Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΑ

Το να φτιάξεις πατατάκια στο σπίτι με ανγά υλικά όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και πιο υγιεινό από κάθε άλλη επιλογή.

Το να φτιάξεις πατατάκια στο σπίτι είναι τόσο απλό όσο το ποπ κορν. Πατατάκια καλύτερα από οποιαδήποτε αγοραστά έχεις δοκιμάσει ποτέ! Τραγανά, με ελάχιστα απλά και αγνά υλικά, τηγανισμένα σε σωστό λάδι, με σωστό αλάτι και φυσικά χωρίς κανένα συντηρητικό.

Τα σπιτικά πατατάκια γίνονται εύκολα και γρήγορα και πετυχαίνουν πάντα, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα. Απαραίτητο εργαλείο για να τα πετύχουμε τέλεια είναι ένα μαντολίνο, το οποίο θα μας βοηθήσει να κόψουμε τις πατάτες πολύ λεπτές και ομοιόμορφες (στο ίδιο πάχος). Αν έχουμε μαντολίνο με σκάλες που ρυθμίζουν το πάχος, θέλουμε να επιλέξουμε ένα πολύ λεπτό κόψιμο.

Οι πατάτες που θα πάρουμε πρέπει να είναι φρέσκες και κατάλληλες για τηγάνι, όπως οι πατάτες Νάξου. Αφού τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε, τις μουλιάζουμε σε αλατισμένο νερό και πριν τις τηγανίσουμε τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί.

Το λάδι μας θέλουμε να είναι καθαρό και κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος πρέπει να είμαστε από πάνω και να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία για να μην αρπάξουν τα πατατάκια.

πατατάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Αυτά τα λαχταριστά, εθιστικά πατατάκια τρώγονται φυσικά ζεστά, μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσουν γίνονται σαν τα κλασικά πατατάκια που αγοράζουμε, αλλά ακόμα καλύτερα, γιατί είναι αγνά και σπιτικά. Αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε κάποιο δοχείο που κλείνει ερμητικά, π.χ. μεταλλικό, και να τα διατηρήσουμε για 3-4 ημέρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν τα φτιάχνω εξαφανίζονται αμέσως!

Συνταγή για σπιτικά πατατάκια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά (και 15-20 λεπτά χρόνος αναμονής για τις πατάτες στο νερό)
  • Vegan | Gluten-free

πατατάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για μια πιατέλα

  • 3 μεγάλες πατάτες Νάξου
  • ηλιέλαιο (ή άλλο λάδι για τηγάνισμα)
  • αλάτι
  • ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ξεπλένουμε με νερό. Με μαντολίνο τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις καλύπτουμε με αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε χαρτί κουζίνας σε ένα ταψάκι ή πιάτο και τοποθετούμε επάνω μια στρώση από κομμένες πατάτες.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Από πάνω τους απλώνουμε πάλι χαρτί κουζίνας και ξανά μια στρώση πατάτες κ.ο.κ., ώστε να τις στεγνώνουμε καλά πριν μπουν στο τηγάνι.

Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι προσθέτουμε μπόλικο λάδι, για να βυθίζονται οι πατάτες μέσα κατά το τηγάνισμα. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι προσθέτουμε μέσα 1-2 χούφτες πατάτες. Όταν τις ρίχνουμε στο τηγάνι, τις χωρίζουμε αν τυχόν έχουν κολλήσει μεταξύ τους κατά το στέγνωμα.

τηγάνισμα
Καρολίνα Δωρίτη

Δεν τις κουνάμε αρχικά καθόλου. Μόλις δούμε ότι σχηματίζεται ελαφρώς κρούστα, τότε τις κουνάμε απαλά με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι.

Μόλις τα πατατάκια αρχίσουν να ροδίζουν και να τα αισθανόμαστε τραγανά, τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή σπάτουλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίζουν.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι –και ρίγανη, αν θέλουμε– όσο είναι ζεστές για να κολλήσει πάνω τους, και τα μεταφέρουμε σε πιάτο να κρυώσουν (εκτός αν πρόκειται να τα σερβίρουμε ζεστά).

πατατάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες. Σημαντικό είναι όταν κρυώνουν τα πατατάκια να είναι απλωμένα σε ταψί ή πιάτο, και όχι η μια στρώση πάνω στην άλλη, γιατί οι κάτω στρώσεις μπορεί να πανιάσουν.