ΠΑΝΕΥΚΟΛΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ – ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ, ΝΤΙΠ Ή ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
Δεν έχεις ψωμί αλλά θες κάτι να συνοδεύσει το φαγητό σου ή να τυλίξεις ένα σπιτικό σουβλάκι; Αυτές οι απλές πίτες φτιάχνονται στο τηγάνι με λίγα υλικά, χωρίς μαγιά, και είναι ιδανικές για κάθε περίσταση, από ντιπ μέχρι σάντουιτς.
Αυτές οι πίτες είναι από τις αγαπημένες μου. Φτιάχνονται πανεύκολα και πολύ γρήγορα, χωρίς μαγιά – μόνο με γιαούρτι, αλεύρι και λίγο λάδι. Ψήνονται σε στεγνό τηγάνι μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς φούρνο και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Είναι η ιδανική λύση όταν θέλουμε κάτι να συνοδεύσει το φαγητό μας και δεν έχουμε φρέσκο ψωμί.
Μπορούμε να προσαρμόσουμε το μέγεθός τους ανάλογα με τη χρήση: μεγαλύτερες πίτες για σουβλάκια ή σάντουιτς, μικρότερες για συνοδευτικό σε ντιπ ή άλλους μεζέδες. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μέσα στη ζύμη και μυρωδικά, όπως θυμάρι ή λίγο σκόρδο, για έξτρα άρωμα και γεύση.
Γρήγορες πίτες με γιαούρτι, χωρίς μαγιά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 8 μέτριες πίτες
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ζύμωμα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και ζυμώνουμε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να είναι λεία, μαλακιά και να μην κολλάει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια με τα οποία σχηματίζουμε μπάλες.
Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με πλάστη, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας στρογγυλές πιτούλες πάχους 3 με 5 χιλιοστά.
Ζεσταίνουμε ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χωρίς να προσθέσουμε καθόλου λάδι, ψήνουμε μία μία τις πίτες, για περίπου 1 με 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να μην καίγονται οι πίτες.
Τρώγονται ζεστές ή κρύες.