Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μια comfort συνταγή για γιουβέτσι κοτόπουλο, με ζουμερά μπουτάκια και κριθαράκι που παραμένει σπυρωτό και λαχταριστό.

Παραδοσιακό, αλλά παράλληλα θρεπτικό και απόλυτα comfort. Το γιουβέτσι με κοτόπουλο συνδυάζει όσα ζητάω από μια συνταγή. Έχει όμως τα μυστικά του για να βγει τέλειο! Σου τα σημειώνω επιγραμματικά:

  • Επιλογή κρέατος. Προτιμάμε μπουτάκια κοτόπουλου αντί για στήθος, γιατί μένουν ζουμερά και μαλακά κατά το ψήσιμο.
  • Αναλογία κριθαράκι / υγρά. Η σωστή αναλογία είναι 1:3. Δηλαδή, για 500 γρ. κριθαράκι χρειαζόμαστε 1,5 λίτρο υγρά, ώστε να ψηθεί σωστά χωρίς να κολλήσει ή να ξεραθεί.
  • Τρόπος ψησίματος. Αποφεύγουμε τον αέρα στο φούρνο, γιατί ξεραίνει τα κομμάτια που βρίσκονται πάνω από τη σάλτσα. Η αντίσταση τα ψήνει ομοιόμορφα και τα κρατά ζουμερά.
  • Σιγανό ψήσιμο. Το μυστικό για ζουμερό και μαλακό κοτόπουλο είναι το ψήσιμο στους 170 °C. Έτσι τα αρώματα ενσωματώνονται στο κριθαράκι και η σάλτσα δένει τέλεια.
  • Τεχνική για σπυρωτό κριθαράκι. Αφού βγάλουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, ρίχνουμε 3-4 παγάκια στην επιφάνεια και ανακατεύουμε. Αυτό κρατά το κριθαράκι αλ ντέντε και το γιουβέτσι ζουμερό και σπυρωτό.

Συνταγή για γιουβέτσι κοτόπουλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Γιουβέτσι κοτόπουλο: Η συνταγή και το κόλπο για τέλειο αποτέλεσμα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με το δέρμα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει καλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε φαρδύ ταψί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1 λίτρο νερό, το ελαιόλαδο, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 °C.

Σε τηγάνι, σοτάρουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε το κριθαράκι και προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.