Καρολίνα Δωρίτη

ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα ριγκατόνι με γκοργκοντζόλα και αχλάδι είναι λίγα, αλλά πραγματικά πολύ πλούσια σε γεύση.

Τα ριγκατόνι με γκοργκοντζόλα και αχλάδι δεν τα λες light πιάτο, αλλά τα λιπαρά του τα αξίζει και με το παραπάνω! Το αχλάδι δένει φανταστικά με το τυρί γκοργκοντζόλα και το δενδρολίβανο δίνει το κάτι παραπάνω σε αυτή την υπέροχη και γρήγορη συνταγή.

Όταν σερβίρουμε, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε από πάνω κάποιο τριμμένο τυρί (σας παρακαλώ να με ακούσετε!), αλλά μπορούμε να ρίξουμε καρύδια, χοντροκομμένα ή τριμμένα, ή απλά λίγο μαϊντανό και πιπέρι μαύρο, πού εμένα μου αρκούν.

Τα λίγα υλικά που απαιτούνται για να γίνει αυτό το πιάτο τού δίνουν τόσο πλούσια και γεμάτη γεύση, που πραγματικά δεν χρειάζεται πολλά-πολλά. Εκείνο που χρειάζεται είναι να το σερβίρουμε ζεστό και να το απολαύσουμε αμέσως!

Σημαντική σημείωση: Τα αχλάδια να είναι λίγο σκληρά, δηλαδή όχι πολύ ώριμα, το δενδρολίβανο φρέσκο, η γκοργκοντζόλα καλής ποιότητας και τα ζυμαρικά μας al dente.

Συνταγή για ριγκατόνι με γκοργκοντζόλα και αχλάδι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegatarian

ριγκατόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250 γρ. ριγκατόνι
  • 2 αχλάδια (όχι πολύ μαλακά)
  • 1 ½ κ.σ. βούτυρο
  • 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
  • ½ σφηνάκι κονιάκ
  • 80 ml κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος ή τριμμένο καρύδι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φυλάμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες (μπορούμε να το κάνουμε σε μαντολίνο) και στη συνέχεια σε μικρότερα ακανόνιστα κομμάτια. Μου αρέσει να κρατάω τη φλούδα, γιατί δίνει επιπλέον άρωμα και υφή, αλλά μπορείτε να την αφαιρέσετε, αν προτιμάτε.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το αχλάδι και το δενδρολίβανο.

σοτάρισμα
Καρολίνα Δωρίτη

Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας, να πάρει χρώμα το αχλάδι και να αρωματίσει το δενδρολίβανο. Σβήνουμε με το κονιάκ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα.

Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα. Αν η σάλτσα μας έχει σφίξει πολύ ή έχει κρυώσει και θέλουμε να την επαναφέρουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν (κουταλιά-κουταλιά), ανακατεύοντας πάνω σε χαμηλή φωτιά.

ριγκατόνι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι, αλάτι αν χρειάζεται (γενικά η γκοργκοντζόλα είναι αλμυρή), λίγο μαϊντανό ή καρύδια και σερβίρουμε αμέσως.