Unsplash Brett Jordan

TO MBTI ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ «ΖΩΔΙΑ»

Ζώδιο έχεις το ίδιο για πάντα, αλλά το MBTI σου μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια. Τι έχει να πει αυτός ο δείκτης για την προσωπικότητά σου;

Η αλήθεια είναι πως η σύγχρονη κοινωνία δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για εκ του σύνεγγυς γνωριμίες, αφού όλα γίνονται μέσω συσκευών. Το δεδομένο είναι πως όσο και αν μιλάς με κάποιον μέσω εφαρμογών, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για οτιδήποτε αφορά το εν λόγω άτομο – εξ ου και τα ουκ ολίγα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης. Παλαιότερα, όταν γνωρίζαμε ανθρώπους από κοντά, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που γίνονταν –ακόμα κι αν δεν υπήρχε η παραμικρή πίστη ή γνώση περί αστρολογίας– ήταν: Τι ζώδιο είσαι; Έτσι προσπαθούσαμε να «πιάσουμε» κάποια γενικά χαρακτηριστικά, κυρίως κρίνοντας βάσει ανθρώπων που είχαμε ήδη στη ζωή μας και ήταν του ιδίου ζωδίου. Αντί γι’ αυτό, η νέα γενιά ρωτάει ποιο είναι το MBTI σου. Περί τίνος πρόκειται;

Μεταξύ μας, είναι κάτι που βοηθά να κατανοήσουμε με ποιον μιλάμε λίγο περισσότερο από ό,τι τα ζώδια. Αρκεί να σου πω ότι το MBTI (από το Myers-Brigs Type Indicator) μπορεί και να αλλάζει μέσα στα χρόνια, αν αλλάζουμε εμείς τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις.

Το MBTI χαρακτηρίζεται ως «ένα θετικό πλαίσιο για τη διά βίου ανάπτυξη των ανθρώπων» και «εργαλείο αυτογνωσίας και βελτίωσης». Το χρησιμοποιούν περισσότερες από το 80% των εταιρειών που βρίσκονται στο Fortune 500, σε 115 χώρες, ενώ είναι διαθέσιμο σε 29 γλώσσες. Βασίζεται σε επιστημονική γνώση περισσότερων από 70 χρόνων.

Πώς επινοήθηκε το MBTI

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στην οποία στηρίζεται η αξιολόγηση ανήκει στο Κέντρο Εφαρμογών Ψυχολογικού Τύπου, οργανισμό που διευθύνει το Ίδρυμα Myers-Briggs. Ενώ ως τεστ υπάρχει χρόνια, έγινε trend την τελευταία διετία. Προηγουμένως, επικρίθηκε ως ψευδοεπιστήμη που δεν υποστηρίχτηκε από ακαδημαϊκούς ερευνητές στον τομέα της ψυχολογίας.

To αρχικό τεστ δημιουργήθηκε από την Katharine Cook Briggs (ερευνήτρια προσωπικότητας από το 1917) και την κόρη της, Isabel Briggs Myers – αυτοδίδακτες στον κλάδο των ψυχομετρικών δοκιμών.

Όταν η Briggs γνώρισε αυτόν που έγινε γαμπρός της, είχε παρατηρήσει διαφορές μεταξύ της προσωπικότητας αυτού του άντρα και των άλλων μελών της οικογένειάς του. Έτσι ξεκίνησε ένα project ανάγνωσης βιογραφιών και ανέπτυξε (και πρότεινε) τέσσερις ιδιοσυγκρασίες:

 1. τη διαλογιστική (ή στοχαστική),
 2. την αυθόρμητη,
 3. την εκτελεστική,
 4. την κοινωνική.

MBTI
iStock

Το 1923 κυκλοφόρησε στα αγγλικά το βιβλίο με τίτλο «Psychological Types». Το υπέγραφε ο Ελβετός Carl Jung, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας, με την Briggs να ομολογεί ότι πήγαινε τη δική της μελέτη ένα βήμα παραπέρα. Ήταν αυτός που εμπνεύστηκε τις πιο γνωστές ψυχολογικές έννοιες, όπως η συγχρονικότητα, τα αρχετυπικά φαινόμενα, το συλλογικό ασυνείδητο, το ψυχολογικό σύμπλεγμα, η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια.

Η Briggs και η κόρη της άρχισαν να δημιουργούν το MBTI κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την πεποίθηση ότι η γνώση των προτιμήσεων της προσωπικότητας θα βοηθούσε τις γυναίκες που εισέρχονταν για πρώτη φορά στο βιομηχανικό εργατικό δυναμικό να προσδιορίσουν το είδος των θέσεων εργασίας που θα ήταν πιο άνετο εν καιρώ πολέμου. Αυτό που υπάρχει σήμερα ήταν η συνέχεια της δουλειάς από άλλους ανθρώπους – μεταξύ τους πολλοί επιστήμονες ψυχολογίας.

Tα τέσσερα γράμματα που αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε

Το MBTI προκύπτει από τις απαντήσεις που δίνουμε σε μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που χειριζόμαστε την καθημερινότητά μας. Μια δοκιμή θα σε πείσει πως μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνείς, μαθαίνεις και εργάζεσαι.

Οι ερωτήσεις που εμφανίζονται μπροστά σου έχουν ως στόχο να προσδιορίσεις τις φυσικές σου προτιμήσεις σε τέσσερις τομείς που σχετίζονται με τέσσερα από τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ένα κοινό αποδεκτό πλαίσιο:

 1. Πώς κατευθύνεις και λαμβάνεις ενέργεια – εστιάζοντας στον έξω κόσμο, αλληλεπιδρώντας με ανθρώπους και αναλαμβάνοντας δράση, ή εστιάζοντας στον εσωτερικό σου κόσμο, σε ιδέες, αναμνήσεις και εμπειρίες.
 2. Πώς λαμβάνεις πληροφορίες – εστιάζοντας σε αυτό που αντιλαμβάνεσαι, χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα ή αναζητώντας σχέσεις και μοτίβα
 3. Πώς αποφασίζεις και καταλήγεις σε συμπεράσματα – αναλύοντας λογικά την όποια κατάσταση ή εξετάζοντας τι είναι σημαντικό για τους εμπλεκόμενους.
 4. Πώς προσεγγίζεις τον έξω κόσμο – με προγραμματισμένο, τακτοποιημένο τρόπο, ή με πιο ευέλικτο και αυθόρμητο.

Βάσει των απαντήσεων, προκύπτει ένας από 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας που περιλαμβάνει το ΜΒΤΙ. Έτσι, έχεις μια αντικειμενική εικόνα, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητά σου.

Στο τέλος του τεστ θα εμφανιστούν μπροστά σου τέσσερα γράμματα. Είναι συνδυασμός αυτών που ακολουθούν και έχουν να κάνουν με τους τέσσερις τομείς της προσωπικότητας που είπαμε πιο πάνω.

 • Το Ε (Extroversion – εξωστρέφεια) ή το Ι (Introversion – εσωστρέφεια) ως προς τον τρόπο που κατευθύνεις και λαμβάνεις ενέργεια.
 • Το S (Sensing – σύνεση) ή το Ν (iΝtuition – ένστικτο), ως προς το πώς λαμβάνεις πληροφορίες.
 • Το Τ (Thinking – σκέψη) ή το F (Feeling – συναίσθημα), ως προς το πώς αποφασίζεις.
 • Το J (Judging – κρίση) ή το P (Perceiving – αντίληψη), ως προς το πώς προσεγγίζεις τον έξω κόσμο.

Η ώρα της κρίσης

Αν θέλεις να κάνεις το τεστ, εδώ θα το βρεις στα ελληνικά. Υπάρχει και στα αγγλικά. Πάρε το χρόνο σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.