Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΒΡΑΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

Είναι γεγονός ότι τα λαχανικά βρασμένα σωστά ή στον ατμό είναι από τις καλύτερες τροφές που υπάρχουν και σύμφωνα με πολλούς διατροφολόγους και γιατρούς θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε καθημερινά.

Ιδανικά για βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό είναι τα σταυρανθή λαχανικά, που τώρα μπαίνουν στην εποχή τους, όπως το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, αλλά και άλλα, όπως το καρότο ή η πατάτα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω πάντα είναι να συνδυάζω διάφορα είδη, ώστε να υπάρχει στο πιάτο ποικιλία και ισορροπία στη γεύση και τα χρώματα!

Για να γλιτώσω χρόνο και να κάνω τα βραστά λαχανικά πιο ελκυστικά, τα κόβω από πριν και τα βράζω κομμένα. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να υπολογίσουμε πόσο χρόνο βρασίματος απαιτεί το καθένα, ώστε κάποια να μην παραβράσουν.

Φροντίζω να τα σερβίρω με ένα ωραίο ντρέσινγκ –με βάση φυσικά ένα καλό ελαιόλαδο– και να τους προσθέτω κάτι έξτρα για να τα κάνω πιο ιδιαίτερα. Εδώ ετοιμάζουμε μια πολύ υγιεινή σάλτσα/ντρέσινγκ με μαϊντανό και ελαιόλαδο, ενώ προσθέτω στη σαλάτα και ηλιόσπορους, που είναι επίσης θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία.

Στη συγκεκριμένη συνταγή βάζω και κέιλ, το οποίο έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο ωμό σε σαλάτες ή χυμούς. Στη σαλάτα αυτή το μπλανσάρω για λίγα λεπτά σε βραστό νερό, ίσα ίσα να μαλακώσει.

Αν περισσέψουν λαχανικά, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε διάφορες άλλες συνταγές, από σούπα μέχρι σάλτσα για ζυμαρικά ή και κρέας.

Συνταγή για σαλάτα με βραστά λαχανικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

σαλάτα με βραστά λαχανικά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. πατάτες, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 200 γρ. καρότα, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. Κολοκυθάκια, κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρό μπρόκολο, κομμένο σε φουντίτσες και το κοτσάνι του σε κύβους
  • 400 γρ. κέιλ
  • αλάτι χοντρό

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για το ντρέσινγκ

  • ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
  • ½ κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 50 ml χυμό λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ηλιόσπορος ωμός, καθαρισμένος

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κέιλ αφαιρώντας τα πολύ χοντρά κοτσάνια στο κέντρο και χοντροκόβοντας τα φύλλα.

Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βράση.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας εκτός από το κέιλ και το κολοκύθι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά συνολικά. Θέλουμε μεν να γίνουν –ειδικά η πατάτα– αλλά να μην μαλακώσουν πολύ. Αφού βράσουν αυτά για 10 λεπτά, προσθέτουμε μέσα και το κολοκύθι.

Μετά από 7-10 λεπτά, τσεκάρουμε αν είναι όλα έτοιμα χωρίς να είναι πολύ μαλακά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό το κέιλ. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να μαραθεί και σουρώνουμε.

λαχανικά
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε τα βραστά λαχανικά σε μπολ. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε όλα άμεσα, προσθέτουμε τη σάλτσα, αλλιώς βάζουμε σάλτσα μόνο σε όσα πρόκειται να φάμε αμέσως.

Για το ντρέσινγκ

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα φύλα μαϊντανού με τον χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το λάδι. Χτυπάμε να γίνει σχετικά λείο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

βραστά λαχανικά
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη σάλτσα στα βραστά λαχανικά και πασπαλίζουμε με τον ηλιόσπορο.