Καρολίνα Δωρίτη

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Μια πράσινη σαλάτα μπορεί να γίνει άκρως ενδιαφέρουσα αν προσθέσουμε εποχικά υλικά και τα συνδυάσουμε με φαντασία! Έτσι, απογειώνεται η γεύση, ενώ παράλληλα τροφοδοτείται ο οργανισμός μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εμπλουτίζουμε την καθημερινότητά μας με πολύχρωμες εποχικές σαλάτες που είναι θρεπτικές και απαραίτητες για την υγεία. Όσο ο καιρός είναι καλός και δεν κάνει πολύ κρύο (που μας κάνει να πεινάμε περισσότερο), οι σαλάτες αποτελούν το τέλειο γεύμα για μέσα στην ημέρα, είτε είμαστε στη δουλειά είτε όχι, γιατί δεν μας βαραίνουν, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

Το λέω συχνά ότι οι σαλάτες είναι από τα αγαπημένα μου γεύματα, αρκεί να υπάρχει ποικιλία, φαντασία και ωραία υλικά. Είναι από τους πιο ωραίους τρόπους να απολαύσουμε ό,τι είναι στην εποχή και οι συνδυασμοί είναι το παν! Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα των φρούτων και των λαχανικών που είναι στα καλύτερά τους τον Οκτώβριο και να εμπνευστείτε διάφορους συνδυασμούς.

Σε αυτή την αγαπημένη φθινοπωρινή σαλάτα με ξινόμηλο βάζουμε μαρούλι, ρόκα και αβοκάντο.

Η απόλυτη φθινοπωρινή σαλάτα για το γραφείο έχει ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα 
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε και μπόλικα ραπανάκια που ταιριάζουν ωραία. Προσθέτουμε αποξηραμένες σταφίδες, κράνα και γκότζι μπέρι που είναι «υπερτροφές» και δίνουν μια ευχάριστη γλυκιά γεύση σε κάθε μπουκιά!

Η απόλυτη φθινοπωρινή σαλάτα για το γραφείο έχει ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα 
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε και καρύδια – αυτή την εποχή βγαίνουν τα φρέσκα και είναι όνειρο!

Η απόλυτη φθινοπωρινή σαλάτα για το γραφείο έχει ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα 
Καρολίνα Δωρίτη

Τελευταία πινελιά ένα αγαπημένο μπλε τυρί, ιταλικό, η γκοργκοντζόλα που είναι ευχάριστα κρεμώδης και ταιριάζει υπέροχα με όλα τα υλικά της σαλάτας μας. Αυτό το τυρί το βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, αλλά αν δυσκολευτούμε να το προμηθευτούμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο μπλε τυρί, όπως το ροκφόρ ή το τυρί Δανίας.

Το dressing το κάνουμε απλό και ελαφρύ, με ελαιόλαδο, μηλόξιδο, φρέσκο δενδρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Είμαι λάτρης του μηλόξιδου! Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας, γι' αυτό φροντίζω να αγοράζω πάντα ένα μηλόξιδο καλής ποιότητας, αφιλτράριστο και κατά προτίμηση βιολογικό.

Συνταγή για πράσινη σαλάτα με ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Vegetarian/Χωρίς γλουτένη 

Η απόλυτη φθινοπωρινή σαλάτα για το γραφείο έχει ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα 
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 5-6 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξινόμηλο, κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 μικρό μαρούλι (ή μισό μεγάλο), λεπτοκομμένο
  • 150 γρ. άγρια ρόκα
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. αποξηραμένες σταφίδες, γκότζι μπέρι, κράνα (υπάρχει έτοιμο μιξ ή το φτιάχνουμε μόνοι μας)
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 3 κ.σ. καρυδόψυχα, χοντροκομμένη

Για το dressing

  • 2-3  μικρά κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο (αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι)
  •  60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing σε ένα μπλέντερ. Πολτοποιούμε μέχρι το αποτέλεσμα να είναι σχετικά λείο.

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μαρούλι και τη ρόκα, τα ραπανάκια, το αβοκάντο, το μήλο, τα αποξηραμένα φρούτα, τα καρύδια και τη μισή ποσότητα από την κομμένη γκοργκοντζόλα.

Η απόλυτη φθινοπωρινή σαλάτα για το γραφείο έχει ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα 
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο dressing (τα 3/4 της ποσότητας) και ανακατεύουμε απαλά.

Τέλος, προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρουμε.