AVOCADO TOAST ΜΕ ΑΒΓΟ ΚΑΙ SUPER FOODS ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ BRUNCH ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Απόλαυσε το πιο κρεμώδες avocado toast με αβγό και super foods, για brunch στο σπίτι γεμάτο γεύση και υγεία, έτοιμο σε 10 λεπτά με κόστος κάτω από 2€.
Ναι, στα αυτιά μου ηχεί το «είχες και στο χωριό σου;», αλλά πραγματικά το avocado toast είναι το αγαπημένο μου brunch στο σπίτι και θα το φτιάξω κάθε εβδομάδα. Είναι μια γρήγορη συνταγή αλλά προτιμώ να την κάνω τα Σαββατοκύριακα, ώστε να έχω τον χρόνο μου να απολαύσω τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα.
Το αβοκάντο έχει εξελιχθεί σε σταθερά κάθε λίστας για λαϊκή αγορά, μαζί με τα αβγά, τις ντομάτες και τα αγγουράκια. Δίνει μια κρεμώδη υφή και, σε συνδυασμό με το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι, γίνεται απλώς τέλειο. Προσθέτω λίγο μπούκοβο για μια ελαφριά πικάντικη νότα και γαρνίρω με κολοκυθόσπορο και τσία για έξτρα τραγανή υφή και θρεπτικά συστατικά.
Το τελικό άγγιγμα είναι ένα τηγανητό αβγό σε κάθε φέτα ψωμί, που δένει όλα τα υλικά μεταξύ τους και δίνει πρωτεΐνη για ενέργεια μέχρι το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι στο σπίτι το κόστος του avocado toast –ακόμα και με τα πιο ακριβά βιολογικά αβγά και προζυμένιο ψωμί από τον πιο fancy φούρνο– δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά μερίδα.
Tips από έναν avocado expert
- Σωστή επιλογή: Απόφυγε όσα αβοκάντο έχουν λεπτή, γυαλιστερή φλούδα. Προτίμησε όσα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και σκληρό περίβλημα.
- Γρήγορη ωρίμανση: Βάλε το αβοκάντο σε χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο ή μπανάνα. Τα φρούτα εκπέμπουν αιθυλένιο που επιταχύνει τη διαδικασία.
- Διατήρηση κομμένου αβοκάντο: Βάλε το κομμένο αβοκάντο σε ένα φαγητοδοχείο, πρόσθεσε νερό που να το σκεπάζει και ρίξε λίγες σταγόνες λεμόνι ή λάιμ για να μην μαυρίσει. Κλείσε καλά το τάπερ και βάλε στο ψυγείο.
- Σωστή αποθήκευση των ώριμων αβοκάντο: Κράτησε τα ώριμα αβοκάντο στο ψυγείο για 2–3 μέρες (ή και παραπάνω) για να επιβραδύνεις το πόσο γρήγορα θα μαυρίσουν.
Συνταγή για avocado toast με super foods
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
- 1 ώριμο αβοκάντο (περίπου 150 γρ.)
- ½ λεμόνι, για τον χυμό του και μια φέτα για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 1 κ.σ. σπόρους τσία
- 2 αβγά
- 4-5 φέτες αγγούρι
- 1 ραπανάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Κόβουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε σε μπολ με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις φέτες ψωμί.
Ρίχνουμε μπούκοβο, κολοκυθόσπορο και τσία.
Τηγανίζουμε τα αβγά και τοποθετούμε από ένα πάνω σε κάθε φέτα.
Γαρνίρουμε με ραπανάκι και αγγούρι.
Σερβίρουμε αμέσως, με μια φέτα λεμόνι στο πλάι.