ΦΟΥΡΝΙΣΕ BABY ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ
Αυτή η δροσερή πατατοσαλάτα με τραγανές baby πατάτες, γιαούρτι και λαχανικά είναι ιδανική για ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό.
Η πατατοσαλάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μου συνοδευτικά, όμως στην εκδοχή που ακολουθεί μετατρέπεται εύκολα σε ένα πλήρες, ελαφρύ και ιδιαίτερα γευστικό πιάτο. Αντί για τις συνηθισμένες βραστές πατάτες, χρησιμοποιώ baby πατάτες που πρώτα τις βράζω, μετά τις πιέζω με ποτήρι ώστε να γίνουν σαν τσακιστές και στη συνέχεια τις ψήνω στον φούρνο για να γίνουν τραγανές εξωτερικά ενώ θα μείνουν μαλακές μέσα.
Ο συνδυασμός τους με μια δροσερή σος γιαουρτιού και τραγανά λαχανικά όπως καρότο και πιπεριά προσφέρει μια ισορροπημένη πατατοσαλάτα, ιδανική για όλες τις εποχές.
Tips για τέλεια πατατοσαλάτα
- Επιλέγουμε baby πατάτες ίδιου μεγέθους, ώστε να βράσουν ομοιόμορφα. Αν έχουμε μερικές πιο μεγάλες, τις κόβουμε στη μέση.
- Τις πιέζουμε ελαφρά –όχι μέχρι να λιώσουν– για να αποκτήσουν τραγανή υφή στο ψήσιμο.
- Αν θέλουμε περισσότερη πρωτεΐνη, μπορούμε να προσθέσουμε τόνο, κοτόπουλο, βραστά αβγά ή ρεβίθια.
- Η πατατοσαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες, αλλά ιδανικά την τρώμε φρέσκια, για καλύτερη υφή στις πατάτες.
- Απολαμβάνουμε τη σαλάτα είτε ως συνοδευτικό είτε ως ελαφρύ κυρίως γεύμα – είναι ό,τι πρέπει για ταπεράκι για το γραφείο.
Συνταγή για πατατοσαλάτα με ψητές baby πατάτες, γιαούρτι και λαχανικά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 4 μερίδες
- 800 γρ. πατάτες baby, καλά πλυμένες
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε στικς
- 1/2 ματσάκι μαΐντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. ξύδι ή χυμός λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Βράζουμε τις baby πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με τη βάση ενός ποτηριού τις πιέζουμε απαλά ώστε να «σπάσουν» και να πλατύνουν ελαφρώς. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ξύδι ή λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά και τον μαΐντανό.
Μόλις οι πατάτες κρυώσουν ελαφρώς, τις προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν από τη σάλτσα. Σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή ή κρύα, κατά προτίμηση την ίδια μέρα.