Καρολίνα Δωρίτη

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ ΓΙΑ BRUNCH ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η ομελέτα φούρνου είναι πολύ πιο εύκολη στο ψήσιμο από μια κλασική ομελέτα στο τηγάνι και πολύ βολική για να κοπεί σε κομμάτια.

Η ομελέτα φούρνου είναι μια εύκολη λύση για γρήγορο, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες. Είναι ιδανική για brunch, ενώ οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι αμέτρητοι, vegetarian και μη, ανάλογα με τα γούστα μας.

Η ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια, χαλούμι και φρέσκο δυόσμο είναι αρωματική και πολύ νόστιμη. Το γεγονός ότι ψήνεται στον φούρνο την κάνει πολύ ελαφριά και καθόλου λαδερή.

Όταν χρησιμοποιούμε λαχανικά σε ομελέτες, πρέπει να τα λεπτοκόβουμε για να ψηθούν σωστά και να μην βγάλουν υγρά. Εναλλακτικά, τα σοτάρουμε ελαφρώς πριν τα προσθέσουμε στα αβγά.

Καλό είναι τα αβγά που χρησιμοποιούμε να είναι καλής ποιότητας, χωριάτικα, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, για να είναι πιο νόστιμα και με ωραίους κόκκινους κρόκους.

Συχνά ετοιμάζω την ομελέτα φούρνου σε μαντεμένιο τηγάνι, που μπαίνει και σε φούρνο (πρέπει να έχει το ανάλογο χερούλι για να μπαίνει στον φούρνο). Το μαντέμι πιάνει γρήγορα θερμοκρασία και ψήνει ωραία και ομοιόμορφα την ομελέτα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρέξ με ανάλογη διάμετρο.

Σε αυτή τη συνταγή προσέχουμε το αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το χαλούμι. Μπορούμε και να μη βάλουμε καθόλου, αν προτιμάμε.

Συνταγή για ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και χαλούμι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25-30 λεπτά

ομελέτα φούρνου
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 8 αβγά μεσαίου μεγέθους
  • 1 κολοκύθι μεσαίου μεγέθους
  • 200 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε ένα τηγάνι, ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 30 εκ.

Κόβουμε το κολοκυθάκι, πρώτα στη μέση κατά μήκος και μετά σε πολύ λεπτές φετούλες.

κολοκυθάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με αβγοδάρτη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι (αν θέλουμε) και το πιπέρι, και χτυπάμε για 1 περίπου λεπτό.

ομελέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μέσα το κρεμμυδάκι, το κολοκύθι, το τριμμένο χαλούμι και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.

Προσθέτουμε το λάδι στο σκεύος που επιλέξαμε και το απλώνουμε στη βάση του. Αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της ομελέτας και διανέμουμε ομοιόμορφα τα κολοκυθάκια και τα υπόλοιπα υλικά.

ομελέτα φούρνου
Καρολίνα Δωρίτη

Βεβαιωνόμαστε ότι ο φούρνος είναι ζεστός και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει ωραία η ομελέτα και να ψηθούν τα αβγά.

Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.