ΕΥΚΟΛΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Σε αυτή τη σαλάτα με γαρίδες, τη μεγάλη διαφορά κάνει το μαρινάρισμα σε ινδικά μπαχαρικά.
Η συγκεκριμένη σαλάτα με γαρίδες, τις οποίες έχουμε μαρινάρει σε ινδικά μπαχαρικά, είναι ένα κυρίως γεύμα ισορροπημένο, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μπορούμε να την απολαύσουμε κρύα ή και όταν οι γαρίδες είναι ζεστές, αμέσως μόλις ολοκληρώσουμε την παρασκευή τους.
Χρησιμοποιούμε πράσινα baby φύλλα σαλατικών, όπως η μουστάρδα, το kale, το σπανάκι, η ρόκα κ.ά. Μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα, ανάμεικτα πακέτα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, είτε να φτιάξουμε δικούς μας συνδυασμούς.
Ο ανανάς –ένα φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και καταστέλλει τις φλεγμονές– δροσίζει τη σαλάτα και κουμπώνει τέλεια με το εξωτικό της προφίλ.
Το ντρέσινγκ είναι απλό και ελαφρύ. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε, όπως ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, ο κόλιανδρος και η κανέλα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό μας.
Συνταγή για σαλάτα με γαρίδες και ινδικά μπαχαρικά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
Για τις γαρίδες
- 300 γρ. γαριδοουρές μεγάλες (περίπου 15 τμχ), καθαρισμένες
- 2 κ.σ. gin (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσίπουρο)
- 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
- 2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο
- ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- ¼ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
- ¼ κ.γ. κουρκουμάς
- 1/8 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
- 100 γρ. ανάμεικτα φύλλα για σαλάτα
- 160 γρ. ανανάς, κομμένος σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος)
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.σ. φιστίκια αραχίδες, ψιλοκομμένα
- ¼ κούπας φύλλα κόλιανδρου
- χυμός από 1 λάιμ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να μαρινάρουμε τις γαρίδες. Το μείγμα μας θα είναι σαν μια πηχτή, αρωματική πάστα.
Προσθέτουμε στο μπολ τις γαρίδες και τις αλείφουμε με αυτή την πάστα. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να το κάνουμε και από το προηγούμενο βράδυ).
Φυλάμε 1 κουταλιά της σούπας από τον χυμό λάιμ. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον υπόλοιπο χυμό λάιμ και λίγο αλάτι, κατά βούληση.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις ψήνουμε για περίπου 2-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη 1 κ.σ. χυμό λάιμ, ανακατεύοντας.
Βάζουμε τα φύλλα που χρησιμοποιούμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τα φύλλα κόλιανδρου, το αβοκάντο και τον ανανά. Προσθέτουμε το dressing και ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε από πάνω τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια. Μπορούμε αν θέλουμε να συνδυάσουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες και με ρύζι basmati.