ΦΤΙΑΞΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΙΡΙΑΝΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ
Μυρωδάτο κοτόπουλο μπιριάνι στο πιάτο σας, από το βιβλίο του Βαγγέλη «Δρίσκα Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία» (Εκδόσεις Πατάκη).
Το μπιριάνι είναι ένα θρυλικό πιάτο της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, το οποίο προέρχεται από την περσική κουζίνα και καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα ακόμα και στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές. Το φτιάχνουν με διαφορετικά είδη κρέατος, ανάλογα με την περιοχή: με κοτόπουλο, αρνί ή μοσχαράκι, ακόμα και με ψάρι ή γαρίδες. Στην Ινδία μόνο υπάρχουν πάνω από 20 παραλλαγές του, ανάλογα με το μείγμα των μπαχαρικών –σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν περισσότερα από 30– και τα είδη των συνοδευτικών.
Το μυστικό της νοστιμιάς είναι το μαρινάρισμα του κρέατος σε γιαούρτι, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μοσχαρίσιο ή αρνίσιο, και το σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή ένταση, ώστε να μελώσουν τα υλικά και να δώσουν το μάξιμουμ των γεύσεών τους.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι από τη Σρι Λάνκα και είναι από τις πιο αρωματικές εκδοχές του περίφημου αυτού πιάτου. Το σερβίρουν απαραίτητα σε κάθε σπίτι, σε οικογενειακές και θρησκευτικές γιορτές.
Συνταγή για κοτόπουλο μπιριάνι
Υλικά για 6 μερίδες
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 5 κόκκοι μπαχάρι, σπασμένο
- 5 σποράκια κάρδαμο, σπασμένο
- 3 γαρίφαλα, σπασμένα
- ½ κ.γ. πικάντικη πάπρικα σκόνη
- 100 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 ξύλα κανέλας
- ¼ γρ. σαφράν σκόνη ή ίνες
- 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. πατάτες, ψιλοκομμένες
- ½ λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- αλάτι
- 1 ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- 500 γρ. ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, το μπαχάρι, το κάρδαμο, τα γαρίφαλα και την πάπρικα. Ανακατέψτε και αφήστε τα για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάλτε στην κατσαρόλα 3-4 κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή ένταση για 15 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίξτε 4 κουταλιές βούτυρο, τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατέψτε και συνεχίστε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Βάλτε στην κατσαρόλα την κανέλα, το σαφράν, τις ντομάτες και τις πατάτες. Προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου, αλατίστε και μαγειρέψτε για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση.
Ξεπλύνετε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και μουλιάστε το σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος του κοτόπουλου, στραγγίστε το ρύζι και ρίξτε το στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, ώσπου να στεγνώσει το ρύζι.
Προσθέστε το βούτυρο που περίσσεψε, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρετε σε ένα μεγάλο σκεύος.
Με τον ίδιο τρόπο, μαγειρέψτε το μπιριάνι με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας, προσαρμόζοντας αντίστοιχα τους χρόνους μαγειρέματος. Σε πολλές περιοχές συνοδεύουν το μπιριάνι με έξτρα τηγανητό κρεμμύδι, βραστά αβγά και κολοκυθάκια τουρσί.