iStock

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΒΓΟ ΠΟΣΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Απλό, ελαφρύ και απόλυτα ισορροπημένο. Τι είναι; Το αβγό ποσέ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να μάθεις πώς φτιάχνεται.

Το αβγό ποσέ είναι ένα από τα πιο απλά, αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικά, πιάτα. Πρόκειται για αβγό μάτι, αλλά βρασμένο, αντί για τηγανητό. Το αβγό μαγειρεύεται προσεκτικά, μέσα σε νερό που σιγοβράζει, κρατώντας το σχήμα του, ώσπου να δέσει το ασπράδι γύρω από τον κρόκο, χωρίς να τον σφίξει.
Το αποτέλεσμα; Ένα αβγό με ασπράδι σταθερό και απαλό, και κρόκο ρευστό και λαχταριστό που σπάει με το πιρούνι.

Για να πετύχουμε το ιδανικό αβγό ποσέ, δεν χρειαζόμαστε τίποτα περίπλοκο – μόνο μερικά απλά σκεύη και εργαλεία που βοηθούν στη σωστή θερμοκρασία, στο σωστό βράσιμο, στο καθαρό σχήμα και στο εύκολο σερβίρισμα.

Τι σκεύη θα χρειαστούμε για το τέλειο αβγό ποσέ;

  • Μικρή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ιδανικά με διάμετρο 20-24 εκ. Και με αρκετό βάθος, ώστε το αβγό να βυθιστεί πλήρως στο νερό, αλλά και να μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα το νερό.
  • Τρυπητή κουτάλα, για να βγάζουμε το αβγό απαλά χωρίς να σπάσει και ταυτόχρονα να στραγγίζει σωστά.
  • Μικρό μπολάκι ή φλιτζανάκι. Σπάμε εκεί μέσα το αβγό πριν το ρίξουμε στο νερό για πιο ελεγχόμενη τοποθέτηση και καλύτερο σχήμα.
  • Θερμόμετρο μαγειρικής (προαιρετικά, αλλά είναι χρήσιμο)
  • Σύρμα για τη «δίνη». Η μέθοδος με τη δίνη, απαιτεί ιδανικά σύρμα με το οποίο ανακατεύουμε απαλά το νερό μέχρι να σχηματιστεί δίνη, μέσα στην οποία ρίχνουμε το αβγό.
  • Χαρτί κουζίνας ή μικρή σχάρα για να στραγγίξει το αβγό μετά το μαγείρεμα και να μην έχει νερό στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.
  • Μεμβράνη τροφίμων και σπάγκος σε περίπτωση που επιλέξουμε την «εύκολη» εκδοχή με το πουγκί (που θα δούμε παρακάτω), αυτά τα δύο αντικαθιστούν τη δίνη και εξασφαλίζουν σταθερό αποτέλεσμα.
  • Υπάρχουν και ειδικά καλουπάκια σιλικόνης ή μεταλλικά ποσεράκια που μπαίνουν απευθείας στο νερό ή στον ατμό και τα αβγά ποσέ γίνονται εύκολα και γρήγορα. Αυτά βολεύουν πολύ αν φτιάχνουμε αβγά ποσέ συχνά ή αν θέλουμε να φτιάξουμε πολλές μερίδες.
ποσέ αβγό
Tα μεταλλικά ποσεράκια βολεύουν πολύ αν φτιάχνουμε αβγά ποσέ συχνά ή αν θέλουμε να φτιάξουμε πολλές μερίδες. iStock
Poaching fresh eggs in a pan of water in an authentic kitchen environment. Four eggs part way through being cooked.

Ποια είναι τα μυστικά τη επιτυχίας του αβγού ποσέ;

Ενώ φαινομενικά ένα αβγό ποσέ δείχνει εύκολο, η αλήθεια είναι ότι θέλει εξάσκηση για να το πετύχεις τέλειο, αφού εύκολα μπορεί να σου διαλυθεί μέσα στο νερό ή να παραβράσει. Η μέθοδος για να το πετύχεις με τον κλασικό τρόπο απαιτεί συγκεκριμένη τεχνική και μικρά μυστικά.

  • Καταρχάς δουλεύουμε με πολύ φρέσκα αβγά που το ασπράδι τους στέκεται σωστά, είναι πιο σφιχτό και αγκαλιάζει τον κρόκο προστατεύοντάς τον καλύτερα.
  • Καλό είναι να έχουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ώστε να μετράμε την θερμοκρασία του νερού, η οποία ιδανικά θέλουμε να βρίσκεται περίπου στους 85-90°C, να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες, αλλά όχι έντονο βρασμό και πολύ κινητικότητα στο νερό, γιατί το αβγό δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το σχήμα του.
  • Το ξίδι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι ανά λίτρο νερού. Αυτό βοηθά το ασπράδι να σταθεροποιηθεί καλύτερα.
  • Ένα μικρό σουρωτήρι για τους τελειομανείς! Σπάμε το αβγό σε μικρό μεταλλικό σουρωτήρι για να φύγει το πολύ ρευστό ασπράδι. Έπειτα, το ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στη δίνη, στο νερό που σιγοβράζει. Έτσι αποφεύγουμε τις «ουρίτσες» του ασπραδιού και το σχήμα του αβγού γίνεται πιο συμπαγές και όμορφο.
  • Η δίνη. Θέλουμε να σχηματιστεί δίνη στο νερό, ώστε εκεί μέσα να ρίξουμε το αβγό και να διατηρήσει το σχήμα του όσο μαγειρεύεται αυτά τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε απαλά το νερό ώστε να σχηματίσει δίνη και ρίχνουμε το αβγό στο κέντρο. Έτσι, τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του.
  • Αν θέλουμε τέλειο σχήμα, σπάμε πρώτα το αυγό σε μικρό μπολάκι ή φλιτζανάκι και το ρίχνουμε προσεκτικά στη δίνη.
  • Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Για ρευστό κρόκο υπολογίζουμε 2½-3 λεπτά, ενώ για πιο δεμένο κρόκο 3½-4 λεπτά.
  • Σωστό στράγγισμα. Βγάζουμε το αβγό από το νερό με τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να φύγει το περιττό νερό.
αβγό ποσέ
Το σωστό στράγγισμα είναι το μυστικό για τέλειο αβγό ποσέ. iStock
Cooking poached eggs. The egg is pulled out of the water with a slotted spoon.

Σημείωσε τα παρακάτω κόλπα

Αν η δίνη μάς κάνει τη ζωή δύσκολη, υπάρχει λύση!

Μπορούμε να ψήσουμε το αβγό μέσα σε αυτοσχέδιο πουγκάκι. Κόβουμε ένα κομμάτι μεμβράνης, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το στρώνουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι. Σπάμε μέσα το αβγό, κλείνουμε τη μεμβράνη στρίβοντάς τη ώστε να γίνει πουγκί, και τη δένουμε με σπάγκο. Ρίχνουμε το πουγκί σε νερό που σιγοβράζει για 3-4 λεπτά.

Αφαιρούμε, κόβουμε τη μεμβράνη και έχουμε τέλειο αβγό ποσέ με καθαρό σχήμα.

Υπάρχουν επίσης ειδικά σκεύη από σιλικόνη ή μεταλλικά που μπορούμε να προμηθευτούμε. Υπάρχει και η επιλογή του φούρνου, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε πολλά αβγά ταυτόχρονα. Είναι λίγο διαφορετικό σε υφή, αλλά πρακτικό και με σίγουρο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιούμε σκεύος για μάφιν, βάζουμε 1 κ.σ. νερό και 1 αβγό σε κάθε θήκη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά.

Πώς σερβίρουμε το αβγό ποσέ

Το αβγό ποσέ είναι εξαιρετικά ευέλικτο και τρώγεται ευχάριστα και σκέτο με λίγο ψωμί ή αβοκάντο.

αβγό ποσέ
Το αβγό ποσέ ταιριάζει τέλεια με αβοκάντο και ψημένο ψωμί. iStock
Το αβγό ποσέ ταιριάζει τέλεια με αβοκάντο και ψημένο ψωμί.

Για πιο ιδιαίτερες καταστάσεις, μπορούμε να το σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, bagel ή μπριός με λίγο βούτυρο ή άλειμμα αβοκάντο (δοκίμασε αυτή τη συνταγή για το πιο γρήγορο άλειμμα αβοκάντο) και καπνιστό σολομό ή ένα καλό ζαμπόν ή μπέικον.

Μπορούμε να το σερβίρουμε σε μια σαλάτα, όπως για παράδειγμα με σπανάκι και αβοκάντο ή με ψητά σπαράγγια ή λίγο σοταρισμένο σπανάκι που ταιριάζει ωραία.

σπανάκι αβγό ποσέ
Μπορούμε να το σερβίρουμε το ποσέ αβγό σε μια σαλάτα, π.χ. με σπανάκι. iStock
Overhead, close-up shot of a dish of eggs Benedict with wilted baby spinach leaves. Colour, horizontal with some copy space. Το αβγό Please see my others pictures in this series for more.

Μπαίνει και πάνω σε ριζότο ή σούπες βελουτέ όπως μια ωραία πατατόσουπα.

αβγό ποσέ
Tα αβγά ποσέ είναι ιδανικά για brunch και χρησιμοποιούνται στο εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο Eggs Benedict. iStock
Tα αβγά ποσέ είναι ιδανικά για brunch και χρησιμοποιούνται στο εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο Eggs Benedict.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι τα αβγά ποσέ είναι απαραίτητο στέλεχος στα κλασικά Eggs Benedict με σάλτσα hollandaise και ζαμπόν, που είναι πολύ μα πολύ δημοφιλές και απολαυστικό brunch!