iStock

4 ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αν ψάχνετε ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη που θα μπορείτε να απολαμβάνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μια ζαχαροπλάστρια μάς δίνει τέσσερις εύκολες και γρήγορες συνταγές.

Τα γλυκά χωρίς ζάχαρη τα αγαπάμε λίγο περισσότερο, γιατί ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να μας φορτώνουν θερμίδες (και ενοχές) και δεν στερούνται καθόλου σε γεύση συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Η ζαχαροπλάστρια Εριφύλη Σεπεταδέλλη προτείνει 4 συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη, που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι εύκολες, γρήγορες και –το κυριότερο– πολύ γευστικές!

Γλυκό #1: Energy balls με σταφίδες

γλυκά χωρίς ζάχαρη
Εριφύλη Σεπεταδέλλη

Υλικά

  • 125 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας)
  • 63 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι (περίπου 3 κ.γ.) ή λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφού χτυπηθούν αρκετά, ρίχνουμε το λάδι με το μέλι, τα οποία έχουμε αναμείξει προηγουμένως σε ένα μπολάκι. Έπειτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ξύσμα, το γαρίφαλο, και την κανέλα. Χτυπάμε στον πολυκόφτη για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά μας.

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, αρχίζουμε να πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα οποία πρέπει να ζυγίζουν περίπου 20 γραμμάρια το καθένα. Για επικάλυψη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα από τριμμένο καρύδι με κανέλα και γαρίφαλο.

Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ένα μικρό ταψάκι πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Τα energy balls μας είναι έτοιμα!

Διατηρούνται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες και στην κατάψυξη για έναν μήνα.

Γλυκό #2: Μπάρες με βερίκοκα

γλυκά χωρίς ζάχαρη
Εριφύλη Σεπεταδέλλη

Υλικά

  • 100 γρ. βασιλικοί χουρμάδες
  • 100 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 1 κ.σ. κακάο
  • τριμμένα φουντούκια, κακάο ή φουντούκια με nibs σοκολάτας για επικάλυψη

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φουντούκια στον πολυκόφτη και αρχίζουμε να τα χτυπάμε. Έπειτα, προσθέτουμε τα βερίκοκα και στη συνέχεια τους χουρμάδες και τα σύκα. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα μπορούμε να την πιάνουμε. Μόλις είναι έτοιμο, μπορούμε να το κάνουμε μικρές μπάλες, μπάρες ή να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης με σχέδια.

Για τις μπάρες, απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι έτσι ώστε κάθε μπάρα να έχει πάχος 1,5 εκ. Υπολογίζουμε ότι θα φτιάξουμε περίπου 12 μικρές μπάρες. Αν προσθέσουμε και λίγο λάδι καρύδας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα και ως βάση για cheesecake.

Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες και στην κατάψυξη για έναν μήνα.

Γλυκό #3: Μπάρες Peanuts

γλυκά χωρίς ζάχαρη
Εριφύλη Σεπεταδέλλη

Υλικά

  • 195 γρ. peanuts, αλατισμένα ή ψημένα ανάλατα
  • 90 γρ. βασιλικοί χουρμάδες
  • 110 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 88 γρ. κακάο
  • 120 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη και χτυπάμε τα peanuts. Έπειτα, προσθέτουμε τα σύκα και τους χουρμάδες και στη συνέχεια το κακάο και το μέλι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Καθώς χτυπάμε, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό το οποίο βοηθάει στην ομογενοποίηση των υλικών μας.

Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, το απλώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί. Και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να δώσουμε στις μπάρες μας ό,τι σχήμα θέλουμε και αντίστοιχα, να βάλουμε τα υλικά που μας αρέσουν για την επικάλυψη.

Γλυκό #4: Σπιτική κρέμα φουντουκιού

κρέμα φουντουκιού
Εριφύλη Σεπεταδέλλη

Υλικά

  • 120 γρ. φουντούκια
  • 15 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 73 γρ. μέλι ή ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • 45 γρ. γάλα φυτικό

Εκτέλεση

Αρχικά, πολτοποιούμε τα φουντούκια στον πολυκόφτη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε το μείγμα για μερικά λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι η κρέμα φουντουκιού μας είναι έτοιμη μόλις η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του πολυκόφτη.

Βάζουμε την κρέμα μας σε βαζάκια και διατηρούμε στη συντήρηση για έως και δύο εβδομάδες.

Για τις συνταγές ευχαριστούμε τη ζαχαροπλάστρια Εριφύλη Σεπεταδέλλη.