ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ: Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΖΕ
Φτιάξε εύκολα γαρίδες σαγανάκι με φέτα και απόλαυσε έναν παραδοσιακό μεζέ με πλούσια γεύση, ιδανικό για να φέρεις την ελληνική ταβέρνα στο τραπέζι σου.
Οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής ταβέρνας, καθώς συνδυάζουν θαλασσινή φρεσκάδα με πλούσια, μεσογειακά αρώματα. Είναι ένα πιάτο συνώνυμο του μεζέ για παρέα, που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα.
Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη σωστή επιλογή πρώτων υλών και στο σωστό σοτάρισμα των γαρίδων, ώστε να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές.
Tips για απίθανες γαρίδες σαγανάκι
- Επιλέγουμε γαρίδες μέτριου μεγέθους, καθαρισμένες για μεγαλύτερη ευκολία.
- Χρησιμοποιούμε ώριμες ντομάτες ή κονκασέ καλής ποιότητας για πλούσια σάλτσα.
- Η φέτα πρέπει να είναι πικάντικη και σφιχτή, για να μην διαλύεται στο μαγείρεμα.
- Δεν παραψήνουμε τις γαρίδες, 2-3 λεπτά αρκούν.
- Σερβίρουμε αμέσως τις γαρίδες σαγανάκι, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό, και συνοδεύουμε με τραγανό ψωμί. Προσωπικά, μου αρέσει πάντα να προσθέτω μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού στο τελείωμα.
Συνταγή για γαρίδες σαγανάκι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά
- 600 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 100 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
Ρίχνουμε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το μπούκοβο (αν χρησιμοποιούμε), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά της.
Προσθέτουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ψηθούν, χωρίς να τις παραβράσουμε.
Προσθέτουμε τη φέτα σε κύβους πάνω από τις γαρίδες, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 2 λεπτά να πάρει μια βράση, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς η φέτα.
Αποσύρουμε τις γαρίδες σαγανάκι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Προαιρετικά, γαρνίρουμε και με λίγο ξύσμα λεμονιού για χρώμα και φρεσκάδα.