ΦΤΙΑΞΕ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΜΠΙΣΚΟΤΟΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ»
Λαχταριστές μπισκοτομπάρες εμπνευσμένες από τη Μόνικα και τον Ρίτσαρντ στη σειρά «Friends». Μάθε πώς θα φτιάξεις τη δική σου εκδοχή με σοκολάτα, καραμέλα και «μουστάκια» μαρέγκας!
Σου έχει τύχει να βλέπεις στην τηλεόραση μια σειρά και να λαχταράς να γευτείς ό,τι απολαμβάνουν οι ήρωες; Πιθανότατα, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά δημοφιλή τα βιβλία με σχετικές συνταγές, ή με συνταγές που είναι εμπνευσμένες από συγκεκριμένα επεισόδια. Ένα από αυτά είναι το FRIENDS: Central Perk - Οι αυθεντικές συνταγές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά τη συνταγή για χοτ ντογκ σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές, ας δούμε κάτι γλυκό, τις μπισκοτομπάρες με «μουστάκια» μαρέγκας.
Η συνταγή για τις μπισκοτομπάρες παραπέμπει στο 20ό επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς και συγκεκριμένα τον Ρίτσαρντ, τον μουστακαλή φίλο της Μόνικα, με τον οποίο είχε μια κάποια διαφορά ηλικίας.
Στο επεισόδιο αυτό, που έχει τίτλο «Αυτό με τον Φωνακλά», ο Τζόι και ο Τσάντλερ έχουν πάθει εμμονή με τον Ρίτσαρντ. Ο Τσάντλερ αφήνει ένα γελοίο μουστάκι για να του μοιάσει, ενώ ο Τζόι αρχίζει ξαφνικά να καπνίζει πούρα επειδή το κάνει ο Ρίτσαρντ.
Η αλήθεια είναι πως η Μόνικα αρχίζει να ζηλεύει λίγο, καθώς οι φίλοι της περνούν περισσότερο χρόνο με τον Ρίτσαρντ παρά με εκείνη, έτσι λοιπόν αποφασίζει να ετοιμάσει ένα μοναδικό επιδόρπιο με έμπνευση και «όψη» Ρίτσαρντ για να κερδίσει τις εντυπώσεις!
Συνταγή για μπισκοτομπάρες με «μουστάκια» μαρέγκας
- Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
- Χρόνος παρασκευής: 2 έως 3 ώρες, και επιπλέον 8 ώρες χρόνος αναμονής
Υλικά για 12 μπισκοτομπάρες
Για την μπισκοτένια βάση
- 1½ φλ. θρυμματισμένα μπισκότα
- ¼ φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, και επιπλέον 1 κ.σ.
- ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¹⁄8 κ.γλ. αλάτι
- 1 δόση ζεστή γέμιση καραμέλας
Για την γκανάς
- 2 φλ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας (60% κακάο)
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γλ. ανάλατο βούτυρο
Για τα «μουστάκια» μαρέγκας
- 3 μεγάλα ασπράδια αυγών
- ½ φλ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, και επιπλέον 2 κ.σ.
Εκτέλεση
Για την μπισκοτένια βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί (23x23 εκ.) και τοποθετούμε 2 φύλλα από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, έτσι ώστε να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά του σκεύους.
Σε μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
Πιέζουμε σφιχτά την μπισκοτένια βάση μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει ελαφρώς μέσα στο ταψί και επάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. Επίσης, αφήνουμε αναμμένο τον φούρνο στους 180° C.
Σκεπάζουμε την κρύα μπισκοτένια βάση με τη γέμιση καραμέλας. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει η καραμέλα.
Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά, πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε την γκανάς.
Για την γκανάς
Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας σε μεσαίο μπολ.
Σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ή σε γυάλινο δοχείο, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση. Περιχύνουμε τις σταγόνες σοκολάτας με τη ζεστή κρέμα και αφήνουμε για 3 λεπτά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, έως ότου προκύψει μια παχύρρευστη πλούσια γκανάς.
Ρίχνουμε την γκανάς επάνω στην τραγανή μπισκοτένια βάση και την καραμέλα. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε το γλυκό να σφίξει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Χαράσσουμε περιμετρικά το γλυκό και τοποθετούμε μία επιφάνεια κοπής ή έναν δίσκο επάνω στο ταψί. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και ξεφορμάρουμε.
Τοποθετούμε μία επιφάνεια κοπής στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος επάνω στην μπισκοτένια βάση και γυρίζουμε ξανά το γλυκό στη σωστή πλευρά.
Κόβουμε το γλυκό στη μέση και έπειτα σε 12 μπισκοτομπάρες. Βάζουμε τις μπάρες στο ψυγείο σε κλειστό σκεύος.
Για τα «μουστάκια» μαρέγκας
Σε μεγάλο μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι ή στο μπολ του μίξερ πάγκου με το εξάρτημα του αναδευτήρα χτυπάμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη σε αφράτη σφιχτή μαρέγκα.
Τοποθετούμε το μπολ με τη μαρέγκα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, φροντίζοντας ώστε να εφαρμόζει πολύ καλά. Χτυπάμε τη μαρέγκα, έως ότου η θερμοκρασία της φτάσει τους 70° C. Βάζουμε ξανά το μπολ στο μίξερ και χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Με μια σπάτουλα βάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ νούμερο 30 σε σχήμα αστεράκι.
Γαρνίρουμε κάθε μπισκοτομπάρα με «μουστάκια» μαρέγκας.
Μεταφέρουμε τις μπισκοτομπάρες σε ταψί, επάνω σε πυρίμαχη επιφάνεια. Καψαλίζουμε ελαφρώς τα «μουστάκια» με φλόγιστρο, προσέχοντας να μη λιώσει η μαρέγκα, και σερβίρουμε αμέσως!
Μπορούμε να διατηρήσουμε τις μπισκοτομπάρες για 2 έως 3 ημέρες σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο.