Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να προετοιμαστείς ώστε να αντιμετωπίσεις την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή εποχική κατάθλιψη.

Από εδώ και πέρα, οι μέρες γίνονται όλο και πιο μικρές και οι νύχτες μας μεγαλώνουν, μέχρι να φτάσουμε στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Οι πιο επιρρεπείς το έχετε ήδη αισθανθεί, παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) ή αλλιώς εποχική κατάθλιψη χτυπά ήδη την πόρτα αρκετών, μιας και πιθανότατα προκαλείται από το μειωμένο φως της ημέρας, το οποίο ανατρέπει τους κιρκάδιους ρυθμούς και μπορεί να επηρεάσει κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση.

«Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζετε ένα προβλέψιμο φαινόμενο. Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι πάντα τόσο προβλέψιμο όσο θα θέλατε»», λέει σε δήλωσή του ο Norman Rosenthal, ο ψυχίατρος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown που περιέγραψε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη διαταραχή. Όπως αναφέρει, είναι πιο εύκολο να προετοιμαστείς για να αντιμετωπίσεις το χειμερινό SAD παρά να σηκώσεις τον εαυτό σου όταν είναι ήδη πεσμένος. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Εκμεταλλεύσου τη δύναμη του φωτός

Οι καθημερινές συνεδρίες φωτοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικές, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι SOS ΙΑΤΡΟΙ και εξηγούν ότι η μέθοδος βασίζεται στη χορήγηση λευκού φωτός υψηλής έντασης, ώστε «να διορθωθεί η χρονική μετατόπιση του ρυθμού έκκρισης της μελατονίνης».

Αν ξέρεις ότι ανταποκρίνεσαι καλά στη συγκεκριμένη θεραπεία, η Kelly Rohan, καθηγήτρια Επιστήμης της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, που ερευνά το SAD, προτείνει να την ξεκινήσεις μόλις εκδηλώσεις το πρώτο σύμπτωμα. «Μην περιμένετε να βρεθείτε στα βάθη της κατάθλιψης. Την πρώτη μέρα που θα ξυπνήσετε και θα πείτε, “Θεέ μου, νιώθω πιο κουρασμένος από χθες”, θα πρέπει να αρχίσετε τη θεραπεία».

εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μίλα με τον γιατρό σου για την εποχική κατάθλιψη

Αν γνωρίζεις ότι ήδη αντιμετωπίζεις τη διαταραχή αυτή, ενημέρωσε τον γιατρό σου, ώστε να σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Αν δεν έχεις επίσημα διαγνωστεί, αλλά διαπιστώνεις ότι τα συμπτώματα εμποδίζουν την καθημερινότητά σου, απευθύνσου σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σου συστήσει τα επόμενα βήματα.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει με την εποχική κατάθλιψη και οι άνθρωποι τείνουν να προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν μόνοι. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Δεν θα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι ένα δικό μας καρδιαγγειακό πρόβλημα», λέει ο Rosenthal.

Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα

Μπορεί να είναι εύκολο να μπεις σε μια κατάσταση... αδράνειας, όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει νωρίς, όμως αν πάσχεις από κατάθλιψη η κατάσταση αυτή δεν βοηθά. Προσπάθησε να κρατήσεις τις καθημερινές σου ρουτίνες σας, οι οποίες χρησιμεύουν στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

Δες τους φίλους σου, ασχολήσου με τα χόμπι σου, γυμνάσου. Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου. Προετοιμάσου κατάλληλα για την εποχή που έρχεται, π.χ. αγόρασε ένα ζεστό παλτό για να μπορείς να απολαύσεις τις βόλτες σου στο κρύο ή γράψου σε μια σχολή χορού κοντά στο σπίτι σου.

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ».

Επαναξιολόγησε τη σχέση σου με την εποχή

Τα άτομα με εποχική κατάθλιψη έχουν δημιουργήσει αρνητικές συσχετίσεις με τα σημάδια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αφού προετοιμαστείς για το χειμώνα, αναρωτήσου πώς μπορείς να βρεις την ομορφιά μέσα σε αυτή την εποχή, συστήνει ο Rosenthal. «Μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα χρώματα των φύλλων, μιας και δεν αποτελούν προειδοποίηση για κακά νέα, αλλά κομμάτι της εποχής».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.