Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΨΗΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ – ΕΝΑ COMFORT ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Απόλαυσε ριγκατόνι με βελούδινη σάλτσα ψητής κολοκύθας και μπλε τυρί. Ένα comfort πιάτο με φθινοπωρινή γεύση, γεμάτο ισορροπία και θρεπτικά στοιχεία.

Με το που μπαίνει το φθινόπωρο, ψάχνω πάντα νέους τρόπους να δώσω στα ζυμαρικά μου μια πιο γήινη και ζεστή διάσταση. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα αυτή την περίοδο είναι τα ριγκατόνι με σάλτσα από ψητή κολοκύθα. Η κολοκύθα αποκτά όταν ψήνεται μια φυσική γλυκύτητα και βελούδινη υφή που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά ιδανικά. Για να ισορροπήσω τη γλύκα, επιλέγω μπλε τυρί σε κύβους, που δίνει μια αλμυρή και πικάντικη ένταση, απογειώνοντας το αποτέλεσμα. Πασπαλίζω από πάνω λίγη τριμμένη παρμεζάνα, μπούκοβο για μια πικάντικη νότα και σπόρους που χαρίζουν τραγανή υφή. Είναι ένα πιάτο απλό στη σύλληψη, αλλά γεμάτο χαρακτήρα και αρμονία.

Από διατροφική άποψη, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και όρασης. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού. Το μπλε τυρί και η παρμεζάνα προσφέρουν –εκτός από γεύση– και πρωτεΐνη και ασβέστιο, απαραίτητα για τα οστά και τους μυς, ενώ οι σπόροι είναι καλή πηγή «καλών» λιπαρών και μαγνησίου. Συνδυάζοντας όλα αυτά, απολαμβάνω ένα πιάτο που δεν είναι μόνο γευστικά πλούσιο, αλλά και θρεπτικά ισορροπημένο. Είναι ακριβώς η απόδειξη ότι το comfort food μπορεί να είναι και ωφέλιμο.

Tips:

  • Μη φοβάσαι να μεταχειριστείς ολόκληρη κολοκύθα! Κόβεται πολύ εύκολα, όπως ένα καρπούζι, και ξεφλουδίζεται με ένα πίλερ λαχανικών.
  • Από σπόρους, μπορείς να διαλέξεις ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους.

Συνταγή για ριγκατόνι με σάλτσα από ψητή κολοκύθα και μπλε τυρί

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά

ριγκατόνι με ψητή κολοκύθα και μπλε τυρί
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400 γρ. ριγκατόνι
  • 600 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (150 γρ.), ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (10 γρ.), ψιλοκομμένες
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. μπλε τυρί, σε κύβους
  • 100 γρ. ( 50+50 γρ.) παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. σπόροι (30 γρ.)
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (ή περισσότερο, αναλόγως την ένταση που θέλουμε)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Απλώνουμε την κολοκύθα σε ταψί, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ριγκατόνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό βρασίματος.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Ρίχνουμε την ψητή κολοκύθα στο τηγάνι και με το πίσω μέρος μιας κουτάλας ή με ραβδομπλέντερ τη λιώνουμε, μέχρι να γίνει κρεμώδης σάλτσα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη μισή παρμεζάνα (50 γρ.). Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό βρασίματος των ζυμαρικών.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ριγκατόνι μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τους κύβους μπλε τυριού, ώστε να λιώσουν ελαφρά με τη θερμότητα των ζυμαρικών.

Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, μπούκοβο και σπόρους για τραγανή υφή.

Σερβίρουμε αμέσως.