iStock

ΒΡΕΣ ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΑΝΤΡΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Εσύ ξέρεις ποιος τύπος αρρενωπότητας είναι αυτός που σε χαρακτηρίζει και πώς καθένας από αυτούς επηρεάζει την ψυχική σου υγεία;

  • «Τις περισσότερες φορές εκείνη [η σύντροφος] κάνει τις δουλειές του σπιτιού, ενώ εγώ τις ανδρικές υποχρεώσεις, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Επίσης, μερικές φορές πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και ασχολούμαι με το βάψιμο στο σπίτι».
  • «Yπήρχαν συγκρούσεις όταν η κοπέλα μου ένιωθε ότι μαγείρευε πιο συχνά από μένα, πράγμα που ήταν αλήθεια. Λύσαμε το πρόβλημα, προγραμματίζοντας τις μέρες που θα μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, αν εκείνη μαγειρεύει τρεις μέρες, μαγειρεύω κι εγώ τρεις μέρες. Έχοντας ένα πρόγραμμα όπως αυτό, κάτι απτό, μπορέσαμε να μοιράσουμε τις δουλειές ισότιμα».
  • «Μια δίκαιη σχέση απαιτεί δουλειά. Απαιτεί αυτοστοχασμό, προβληματισμό για την κοινωνία μας, προβληματισμό για το τι θέλεις, τι θέλει η σύντροφός σου. Απαιτεί πολλή συναισθηματική ενδοσκόπηση, ώστε να καλλιεργήσεις μια αίσθηση ασφάλειας όπου η ευαλωτότητα θεωρείται πολύτιμη».

Ποια από τις παραπάνω δηλώσεις αποτυπώνει καλύτερα τις σκέψεις σου; Κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί σε έναν τύπο αρρενωπότητας, ο οποίος καθορίζει και το είδος των συντροφικών σχέσεων στο οποίο προσανατολίζονται οι άνδρες, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

3 τύποι αρρενωπότητας

Ο επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Δρ. Τζον Όλιφ, ανέλυσε συνεντεύξεις στρέιτ ανδρών (ηλικίας 19 έως 43 ετών) με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και κατέληξε σε αυτούς τους τρεις τύπους:

  1. Νεο-παραδοσιακοί: Άνδρες που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, όπως το ότι ο άντρας είναι ο κουβαλητής του σπιτιού.
  2. Εξισωτικοί: Άντρες που αναζητούν μια πιο ισότιμη σχέση, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμοιβαιότητα και το μετρήσιμο πάρε-δώσε.
  3. Προοδευτικοί: Άνδρες που εργάζονται για την οικοδόμηση της ισότητας των φύλων και την ύπαρξη δικαιοσύνης στη σχέση τους μέσα από τον διάλογο και την τακτική επικοινωνία, προσαρμόζοντας το ποιος κάνει τι.

αρρενωπότητα
iStock

Τι σχέση έχει ο τύπος αρρενωπότητας με την ψυχική υγεία

«Ξεκινήσαμε να κατανοήσουμε πώς διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι αυτοί οι τύποι συνδέονταν με διαφορετικά οφέλη και προκλήσεις», λέει ο Δρ. Oliffe.

Για παράδειγμα, οι άνδρες που προωθούσαν ενεργά την ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική ευεξία. Από την άλλη, οι άνδρες που αμφισβητούσαν τα παραπάνω ιδανικά μπορεί να αντιμετώπιζαν απομόνωση ή κριτική από άλλους, κάτι που κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Άντρες της μεσαίας κατηγορίας εξακολουθούσαν να αγωνίζονται να κατανοήσουν την έννοια της επίτευξης της ισότητας των φύλων, μοιράζοντας τις οικιακές εργασίες 50-50.

«Αυτές οι αλλαγές και το άγχος έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δομές που επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανδρών. Αν και οι άνδρες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην προώθηση της ισότητας των φύλων, λίγα είναι γνωστά για το πώς οι νεότεροι δημιουργήσουν σχέσεις. Με αυτήν την έρευνα, ελπίζουμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς πιο υγιείς σχέσεις, που προάγουν την υγεία των ανδρών, των συντρόφων και των οικογενειών τους».

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ.

Πες τη γνώμη σου

Για να μοιραστεί τα ευρήματά της, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Men Building Intimate Partner Relationships, η οποία περιλαμβάνει 120 φωτογραφίες που υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες στη μελέτη.

«Υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν κάθε τύπο αρρενωπότητας και οι επισκέπτες καλούνται να κάνουν ένα κουίζ για να αποφασίσουν ποιες εικόνες ταιριάζουν σε κάθε τύπο. Προσκαλούμε τους επισκέπτες να μοιραστούν το πώς βλέπουν τον εαυτό τους και πώς οικοδομούν την ισότητα των φύλων στις συντροφικές τους σχέσεις», καταλήγει η Nina Gao, υπεύθυνη έρευνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.