή και καθηγητή και πάλι κοντά, πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση και τον αποχαιρετισμό τους. Οι συναντήσεις τους στο σπίτι του Schwartz, δεκατρείς ιδιωτικές συναντήσεις-μαθήματα ζωής που γίνονταν κάθε Τρίτη, θα κάνουν τον Albom να αναθεωρήσει τις επιλογές  του και τον Morrie Schwartz να βρει νέο νόημα και σκοπό αυτούς τους τελευταίους μήνες που του απομένουν μέσα από την επικοινωνία και την επαφή με τον παλιό και αγαπημένο φοιτητή του.

Τα θέματα που συζητούν αγγίζουν τα πιο θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης και της φιλοσοφίας. Θάνατος, φόβος, γηρατειά, απληστία, γάμος, οικογένεια, κοινωνία, συγχώρεση, ζωή με νόημα. Κι όμως, όσο ζοφερά και βαριά κι αν ακούγονται τα θέματα αυτά, η γλαφυρή γραφή και το εξαιρετικό χιούμορ του συγγραφέα, αλλά και οι πνευματώδεις και γεμάτοι χιούμορ ζωντανοί διάλογοι που μεταφέρει ο Albom, δημιουργούν στον αναγνώστη μια αίσθηση ανάτασης και μια γλυκιά συγκίνηση.

Ο Morrie Schwartz, αν και γνωρίζει πως το τέλος είναι κοντά, είναι γεμάτος αισιοδοξία και καταφέρνει να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής. «Αφού ξέρεις ότι θα πεθάνεις, να είσαι προετοιμασμένος για αυτό ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι το καλύτερο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή σου», υποστηρίζει ο καθηγητής. Στην εύλογη ερώτηση του μαθητή του πως μπορεί κανείς να το πετύχει αυτό ο Schwartz απαντά: «Να κάνεις αυτό που κάνουν οι βουδιστές. Να έχεις κάθε μέρα ένα πουλάκι στον ώμο σου που να ρωτάει. Μήπως είναι σήμερα η μέρα; Είμαι έτοιμος; Κάνω όσα πρέπει να κάνω; Είμαι ο άνθρωπος που θέλω να είμαι;».

Tο αληθινό νόημα της ζωής σε ένα βιβλίο που καθηλώνει
Ένα από τα πιο κλασικά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης όλων των εποχών που μας βοηθάει να φέρουμε στην επιφάνεια τον καλύτερό μας εαυτό. Εκδόσεις Διόπτρα

Οι βασικές αξίες της ζωής

Καθώς η ιστορία προχωρά, σε αυτές τις συναντήσεις ακούγονται όλες οι μεγάλες αλήθειες της ζωής που ο Schwartz σαν δάσκαλος θέλει να μεταδώσει και ο Albom θα αξιοποιήσει για να βρει ξανά την πυξίδα της δικής του ζωής, η οποία ξεκίνησε γεμάτη όνειρα και φιλοδοξία και κατέληξε σε ένα κυνικό κυνήγι δόξας και χρήματος, και σε άκρατη εργασιομανία. «Τι μου έχει συμβεί αναρωτιόμουν. Η ψιλή βραχνή του Μόρι με γύριζε στα φοιτητικά μου χρόνια, τότε που θεωρούσα ότι οι πλούσιοι είναι κακοί, το πουκάμισο και η γραβάτα αποτελούν στολή φυλακισμένου και η ζωή χωρίς την ελευθερία να σηκώνεσαι και να φεύγεις κάθε στιγμή καβάλα σε μια μοτοσικλέτα με τον αέρα να σε χτυπά στο πρόσωπο, να τριγυρίζεις στους δρόμους του Παρισιού ή στα βουνά του Θιβέτ, δεν αξίζει. Τι μου έχει συμβεί λοιπόν;» αναρωτιέται ο Albom.

Όπως αναφέρει σε ένα από τα μαθήματα του ο Schwartz, «Είναι πολλοί οι άνθρωποι που ζουν μια ζωή χωρίς νόημα. Μοιάζουν με υπνοβάτες και ας κάνουν πράγματα τα οποία οι ίδιοι τα θεωρούν σημαντικά. Αυτό συμβαίνει επειδή επιδιώκουν λάθος στόχους. Ο τρόπος για να αποκτήσει νόημα η ζωή σου είναι να αφοσιωθείς στο να αγαπάς τους άλλους, να αφοσιωθείς στην κοινότητα που υπάρχει γύρω σου, να αφοσιωθείς στη δημιουργία μιας κατάστασης που σου δίνει στόχους και νόημα». Άλλωστε, η αγάπη για τους άλλους βρίσκεται στο κέντρο όσων διδάσκει ο Schwartz. Αγαπάτε αλλήλους για να σωθείτε είναι το μότο του, που επιστρέφει συχνά στις σελίδες του βιβλίου.

Το αληθινό νόημα της ζωής σε ένα βιβλίο που καθηλώνει και συγκινεί
iStock

Ο Morrie Schwartz πέθανε ένα πρωί Σαββάτου. Μέσα από αυτό το βιβλίο όμως, που ήταν δική του ιδέα, η «τελευταία διατριβή» όπως την αποκαλούσε, ο ίδιος και η παρακαταθήκη του δεν επρόκειτο ποτέ να ξεχαστούν. Το βιβλίο αυτό μοιράστηκε σε δημοτικά, γυμνάσια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έγινε τηλεταινία και θεατρική παράσταση, που ανέβηκε σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικές γλώσσες, πριν λίγα χρόνια και στην χώρα μας με πρωταγωνιστές τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη. Το βιβλίο αυτό είναι η ισχυρή και αδιάσειστη απόδειξη πως πράγματι ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η επιρροή ενός δασκάλου.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ, για να πάρετε μια γεύση και μόνοι σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.