Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΣΤΟΧΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Κυνηγάμε την ευτυχία στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή. Ίσως, όμως, αυτό που θα έπρεπε να αναζητούμε είναι η ικανοποίηση.

«Ως ψυχίατρος, σκέφτομαι συχνά τι σημαίνει ευτυχία και πώς μπορεί κάποιος να την πετύχει. Χιλιάδες συζητήσεις με ασθενείς που κυνηγούν την ευτυχία με έχουν διδάξει ότι το κυνήγι αυτό μπορεί να σου αποσπά την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο για μια καλύτερη ζωή – την ικανοποίηση». Τα λόγια του ψυχιάτρου και συγγραφέα Gregory Scott Brown θυμίζουν όσα είχε μοιραστεί μαζί μας ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, well-being coach & mentor, και δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού: ότι ήρθε η ώρα το κυνήγι της ευτυχίας να σταματήσει και να στραφούμε στην καλλιέργεια μας βαθύτερης αίσθησης ευημερίας.

Όμως, η ευτυχία (όπως και η λύπη) είναι ένα συναίσθημα, όχι μια υπαρξιακή κατάσταση. Και τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν. Δεν έχουν «φτιαχτεί» να διαρκούν για πάντα. «Το να θεωρείς ότι η ευτυχία είναι ο τελικός σκοπός σου είναι σαν να τρέχεις πίσω από έναν κινούμενο στόχο. Μάλιστα, μπορεί να νιώθεις περισσότερη θλίψη ή άγχος, επειδή θέτεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες», εξηγεί ο πρώτος.

Από την άλλη, η ικανοποίηση είναι μια υπαρξιακή κατάσταση και μπορείς να την εκπληρώσεις αποδεχόμενος αυτό που είσαι, αξιοποιώντας στο έπακρο ό,τι έχεις και με το να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον. «Συχνά ζητάω από τους ασθενείς μου να φανταστούν και να περιγράψουν πώς μπορεί να είναι μια “καλύτερη ζωή”. Συνήθως, συνειδητοποιούν ότι είναι μια ζωή που μπορούν να έχουν», συμπληρώνει.

Πώς μπορείς να βρεθείς κι εσύ στον δρόμο προς αυτήν τη ζωή; Οι συμβουλές του ειδικού μπορεί να σε βοηθήσουν.

Ξέχνα το κυνήγι της ευτυχίας. Στόχευσε στην ικανοποίηση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τα αισθήματα δεν είναι μόνιμα

Οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους δεν αντιδρούν υπερβολικά στα συναισθήματα που βιώνουν, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Εκτιμούν ότι έρχονται και παρέρχονται. Μια άσκηση που μπορείς να κάνεις στην περίπτωση αυτή είναι η παρακάτω:

Αναρωτήσου αν είσαι πεινασμένος ή θυμωμένος. Αν νιώθεις μοναξιά ή κούραση. Εάν βιώνεις κάτι από τα παραπάνω, τότε επίλεξε από τη λίστα αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο:

  • Απόλαυσε ένα θρεπτικό γεύμα.
  • Αν μπορείς, απομακρύνσου από την κατάσταση που σου προκαλεί άγχος.
  • Εφάρμοσε την μέθοδο αναπνοής 4-7-8 (εισπνέεις για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς για 7 δευτερόλεπτα, εκπνέεις για 8 δευτερόλεπτα).
  • Πήγαινε μια βόλτα για 10 λεπτά.
  • Γράψε τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.
  • Μίλα σε έναν φίλο.
  • Κάνε πράγματα που σε χαλαρώνουν.
  • Μάθε να προσαρμόζεσαι.

Η ζωή σπάνια εξελίσσεται ακριβώς όπως την έχεις σχεδιάσει και η προσαρμογή είναι μια ικανότητα που ωφελεί την ψυχική υγεία. Βέβαια, η προσαρμογή δεν συνεπάγεται την εγκατάλειψη των ονείρων και των στόχων σου. Στην ουσία, περιλαμβάνει την αξιοποίηση των εφοδίων που διαθέτεις αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος στη δημιουργία της ζωής που θες. Αυτό μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξεις μερικές συνήθειες.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ.

Φρόντισε τις σχέσεις σου

Όσον αφορά την ευημερία και την υγεία μας, οι φίλοι είναι τόσο απαραίτητοι όσο οι σωστές διατροφικές συνήθειες και ο καλός βραδινός ύπνος. Όμως, μην ξεχνάς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια σε εκείνους που θες να έχεις δίπλα σου. Οι διαπροσωπικές σου σχέσεις αποτελούν επένδυση για την υγεία σου και σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση.

Προσπάθησε να διώξεις τις ενοχές

Όλοι έχουμε πτυχές του παρελθόντος που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Αυτό, όμως, δεν γίνεται και το να ζούμε με τις ενοχές δεν ωφελεί την ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους επιλέγουν να μην ζουν παρέα με τις ενοχές. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεσαι πως δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς και να σκεφτείς τα μαθήματα που σου έχουν προσφέρει προηγούμενες εμπειρίες.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.