Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΟ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Ήξερες ότι ένας από τους πιο εύκολους και απολαυστικούς τρόπους για να μαγειρέψεις το χταπόδι είναι να το βάλεις στον φούρνο; Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με λίγα υλικά ετοιμάζεις ένα νηστίσιμο, πρωτότυπο και –κυρίως– νόστιμο γεύμα.

Το σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι να βρούμε ένα ωραίο μεγάλο χταπόδι, ιδανικά φρέσκο, αλλά γίνεται και με κατεψυγμένο (εφόσον πρώτα το αποψύξουμε σωστά).

Αν πάρουμε φρέσκο χταπόδι, μπορούμε να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να μας το καθαρίσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να σας το κόψει σε πλοκάμια, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συνταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κόψιμο του χταποδιού δεν είναι δύσκολο.

Θυμόμαστε πάντα ότι το χταπόδι –ειδικά το φρέσκο– περιέχει πολύ νερό και αλάτι, οπότε δεν θέλει πολλά υγρά στο μαγείρεμα. Βγάζει τα δικά του, που είναι και αλατισμένα, γι’ αυτό προσέχουμε και πόσο αλάτι προσθέτουμε.

χταπόδι
Καρολίνα Δωρίτη

Το χταπόδι στον φούρνο το κάνουμε λεμονάτο. Το αρωματίζουμε με σκόρδο, θυμάρι φρέσκο, δάφνη και ρίγανη. Το ψήνουμε στη γάστρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν στεγνώνει και γίνεται ωραίο και μαλακό. Στο τέλος μόνο ανοίγουμε τη γάστρα, για να πάρει λίγο χρώμα και να καραμελώσουν οι πατάτες.

Συνταγή για χταπόδι στον φούρνο με πατάτες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 70 λεπτά
  • Gluten-free

χταπόδι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνη
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
  • 50 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.

χταπόδι
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.

γάστρα
Καρολίνα Δωρίτη

Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.

Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.

χταπόδι στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη