Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ MANAGER

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από τις αρμοδιότητες, το ωράριο και τον μισθό, την επόμενη φορά που θα αναζητάς εργασία προσπάθησε να καταλάβεις αν ο μελλοντικός σου manager έχει αυτό το πολύτιμο χαρακτηριστικό.

Υπάρχει ένα ρητό που –σε ελεύθερη μετάφραση– λέει ότι οι καλοί εργαζόμενοι δεν φεύγουν από μια κακή δουλειά, φεύγουν από ένα κακό αφεντικό. Πιθανότατα συνέβη και σε εσένα κάποτε, όταν αποφάσισες ότι δεν αντέχεις άλλο να καταπίνεις προσβολές, έλλειψη κατανόησης και υποτίμηση του μόχθου σου και της προσωπικής σου ζωής, οπότε δήλωσες παραίτηση. Τα παραδείγματα υπαλλήλων που εγκατέλειψαν ακόμα και θέσεις κύρους για αντίστοιχους λόγους είναι αμέτρητα, θα μπορούσα να γράφω για μέρες. Και όλα κατά κανόνα καταλήγουν σε έναν συγκεκριμένο manager, που μοιάζει να γεννήθηκε για να τους κάνει τη ζωή μαύρη.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι μαζικές παραιτήσεις που καταγράφηκαν μετά την πανδημία στον δυτικό κόσμο όσο και το «quiet quitting» από εργαζόμενους που κατά κανόνα δεν έχουν πάθος για τη δουλειά τους μοιάζει να «αφυπνίζουν» τα τμήματα εργοδοσίας –αν όχι τα ίδια τα «αφεντικά»– στο τι πρέπει να αλλάξει. Οι εταιρείες με ευαίσθητα αντανακλαστικά λειτούργησαν δραστικά και τελευταία τοποθετούν σε διοικητικές θέσεις manager με πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο, ίσως νεότερης ηλικίας, που επιδιώκουν να συνάπτουν πιο φιλικές σχέσεις εργασίας.

Αν είχες την τύχη να βρεθεί ένας τέτοιος προϊστάμενος στον δρόμο σου… διάβαινε! Το πιθανότερο είναι ότι χάρη σε αυτόν εργάζεσαι σε ένα έως και ευχάριστο περιβάλλον, διαχειρίσιμης πίεσης και άγχους, στο οποίο έχεις την δυνατότητα να ανθίσεις και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Έναν τέτοιον manager είναι που χρειάζεσαι, αν βρίσκεσαι σε φάση αναζήτησης εργασίας. Ξέρεις, όμως, ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό του που τον κάνει τόσο καλό;

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καλού manager

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Sage Journals αναφέρει ότι το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όλοι οι καλοί managers είναι η ταπεινότητα. Σε αντίθεση με την αυστηρότητα, την τάση επίδειξης ισχύος και την τελειοθηρία, που αποτελούσαν κάποτε απαραίτητα στοιχεία του «σωστού αφεντικού», στις μέρες μας είναι η ταπεινή συμπεριφορά του επικεφαλής που οδηγεί σε υψηλότερες ατομικές επιδόσεις και ομαδική παραγωγικότητα. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή η συμπεριφορά ικανοποιεί τους υπαλλήλους και τους «δένει» περισσότερο με τη δουλειά τους. Μάλιστα, όσοι αναζητούν εργασία προκρίνουν το στοιχείο αυτό ως απαραίτητο για να αποφασίσουν να δουλέψουν με έναν τέτοιον επικεφαλής ή για έναν τέτοιο εργοδότη.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που έχουν όλοι οι καλοί managers
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Στο επόμενο interview, λοιπόν, πέρα από τις ακριβείς απαιτήσεις της καθαυτής εργασίας από εσένα, το ωράριο και τον μισθό, προσπάθησε να εκμαιεύσεις και με τι άνθρωπο θα έχεις να κάνεις, αν πάρεις τη θέση. Δείχνει φιλικός ή είναι ξερόλας; Ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτά που του λες; Δείχνει ευαισθησία στο άγχος και την αμηχανία σου; Μήπως κομπάζει υπερβολικά;

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις έναν ταπεινό manager

Πώς ορίζεται, όμως, η ταπεινότητα; Η σύμβουλος καριέρας Lynn Taylor περιγράφει στο Psychology Today τα 5 χαρίσματα που έχει ένας/μία ταπεινός/-ή manager:

1. Ευαισθησία

Τα ταπεινά αφεντικά ξέρουν την αξία ενός πολιτισμένου εργασιακού περιβάλλοντος, στο οποίο οι άνθρωποι έχουν πραγματικά σημασία. Οι managers αυτοί δεν φοβούνται να είναι ευάλωτοι ανάμεσα στα άτομα της ομάδας τους. Φροντίζουν να δημιουργούν έναν χώρο έμπνευσης, επιτρέπουν τα λάθη, νοιάζονται για τους άλλους και συμπάσχουν μαζί τους. Με λίγα λόγια, πρόκειται για managers που κάνουν τον χώρο εργασίας ανθρώπινο.

2. Αυτογνωσία

Είναι πολύ σημαντικό το αφεντικό σου να γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, να αντιλαμβάνεται πώς τον βλέπουν οι άλλοι και τι επίδραση έχουν τα λόγια και οι πράξεις του. Έτσι, τα ταπεινά αφεντικά έχουν τη συναισθηματική νοημοσύνη να αλλάζουν και να βελτιώνονται, όταν καταλαβαίνουν ότι αυτό χρειάζεται η ομάδα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί managers εκεί έξω από αδυνατούν (ή αδιαφορούν) να καταλάβουν πόσο αρνητική επίδραση έχουν στην ομάδα τους.

3. Ανοιχτόμυαλος/-η manager

Τα ανοιχτόμυαλα αφεντικά δεν θα επιβάλλουν την άποψή τους απορρίπτοντας τις απόψεις των άλλων. Αντίθετα, υποδέχονται με γνήσια χαρά τις νέες ιδέες και τη δημιουργικότητα γιατί ξέρουν ότι θα ωφελήσουν ολόκληρη την εταιρία. Τα αφεντικά αυτά δεν απειλούνται από την καλύτερη προσέγγιση κάποιου υφισταμένου τους, ούτε δρέπουν καρπούς της δουλειάς των άλλων. Αντίθετα, καμαρώνουν για τα μέλη της ομάδας τους.

4. Δημοκρατική διοίκηση

Ακόμα και στις μέρες μας συμβαίνει να διοικεί ένα αφεντικό με «δικτατορικές» διαδικασίες. Τα άτομα που λειτουργούν έτσι χαρακτηρίζονται από ανασφάλειες: συνήθως ξέρουν ότι δεν είναι τα ίδια επαρκή στη δουλειά τους και φοβούνται πως όταν τους «καταλάβουν» δεν θα μπορέσουν να επιβληθούν στους υφισταμένους τους. Ένας δημοκρατικός manager, ωστόσο, θα είναι πάντα πιο χαλαρός ακόμα και με τα δικά του λάθη, δίνοντας πάντα το περιθώριο στους υφισταμένους του να παίρνουν πρωτοβουλίες.

5. Αίσθηση του χιούμορ

Ο manager που κάνει συχνά αστεία, που αυτοσαρκάζεται, αυτόματα δημιουργεί ζεστό κλίμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Όταν μπορεί να χειριστεί σωστά το χιούμορ (χωρίς π.χ. να προσβάλλει) δείχνει ότι το άτομο αυτό έχει αυτοπεποίθηση. Τα αφεντικά με έξυπνο, εύστοχο και σωστά τοποθετημένο χιούμορ (ποτέ έναντι των άλλων) μπορούν πραγματικά να εμπνεύσουν και να τονώσουν τους εργαζομένους.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.