iStock

ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Πόσες ημέρες τον χρόνο αισθανόμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι; Μήπως ήρθε η ώρα το κυνήγι της ευτυχίας να σταματήσει και να στραφούμε στην καλλιέργεια μας βαθύτερης αίσθησης ευημερίας;

Είναι φυσιολογικό να μην αισθανόμαστε πάντα ευτυχισμένοι. Δεν χρειάζεται αυτό να μας ρίχνει την ψυχολογία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ευτυχία και η χαρά είναι έννοιες προσωρινές. Και ότι υπάρχει ένα συναίσθημα πολύ βαθύτερο, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας. Αυτό είναι η ευημερία.

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, well-being coach & mentor και δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού, πιστεύει ότι «η ευημερία και η ευτυχία είναι δύο έννοιες που περιγράφουν διαφορετικές καταστάσεις. Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα, το οποίο προκύπτει μέσα σε διαφορετικά πλαίσια και δεδομένα που εκτυλίσσονται στη ζωή μας. Η ευημερία δεν είναι συναίσθημα αλλά κάτι πιο “χειροπιαστό”. Είναι το αποτέλεσμα των καθημερινών δράσεων που επιλέγουμε, χτίζουμε, δημιουργούμε».

Αν εξετάσουμε πιο βαθιά την ευημερία, λέει, θα δούμε ότι εξαρτάται από φυσιο-λογικές παραμέτρους. Παραμέτρους δηλαδή που εμπλέκουν τόσο το φυσικό όσο και το πνευματικό επίπεδο. «Σώμα και νους τελικά αντανακλούν στον ψυχισμό μας».

Δώστε έμφαση στην ευημερία

Αναλύοντας τις έννοιες της ευτυχίας και της ευημερίας, συνειδητοποιεί κανείς ότι η ευημερία δεν εξαρτάται από τη διάθεση. Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει βαθιά θλίψη για ένα γεγονός; Το σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι ακόμα και εκείνες τις στιγμές μπορούμε να βιώσουμε μια αίσθηση ευημερίας, εάν υπάρχει βαθιά σύνδεση και υποστήριξη από σημαντικούς για εμάς ανθρώπους ή μια αίσθηση σύνδεσης με τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τον πόνο και τη δυστυχία μας με συμπόνια και καλοσύνη, να επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να υπάρχουν και να εκφράζονται, και να φροντίζουμε έμπρακτα τον εαυτό μας. Τότε η ευημερία μπορεί να συνυπάρξει με άλλα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε.

Επίσης, η ευημερία δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε χαρούμενοι όταν περνάμε χρόνο με τους φίλους ή την οικογένειά μας, και να έχουμε ευημερία επειδή υπάρχουν ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή μας. Έτσι, ακόμα και όταν δεν είμαστε με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, μπορούμε να αντλήσουμε αυτό το αίσθημα σύνδεσης, αγάπης και υποστήριξης, ως μέρος της εσωτερικής μας εμπειρίας ευημερίας.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ. Η ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ.

Η ευημερία απαιτεί χρόνο και υπομονή. Δεν θα επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την ευημερία με ένα βαθύ πηγάδι από όπου αντλούμε δύναμη ό,τι κι αν συμβαίνει. Για παράδειγμα, νιώθω χαρούμενη όταν παίρνω το αγαπημένο μου γλυκό από το ζαχαροπλαστείο, αλλά βιώνω την ευημερία όταν τρέφω τον οργανισμό μου με φαγητά που μακροπρόθεσμα θα μου προσφέρουν υγεία. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, αλλά με εξάσκηση και υπομονή θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς να την καλλιεργήσετε

Ο κ. Χαραντινιώτης λέει ότι για να ευημερούμε χρειάζεται να επιλέγουμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

ευημερία
Unsplash Louis Hansel

Για να βοηθήσουμε το σώμα και τον οργανισμό μας, προτρέπει να ακολουθούμε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου και να διατηρούμε μια ισορροπημένη ρουτίνα, η οποία να περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα και την ξεκούραση. Επίσης, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να επηρεάσει θετικά την ενέργεια και την υγεία μας. Σε ένα γενικότερο επίπεδο, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση. Ο κ. Χαραντινιώτης αναφέρει ότι είναι σημαντικό να περιποιούμαστε το σώμα μας, να το δυναμώνουμε, και να το βοηθάμε να παραμένει λειτουργικό.

Βέβαια, η έννοια της ευημερίας δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. «Για να ευημερούμε σε πνευματικό επίπεδο, χρειάζεται να ασχολούμαστε δημιουργικά με τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητές μας, να προσφέρουμε στο μυαλό μας ερεθίσματα που οξύνουν τη σκέψη και την αντίληψη, και να έχουμε χώρο στη ζωή μας για απόλαυση, παιχνίδι και ψυχαγωγία», επισημαίνει και τονίζει ότι είναι σημαντικό να καλλιεργούμε τις ικανότητές μας και να μορφωνόμαστε διαρκώς. Η αυτοβελτίωση, όπως λέει, φέρνει ευημερία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.